Cicle

1917-2017: dels Romanov a Putin

Agoniya (Elem Klimov, 1981)
Padenie dinastii Romanovykh / La caiguda dels Romanov (Esfir Shub, 1927)

07/03/2017 - 28/10/2017

calendario

Comencem amb els darrers tsars i Rasputin, amb les causes de la Revolució Soviètica. Ens fixem en la guerra civil, en l’esperança i la desesperança associades a la utopia, en el nou cinema que ha d’acompanyar el nou home, en el primer heroi de l’anomenat realisme socialista, en la paranoia criminal de l’estalinisme, en el drama de la Gran Guerra Pàtria —altrament dita Segona Guerra Mundial—, en el gulag, en el culte a la personalitat, en la irradiació internacional del mite revolucionari, en el lirisme dels anys del desgel, en la posterior cristal·lització de la dictadura burocràtica, en l’enfonsament del sistema i en la voluntat actual de reescriure el passat al mateix temps que poder polític i Església es donen la mà altre cop.

El cicle s’acabarà a l’octubre vinent i voldríem que cada mes uns convidats il·lustres ens parlessin d’un dels diferents aspectes de la revolució.

Programa

Agoniya
Agonia
La cort del tsar Nicolau II (1894-1917) va estar dominada durant alguns anys per Rasputin, un camperol siberià a qui molts consideraven un taumaturg, un “enviat de Déu”.
Yunost Maksima
És el primer film de la trilogia de Màxim, completada amb El regreso de Máximo (1937) i La barriada de Vuiborg (1939). Màxim és la figura emblemàtica del proletariat revolucionari compromès amb la lluita abans, durant i després de la Revolució d’Octubre.
Knight Without Armour
Cavaller sense armadura
El film explica la història d’una comtessa salvada per un contrabandista anglès durant el període de la Revolució Russa.
Pavel Korchagin
Biografia de Pavel Korchagin, jove comunista, antic combatent de la Revolució Russa, que, tot i patir una malaltia incurable i ser cec i paralític, decideix continuar lluitant pel socialisme amb l’única arma que encara pot fer servir: la ploma.
Zhila-byla odna baba
Aquest film narra la vida d’una dona analfabeta entre el 1909 i el 1921, una camperola russa de la regió de Tambov, una terra castigada molt greument per diferents conflictes bèl·lics i desastres naturals que s’afegien a la duresa climàtica.
Lenin v oktyabre
Lenin a l'octubre
Lenin torna a Moscou per participar a la reunió del comitè central sobre el tema crucial de la insurrecció, i haurà d'enfrontar-se als dubtes dels seus companys i als intents d'assassinat.
V ogne broda net
Guanyadora del Lleopard d'Or del festival de Locarno, explica la història d'una jove infermera que durant la Revolució Russa té cura del ferits en un tren hospital que evacua els ferits del front militar.
Archangel
A la ciutat russa d’Archangel hi acaba d'arribar un soldat britànic que ha perdut la seva promesa i una de les seves cames, juntament amb gran part dels seus records.
Oblomok Imperii
Fragment d'un imperi
Un home torna de la guerra amb amnèsia. Quan recobra la memòria en veure passar un rostre conegut en un tren, tindrà aleshores problemes per reconèixer la seva societat.
Beloe solntse pustyni
El sol blanc del desert
És costum que, abans de ser llançats a l'espai, els cosmonautes vegin aquest film.
Admiral
El almirante
Un drama històric basat en la figura de Kolstxak, comandant i explorador de l'Exèrcit Blanc que es va enfrontar a l'Exèrcit Roig durant la guerra civil russa.
Beg
la fugida
A Rússia, la derrota de l'Exèrcit Blanc a la guerra civil del 1918-1921 provoca l'emigració massiva de les classes altes i de la noblesa.
Tsirk
El circ
Una noia estigmatitzada per haver tingut un fill negre fuig dels Estats Units i s'estableix a Moscou, on aconsegueix treballar en un circ.
Partijnij Bilet
El carnet del partit
Un jove siberià arriba a Moscou amb l’objectiu de buscar feina i ingressar al Partit Comunista. Al cap de poc temps, s’enamora d’una militant destacada i es casen.
Strogij junosha
Un noi sever
Aquesta comèdia romàntica és una mirada al nou home soviètic que parteix de la confrontació entre un vell cirurgià imbuït per l’arrogància i un jove del Komsomol atret per l’esposa d’aquest.
Reds
Rojos
Biografia del periodista John Reed, fundador del Partit Comunista Americà i l’únic americà enterrat al Kremlin.
Dela i ljudi
