Programme

De sang i de fang: 1914-1918

De sang i de fang: 1914-1918: 'Verdun'
De sang i de fang: 1914-1918: 'Long dimanche de finaçailles'

01/07/2014 - 31/08/2014

calendario

Diuen que va ser la primera gran guerra civil europea, però ens sembla que obliden la de 1701-1714; diuen que va posar les bases per al conflicte de 1939-1945, però ens sembla que els francesos, el 1870, ja no estaven disposats a oblidar la pèrdua d’Alsàcia i Lorena. 

Les més de quaranta pel·lícules que hem triat per projectar durant els mesos de juliol i agost mostren altres coses de la Primera Guerra Mundial: que va ser durant el 1914-1918 que els avions es van convertir en arma bèl·lica; que va ser durant aquests anys que els tancs van aparèixer per primera vegada al front. I els llançaflames. I el gas. I els submarins. Tanta tecnologia incorporada a la guerra només podia desembocar en milions de morts. Enmig de fang i de sang, deu milions de morts. I milions de minusvàlids per sempre més. En gran part, per culpa d’una oficialitat aristocràtica i inútil, que anava amb una guerra de retard, encara dalt del cavall i amb pantalons vermells.

De tot això, però també d’aventures, espies, amor, revolucions i utopies, en parlem en un cicle que s'allargarà fins a finals d'agost..
 

