Programme

Desig i passions: Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar

25/05/2012 - 03/07/2012

calendario

La irrupció de Pepi, Lucy, Bom y otras chicas del montón a principis dels 80 es va interpretar com l’expressió cinematogràfica de la “movida madrileña”. Des de l’estranger, el seu univers poblat de personatges gens habituals en les tradicions hispàniques es va associar a una nova Espanya postfranquista que substituïa la que, fins llavors, havien satiritzat Buñuel o Saura.

Trenta anys després d’aquell debut, Almodóvar és avui un autor universal, premiat internacionalment i dotat d’un món propi emparentat amb els melodrames de Sirk i de Fassbinder, amb les comèdies de Doris Day o el cinema fantàstic de la Universal. Un repàs sistemàtic de la seva filmografia permet, ara, rastrejar totes aquestes empremtes en una filmografia celebrada títol per títol, però que també mereix una visió de conjunt i en perspectiva.  
 

Programme

Laberinto de pasiones
El Madrid dels anys 80 s'omple d'emperadrius i fills d'emperador, de comandos àrabs, de persecucions i de segrests, de trobades apassionades i de divans de psicoanalista.
Entre tinieblas
Atret per la idea d'un convent de monges on Déu no hi és present, Almodóvar canvia de tonalitat i experimenta amb els recursos cinematogràfics tot intentant perfeccionar el seu estil.
¿Qué he hecho yo para merecer esto?
Les aventures i desventures d'una mestressa de casa dels anys vuitanta, enfrontada a la supervivència quotidiana al barri de la perifèria madrilenya on viu la seva família.
Matador - Presentació a càrrec d'Agustín Almodóvar
Agustín Almodóvar, germà de Pedro Almodóvar i productor dels seus films, ens presenta la retrospectiva que dediquem al cineasta.
Matador
"Dos éssers que maten, i que ho fan per excitació. La mort forma part del seu plaer, i només la poden portar a terme quan estimen. Si dos éssers d'aquestes característiques es troben, és com un eclipsi total" (Pedro Almodóvar).
La ley del deseo
PEDRO ALMODÓVAR, 1986.
¡Átame!
“A "Mujeres al borde de un ataque de nervios" parlo de l’absència de l’home i el dolor que produeix, i a "¡Átame!" parlo de la presència de l’home i el dolor que produeix una presència que no s’ha escollit" (Pedro Almodóvar).
Tacones lejanos
PEDRO ALMODÓVAR, 1991.
Kika
“Perquè això és Kika, una barreja de diferents personatges, pertanyents cadascun a diferents gèneres. Sóc un eclèctic consumat. La barreja i la impuresa són una cosa natural en el meu caràcter" (Pedro Almodóvar)
La flor de mi secreto
“M’agrada Almodóvar quan riu, perquè ens fa riure. Però, cosa curiosa, la seva obra mestra absoluta, La flor de mi secreto, no fa riure" (Guillermo Cabrera Infante).
Carne trémula
Una nit de 1990 tres homes i tres armes coincideixen en el vestíbul de la casa del cònsol italià a Madrid. Una de les pistoles es dispara i arriba a la columna vertebral d’un d’ells.
Hable con ella
Ho tenia difícil, Almodóvar, després del boom de "Todo sobre mi madre", però amb "Hable con ella" se’n va sortir força bé, almenys artísticament, ja que el film és un melodrama molt típicament seu, centrat en una obsessió amorosa i també en la solitud.
La mala educación
PEDRO ALMODÓVAR, 2004
Volver
Tres generacions de dones sobreviuen al vent de llevant, al foc, a la bogeria, a la superstició i fins i tot a la mort a força de bondat, mentides i una vitalitat sense límits.
Los abrazos rotos
Catorze anys després de patir un accident que el va deixar cec, un escriptor i cineasta recorda les seves circumstàncies d’aleshores i la dona a qui estimava.
Mujeres al borde de un ataque de nervios
El que inicialment era un projecte basat en 'La veu humana' de Cocteau va acabar convertint-se en una comèdia i, de passada, en el boom internacional de Pedro Almodóvar, amb nominació a l’Oscar inclosa.