Homes i feines
Dos enginyers, un soviètic i l’altre americà, tenen punts de vista oposats sobre com fer les coses i els mètodes que han d’emprar i, a més, xoquen ideològicament.
V xest txasov vetxera posle vojni
A les sis de la tarda després de la guerra
Malgrat les nombroses dificultats per les qual travessen, un artiller i una mestra de parvulari mantenen intacta l'esperança i decideixen que es trobaran a Moscou a les sis de la tarda després de la victòria.
Moi Drug Ivan Lapshin
El meu amic Ivan Lapshin
Aquest film mostra la vida quotidiana als anys trenta d'una manera fins aleshores inèdita a l'URSS, sense heroisme, sense models estereotipats, amb tota la seva misèria i sordidesa.
Poezd idiot na vostok
Tren en direcció a l'Est
Un oficial de marina i una experta en agricultura es coneixen en el trajecte transsiberià Moscou-Vladivostok.
Utomlennie solntsem
Cremat pel sol
Un antic heroi de la Revolució viu a casa seva un vespre de tonalitat txekhoviana. La tranquil·litat familiar, l’ordre precari que ha creat la Revolució, comença a veure's esquerdat per la magnitud de la repressió llançada per l'estalinisme i l'arribada d'un antic amant de la seva dona.
So weit die Füsse tragen
Fins on els peus em portin
Un soldat alemany presoner de guerra escapa d'un gulag soviètic i recorre més de 14.000 km amb l'esperança de tornar a casa i reunir-se amb la família.
Monanieba
El arrepentimiento
Aquest film georgià, realitzat i prohibit en època de Brejnev, és el retrat d’un alcalde soviètic dèspota, envoltat de sicaris fanàtics, extremistes i incompentents. Va obtenir el premi FIPRESCI i el Gran Premi del Jurat al festival de Cannes.
Oshibka inzhenera Kotxina
L'error de l'enginyer Kotxin
Un film policíac en què la intriga, un cop més, té a veure amb l'enemic exterior i els seus espies.
Deputat Baltiki
El diputat del Bàltic
Una mirada rigorosa a les conseqüències immediates de la Revolució del 1917: la manca de pa i combustible i la lluita contra l'especulació i el frau.
The Last Command
L'última ordre
En el Hollywood dels anys vint, un realitzador d'origen rus reconeix entre els figurants del seu film l'antic comandant en cap de l'exèrcit rus.
Ispanija
Espanya
"La realització d’Ispanija, que es va muntar un cop finalitzada la Guerra Civil Espanyola, es converteix en un acte de balanç ideològic: la República Espanyola ha perdut la guerra" (Wolf Martin Hamdorf).
Tugoj Uzel
El nus estrenyat
Un dels primers films a denunciar les col·lectivitzacions agràries mostra el kolkhoz com un invent que no funciona en cap dels sentits. El Partit apareix, a més, com un fre per al progrés. El film va ser prohibit i el director obligat a rodar-ne una versió totalment diferent ('Saixa vstupaet v Jizn').
Letiat juravlij
Quan passen les cigonyes
Una parella d’enamorats es veu separada per la guerra. Ell ha d’anar-se’n al front. Ella, malgrat haver-se casat, continuarà esperant-lo.
Voskhozhdenie
L’ascensió
Ambientada a Bielorússia —on l’exèrcit alemany es va venjar de la derrota de Stalingrad cremant les collites i matant els camperols—, assistim a les converses de dos partisans soviètics en mans dels nazis.
Raznie sudbi
Destins diferents
Un fresc sobre el jovent de Leningrad una vegada han acabat els estudis i han de buscar-se la vida.
Komissar
La comisaría
Durant la guerra civil, el 1922, una comissària de l’Exèrcit Roig es queda embarassada, fet que l’obligarà a quedar-se sota la cura d’una família jueva, que viu en un llogarret, fins al naixement del seu fill.
Zaterianni v Sibiri
Atrapat a Sibèria
Una vegada acabada la Segona Guerra Mundial, un arqueòleg britànic que treballa a l’Iran és confós per un espia estatunidenc, segrestat per la KGB i condemnat injustament a un gulag de Sibèria.
Dom, v kotorom ya zhivu
La casa on visc
Un film de gran èxit popular sobre un d’aquests pisos soviètics que compartien cuina i cambra de bany.
Istoria Assi Klatxinoy, kotoraia lubila, da ne vixla zamuj
La història d'Assia Klatxina, que va estimar però no val voler casar-se
També coneguda com 'La felicitat d’Assia' (1966), és el segon film de Kontxalovski, equivalent en tot, o superior, al seu 'Primer mestre' (1965).
Ballada o soldate
La balada del soldado
