Una mirada oberta i universal al cinema amb la programació de la Filmoteca per al 2019

Programació 2019

03/12/2018

Aquest dimarts el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, ha presentat els grans trets de la programació prevista per a 2019 i ha fet balanç de l’activitat de l’any que ara acaba, en una roda de premsa presidida per la consellera de Cultura, Laura Borràs.

Un poema visual de Joan Brossa, amic i espectador assidu de la Filmoteca, és la imatge de la programació en l’any del centenari del naixement de l’artista

Aquest dimarts el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, ha presentat els grans trets de la programació prevista per a 2019 i ha fet balanç de l’activitat de l’any que ara acaba, en una roda de premsa presidida per la consellera de Cultura, Laura Borràs.

Balanç 2018

Tot i l’aturada de l’activitat durant 18 dies a causa de les inundacions del mes de setembre, l’assistència de públic a les dues sales de projecció, Chomón i Laya, ha augmentat respecte a la de l’any anterior. De fet el mes de gener va registrar la xifra rècord d’assistència mensual des que es va inaugurar la seu del Raval el 2012, amb 16.482 espectadors i una mitjana per sessió de 142.

A 30 de novembre de 2018, la xifra d’espectadors que han assistit a les 1.185 sessions programades durant aquest any és de 127.467, amb una mitjana de 107,6 per sessió. En el mateix període de l’any anterior el nombre d’espectadors va ser de 118.882, amb una mitjana per sessió de 94,6. Això suposa un increment del 7,2 %, una tendència positiva que ja es va començar a apuntar a finals de 2017.

Les exposicions també han tingut una gran acceptació. Terry O’Neill. El rostre de les llegendes va registrar un èxit sense precedents, amb 3.730 visitants, i Prop de Hollywood. Fotografies de Claudi i Frederic Gómez Grau va atreure un total de 2.224 persones. L’any es tanca amb la mostra El joc del cinema (del 8 de novembre al 6 de gener de 2019), i fins al 30 de novembre les exposicions han acollit un total de 6.896 visitants.

Durant el curs 2017-2018, el programa Filmoteca per a escoles ha realitzat 107 sessions i ha rebut 6.909 alumnes, i el cicle Aula de Cinema ha tingut un total de 4.659 assistents en 30 sessions.

 

Cicles destacats i exposicions de 2019

Dotze instantànies brossianes, una per mes, acompanyaran la commemoració del centenari del naixement del poeta i marcaran una programació que s’enceta amb una completa retrospectiva d’Isaki Lacuesta, recent La roda de premsa va comptar amb la participació d'Isa Campo, Esteve Riambau, Laura Borràs i Icíar BollaíConcha d’Or a Sant Sebastià i objecte d’una retrospectiva antològica al Centre Pompidou parisenc. Un altre aniversari a recordar són els 100 anys de la United Artists, la productora que van fundar Chaplin, Pickford, Fairbanks i Griffith, i la desaparició recent de Bernardo Bertolucci tindrà un homenatge obligat i merescut.

Ens visitaran Barbet Schroeder, per presentar una retrospectiva poblada de personatges inquietants; Terry Gilliam, per reviure les seves fantasies excessives, visionàries i quixotesques; Stephen Frears, per repassar els retrats entre tendres i corrosius que ens ha ofert en una filmografia a cavall d’Europa i els Estats Units; Icíar Bollaín, actriu i directora de mirada compromesa, i Mercè Sampietro, aquí hem donat carta blanca perquè ens reveli els seus gustos.

L’estiu estarà marcat pels musicals, de tots els estils i procedències, i a la tardor el cicle Censurats, retrobats, restaurats recuperarà joies salvades per les cinemateques d’arreu del món, i una selecció d’animació per a adults demostrarà que els dibuixos no són només coses de nens. L’any acabarà amb el repàs d’un tàndem artístic i vital que ens ha acompanyat les darreres tres dècades: Roman Polanski / Emmanuelle Seigner.

Tres exposicions tindran el complement necessari i imprescindible dels cicles corresponents: Jeff Bridges, que ha fotografiat els seus rodatges amb la seva càmera de 35 mm; Krzysztof Kieślowski, el creador d’El decàleg i la Trilogia dels tres colors, que també va flirtejar amb la fotografia, i els escenaris imaginats per un director artístic de referència en el cinema espanyol, Félix Murcia. El capítol expositiu conclourà amb la celebració dels 40 anys de la Federació Catalana de Cineclubs.

Joves programadors

Aquesta és una nova iniciativa pensada per i adreçada al públic més jove. Des del mes d’octubre de 2018, setze nois i noies d’entre 16 i 20 anys, seleccionats com a Joves Programadors Moving Cinema, tenen la responsabilitat d’escollir els films que formaran part de la programació d’una sessió mensual a la Filmoteca entre el gener i el maig de 2019. El programa, que compta amb la col·laboració d’A Bao A Qu, pretén estimular l’interès dels joves en el cinema més enllà de l’entorn acadèmic, així com proporcionar-los eines per analitzar el cinema que arriba a les pantalles comercials i estímuls per descobrir el cinema que no troba vies de distribució comercial.