Programme

VII Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya

VII Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya

06/11/2013 - 10/11/2013

calendario

Si sempre ha fet bandera de la necessitat d’endinsar-nos en el passat, per interrogar-lo i recuperar-ne vides i universos silenciats que ens ajuden a entendre el  present i a imaginar un futur millor, enguany es pot dir que la memòria és l’eix vertebrador de la Mostra. I no podia ser d’una altra manera, ja que el Líban és el país convidat d’aquesta edició. Un país petit, cruïlla de mons diversos i amb ferides encara sagnants en els seus records i geografia. Per això la Mostra proposa un recorregut per la seva història dels darrers trenta anys amb dues pel·lícules cabdals de la seva cinematografia i amb dos documentals que, des d’una mirada actual al passat, ens apropen a alguns dels grans reptes del present.

La Mostra també ha volgut recuperar un mite de la lluita anticolonial a través de la figura de Zabana, un dels primers líders de la lluita per la independència d’Algèria. I finalment, com que la memòria també és curta, torna –una vegada més– a la plaça Tahrir d’aquell 25 de gener del 2011 que va emocionar el món. Ens hi portarà L’hivern del descontentament d’Ibrahim El Batout, que opta a millor pel·lícula de parla no anglesa en la propera edició dels Oscars, i que es podrà veure per primera vegada a l’Estat espanyol.

Amb la col·laboració de

Programme

Houroub saghira, i debat amb Souraya Baghdadi.
La vídua de Maroun Baghdadi, Souraya Baghdadi, ens presenta el primer film del cineasta, ambientat a Beirut durant la guerra del Líban de 1975, en un escenari que il·lustra el curs tràgic d’aquest conflicte fratricida, així com els mitjans amb els quals la població havia de sobreviure diàriament. Souraya Baghdadi és una reconeguda ballarina i coreògrafa i també protagonitza el film.
Zabana!
Drama històric sobre Ahmed Zabana, un revolucionari algerià que va lluitar per la independència del seu país i que el 1956 va morir executat pel Govern francès –François Mitterrand n’era ministre de justícia. Aquest fet va donar peu, sis mesos després, a la batalla d’Algèria. El film ha estat produït amb motiu del cinquantè aniversari de la independència algeriana.
Layali bala noom, amb debat amb Eliane Raheb i Laia Manresa
Dues cineastes ens presenten aquest film: la seva autora, Eliane Raheb, i la documentalista Laia Manresa. Després de la projecció mantindran un breu debat amb el públic assistent.
Héritage
Herència
Tot just començada la guerra entre israelians i libanesos, una família palestina de Galilea es reuneix per celebrar les noces d’una de les seves filles. Quan el pare entra en coma, exploten els conflictes familiars, es revelen alguns secrets i es desemmascaren algunes mentides.
Sheoeyin Kenna, amb debat amb Bachar Abdel Samad i Pepe Gutiérrez
Bachar Abdel Samad, arquitecte urbanista i autor de diversos estudis sobre la relaciño entre la història i el cinema, ens presenta 'Sheoyin Kenna' ('Érem comunistes'), una reflexió sobre la guerra civil del Líban. Posteriorment hi haurà un debat amb Pepe Gutiérrez i el públic assistent a la projecció.
Beyrouth, el lika
Beirut, la retrobada
BORHANE ALAOUIÉ, 1981
Al-khoroug lel-nahar
Coming Forth By Day
Una dona soltera viu amb la seva mare infermera i el seu pare, que necessita atenció continuada després d’haver patit una embòlia. El dia a dia de les dues dones consisteix a netejar i alimentar l’home.
El sheita elli fat, amb debat amb Daniel Ziskind i Marc Almodóvar
Daniel Ziskind, representant a Europa de Zad Communication et Production i Marc Almodóvar, periodista especialitzat en Egipte, ens presenten aquest film nominat en la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa als Oscars d'enguany.