Un soldat soviètic de conducta exemplar s’enamora d’una noia durant els dies de permís obtinguts després d’abatre heroicament dos tancs nazis. Juntament amb Quan passen les cigonyes, aquesta pel·lícula va representar la ruptura amb la tradició del realisme socialista. La Gran Guerra Pàtria lluny de l’èpica oficial.
Moskva Slezam ne Verit
Moscú no cree en las lágrimas
El 1958 tres amigues de diferents edats emigren a Moscou a la recerca d’una estabilitat laboral i afectiva. Malgrat les circumstàncies de vegades adverses, vint anys després mantenen la il·lusió d’assolir la felicitat.
The Hunt for Red October
La caza del Octubre rojo
La primera adaptació d’una novel·la de Tom Clancy parteix de fets reals i explica la història d’un capità soviètic lituà que, el 1984, pren el comandament del submarí més modern del seu exèrcit (invisible per als radars) per desertar i instal·lar-se als Estats Units.
Murió hace quince años
Diego Acuña va ser un dels cinc mil infants que van ser portats a l’URSS durant la Guerra Civil Espanyola. Educat en el comunisme i preparat per actuar com a agitador internacional, treballa a França i a Itàlia sota les ordres d’alts càrrecs del partit.
A vizsga
L’examen
Després del fracàs de la insurrecció del 1956, als carrers de Budapest regna el terror. El nou primer ministre, János Kádár, ordena que es posi a prova la lleialtat dels oficials de la Defensa Nacional.
Saiat Nova
El color de la granada
L’univers personal del gran geni desconegut del cinema, Serguei Parajanov, troba la seva font d’inspiració màxima en l’obra de Saiat Nova.
L'affaire Farewell
El caso Farewell
Un thriller d’espies basat en un cas real, amb el Moscou del 1981 com a escenari i protagonitzat per un antic coronel de la KGB.
Tinker Tailor Soldier Spy
El topo
TOMAS ALFREDSON, 2011.
Kommunist
Comunista
El 1919, un seguit de treballadors arriben a la taigà per construir una ciutat nova. El nou cap es proposa acabar amb la corrupció enmig d’un grup de gent hostil.
Zastava Ilitxa
Tinc vint anys
Una fita del cinema soviètic dels anys seixanta que el 1989 es va poder recuperar en la seva integritat després que el govern de Khrusxov la censurés i el retallés dràsticament.
Iko xaixvi mgalobeli
La merla cantaire
OTAR IOSSELIANI, 1971.
Asaltar los cielos, amb presentació a càrrec de Javier Rioyo el dimecres 27
El film recrea la figura i l'entorn del català Ramon Mercader del Río. Agent del KGB, Mercader va ser educat per assassinar Lev Trotski, el fundador de l'Exèrcit Roig i líder de la Revolució Soviètica, perseguit per Stalin i refugiat a Mèxic. Javier Rioyo, un dels seus codirectors, ens acompanya per presentar-lo.
El elegido, amb taula rodona entre Antonio Chavarrias, Eduard Puigventós i Gregorio Luri
El cineasta Antgonio Chavarrías (autor d'El elegido'), l'historiador Eduard Puigventós (autor del llibre 'Ramon Mercader, l'home del piolet') i el filòsof i pedagog Gregorio Luri (autor de la biografia de la mare de Mercader, 'El cielo prometido: una mujer al servicio de Stalin') ens acosten a la figura de l'assassí de Lev Trotski, Ramon Mercader.
Turetski Gambit
La maniobra turca
El film, basat en el segon llibre de la sèrie "Les aventures d’Erast Petròvitx Fandorin", escrit per Boris Akunin, té lloc el 1877 durant la guerra russoturca.
Portret v sumerkakh
Retrat crepuscular
La vida benestant d’una treballadora social queda absolutament desfeta quan la violen tres policies.
Malenkaia Vera
La petita Vera
A finals dels vuitanta, Vera, tot aprofitant la conjuntura de canvis socials per la qual està travessant la URSS, se sent sexualment alliberada mentre segueix amb els seus estudis de telefonista.
Gruz 200
Carregament 200
Unió Soviètica, 1984. Només falta un any per a l’arribada de Gorbatxov i l’inici de la perestroika. En una ciutat de províncies un policia ha d’investigar la desaparició de la filla d’un membre del Partit i un crim espantós comès el mateix dia.
L’utopie des images, amb presentació a càrrec de Natacha Laurent i Emmanuel Hamon
La utopia de les imatges
Natacha Laurent, ex-directora de la Cinemateca de Toulouse, professora d'Història de Cinema a la Universitat Jean-Jaurès i especialista en cinema soviètic, presenta aquest documental acompanyada del seu director, Emmanuel Hamon.