18/03/2018
El dilluns 19 de març, a les 19.00 h., l'entitat Amics dels Infants del Marroc durà a terme la projecció del documental “Madres invisibles” a la sala Chomón de la Filmoteca de Catalunya.ental “Madres invisibles” a la sala Chomón de la Filmoteca de Catalunya.
Dilluns 19 de març a les 19h, seguida d'un debat amb Lorenzo Benítez, Salwa L'Aouaji El Gharbi i Lola López.
L'acte, aliè a la programació de la Filmoteca, consisteix a la projecció del film, que reflecteix la dramàtica situació de les mares solteres al Marroc, seguida d'un debat sobre el film i les les problemàtiques lligades a les desigualtats de gènere existents al Marroc, amb la participació de Lorenzo Benítez (director del documental), Salwa L'Aouaji El Gharbi (experta en immigració i gestió de les diversitats i presidenta de Tamettut - Associació de Dones Amazigues) i Lola López (Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona).
Amics dels Infants del Marroc (IMA) és una entitat formada per famílies que han adoptat infants al Marroc. Des del 2016 desenvolupa activitats d’informació i sensibilització sobre a la greu situació d’exclusió social que pateixen les mares solteres a la societat marroquina, causa principal de l’abandonament d’infants en aquest país. IMA desenvolupa també des de fa quatre anys un projecte de cooperació internacional que amb l’associació marroquina Solidarité Féminine en l’àmbit de l’acollida, l’acompanyament, la formació i la inserció laboral de mares solteres a Casablanca (Marroc).
El documental Madres invisibles (2016), del director Lorenzo Benítez, mostra el cas real d’una mare soltera, rebutjada per la seva família, que és acollida en una associació d’ajuda a mares solteres de Tànger, on acaba treballant com a educadora de salut reproductiva i sexual. El documental és un fidel reflex de la dramàtica situació d’exclusió social, jurídica i institucional que pateixen les mares solteres al Marroc: són expulsades i rebutjades per la família, repudiades per amics i veïns, acomiadades de la feina, tenen por de ser perseguides per la policia, estan subjectes a tot tipus de maltractaments, explotació sexual i laboral i exclusió social, i no tenen ni tan sols l’autoritat parental legal sobre els seus fills.
Segons estudis realitzats amb el suport de la UNESCO i el Fons de les Nacions Unides per a la Dona, al Marroc neixen cada any uns 40.000 infants fora del matrimoni, dels quals uns 8.000 són abandonats (és a dir, un infant abandonat cada hora). Aquestes dades tendeixen a augmentara ny rere any. Les entitats del tercer sector només tenen capacitat per acollir un terç dels casos. Addicionalment en aquest país es practiquen uns 700 avortaments diaris (il·legals i sense garantia sanitària). Segons l’OMS aquesta pràctica és la causa del 13% de la mortalitat materna.