Programme

De Mayerling à Sarajevo
De Mayerling a Sarajevo
El film narra els últims dies de la vida del príncep i arxiduc Francesc Ferran, nebot de l’emperador Francesc Josep I i hereu l’imperi austrohongarès, abans que fos assassinat a Sarajevo per un estudiant anarquista. La seva mort va encendre la guspira que va iniciar la Primera Guerra Mundial.
Wings, amb acompanyament musical a càrrec del mestre Joan Pineda
Ales
Un títol gloriós en la filmografia de Wellman i el primer film guardonat amb un Oscar. Un clàssic del cinema bèl•lic i, més concretament, del cinema d’aviació.
The Plough and the Stars
L'Óssa Major i les estrelles
La història d’un home i la seva dona enmig de la rebel•lió irlandesa de l’alçament de Pasqua de 1916. Ella vol que el seu marit romangui a casa fent-li companyia, però ell creu que s’ha d’afegir a la lluita.
Broken Lullaby
Cançó de bressol trencada
Estrenada amb el títol de 'Remordimiento', és un dels pocs drames rodats per Lubitsch.
Victòria! La gran aventura d’un poble
Malgrat la posició espanyola al conflicte, d’aparent neutralitat, Barcelona és el centre de múltiples operacions relacionades amb la Primera Guerra Mundial.
Mata Hari
La bellesa i la sensualitat de Greta Garbo, fotografiada pel seu operador habitual, William Daniels, es van posar al servei d’un personatge real que li anava perfectament: l’espia Mata Hari, una dona que durant la Primera Guerra Mundial utilitzava els seus encants per seduir els homes i obtenir secrets militars que enviava a Alemanya.
Der Untertan
El súbdit
Una gran adaptació de la novel•la de Heinrich Mann sobre un súbdit prussià que, amb el pas del temps, s’adona que està imbuït de l’autoritat dels poders a qui serveix. De cop és conscient que elogia els de dalt i amenaça els de baix.
War Horse
“War Horse és, sobretot, una història sobre els sacrificis de l’amor d’un noi pel seu cavall i els del cavall per sobreviure en temps de la Primera Guerra Mundial. Els seus destins estan totalment lligats. Allò que més em va atraure de la història va ser la comunicació silenciosa entre el noi i l’animal" (Steven Spielberg).
Los que no fuimos a la guerra
Durant la Primera Guerra Mundial, els habitants d’un poble espanyol imaginari es divideixen en francòfils i germanòfils.
La France
A la rereguarda de la guerra, la Camille rep una carta de comiat del seu marit, que està al front. Sense pensar-s’ho gaire, es disfressa d’home i se’n va a buscar-lo. En un bosc troba una patrulla de soldats: ells no saben que és una dona, però ella tampoc no sap que ells són desertors. Junts esperaran la fi del conflicte cantant i ballant per oblidar que fa més de tres anys que són carn de canó.
British Agent
Agent britànic
El film narra les peripècies reals de Steve Locke, un agent de l’ambaixada anglesa a Sant Petersburg la missió del qual era persuadir l’URSS que no signés l’acord de pau amb Alemanya després de la caiguda del tsar.
Niemandsland
Terra de ningú
Agost de 1914: la mobilització general acaba amb la vida quotidiana a Europa. Cinc persones de països diferents i amb bagatges diversos es troben, el 1918, a les restes d’una trinxera en una mena de terra de ningú prop del front. Aleshores, en aquell petit indret, sorgeix una certa fraternitat
Regeneration
Escòcia, any 1917. Durant la Primera Guerra Mundial, un hospital militar especialitzat en pacients amb problemes psicològics acull quatre soldats marcats per l’horror de la contesa.
Oberst Redl
Coronel Redl
Mentre es produeix el desmembrament de l’imperi austrohongarès, un jove d’origen camperol ingressa a l’exèrcit i ascendeix de manera meteòrica fins a fer-se càrrec de l’organització dels serveis secrets imperials.
Verdun, visions d'histoire
Verdun, visions d'història
Les tropes alemanyes són a les portes de Verdun i es dóna l’alerta. Els soldats francesos esperen el combat amb calma. S’evacuen totes les poblacions, les dones se separen dels marits, que romanen per defensar la terra que els vells camperols es neguen a abandonar. L’assalt alemany es produeix el 21 de febrer de 1916. L’exèrcit germànic penetra pel bosc de Caures després d’un bombardeig intens que dura més de deu hores.
The White Cliffs of Dover
Els penya-segats blancs de Dover
Basat en el poema èpic d’Alice Duer Miller, aquest melodrama és la crònica sentimental viscuda entre una americana i un anglès quan, després de casar-se, a ell el criden per defensar el seu país a la Primera Guerra Mundial.
Le pantalon
Els pantalons
Un general descarrega la frustració, causada per la seva manca de valor estratègic durant el combat, portant a un consell militar un soldat que es va negar a posar-se els pantalons tacats de sang d’un company mort en combat.
Johnny Got His Gun
Johnny va agafar el fusell
Un soldat de la Primera Guerra Mundial, terriblement mutilat, recorda el passat en una habitació d’hospital solitària i fosca.
J'accuse!
Jo acuso
La història de dos homes units a la mateixa dona –un n’és el marit i l’altre l’amant– que es troben a les trinxeres de la Primera Guerra Mundial: La seva història es converteix en un petit exemple dels horrors de la guerra.
Wilson
La biografia del president dels EUA Woodrow Wilson, per a qui la creació d’una lliga de nacions, a les acaballes de la Primera Guerra Mundial, va arribar a convertir-se en una obsessió.
Un long dimanche de fiançailles
Largo domingo de noviazgo
El director d’Amélie va tornar a confiar en Audrey Tautou per narrar aquesta història d’amor i sacrifici sublim ambientada en la Primera Guerra Mundial.
Uomini contro
Homes contra la guerra
Una novel·la d’Emilio Lussu i un relat radicalment antimilitarista que Rosi roda com una crònica realista. El tractament del color crea estats anímics, amb molta boira espessa i llum real –el foc de les armes– en les escenes nocturnes.
Doverie
El gran ducat de Finlàndia va ser una regió autònoma de l’imperi rus fins al 1917, quan la revolució soviètica va fer caure el règim tsarista.
Passchendaele
La batalla de Passchendaele
La producció canadenca més cara de la història (20 milions de dòlars) és aquest film que recrea la batalla de Passchendaele el 1917 a Ieper (Bèlgica), en què els britànics i els seus aliats –entre els quals 50.000 canadencs– van lluitar contra els alemanys en una ofensiva que es va saldar amb 600.000 morts.
The Big Parade
La gran desfilada
Una obra mestra del cinema antibel•licista que ens narra una història inspirada en un personatge real. King Vidor va filmar la pel•lícula amb interès realista, però es va permetre ser líric a estones i, alhora, incloure-hi escenes de comèdia, com ara la del soldat i la joveneta francesa, en què John Gilbert va demostrar que era un comediant excel•lent.
All Quiet on the Western Front
Res de nou al front de l'oest
En plena època de consolidació del cinema sonor, i dotze anys després del final de la Primera Guerra Mundial, Milestone va dirigir aquest melodrama antibel·licista inspirat en la novel·la d’Erich Maria Remarque i que va guanyar els Oscars a la millor pel·lícula i al millor director.
La chambre des officiers
El pabellón de los oficiales
Tot just iniciada la Primera Guerra Mundial, al jove Adrien li esclata una bomba en ple rostre i queda desfigurat. L'ingressen a l’hospital Val-de-Grâce, al pavelló dels oficials, on després de cinc anys d’operacions reparadores, sense miralls en què observar-se, aprendrà a veure’s en la mirada dels altres.
Hell’s Angels
Els àngels de l’infern
Una de les principals novetats de la Primera Guerra Mundial va ser l’ús de l’aviació com a arma militar.
Oh! What a Lovely War
Oh, quina guerra més bonica!
Comèdia musical sobre la Gran Guerra basada en l’obra teatral de Joan Littlewood. El film evoca –mitjançant la sàtira– un conflicte en què els dirigents polítics van convèncer milions de ciutadans d’allistar-se, mentre que ells discutien als despatxos les estratègies d’una carnisseria que s’acabaria cobrant deu milions de morts i més de vint milions de ferits.
Morgenrot
Albada roja
Un dels primers films de submarins de la història del cinema és aquesta producció alemanya que també va ser el primer títol estrenat sota govern nazi. El protagonitza el comandant d’un submarí que, després de ser enfonsat a setanta metres de profunditat durant la Primera Guerra Mundial, s’adona que tan sols queden vuit equips de rescat per a un total de deu supervivents.
Joyeux Noël
Feliz Navidad
Una pel·lícula basada en un fet real succeït durant la nit de Nadal del 1914, tot just començada la Primera Guerra Mundial, quan uns soldats alemanys, francesos i escocesos van confraternitzar.
Out of Africa
Memorias de África
Aquest melodrama romàntic a l’entorn de les experiències de l’escriptora Isak Dinesen a Kenya i la seva relació amorosa amb un caçador es va endur un total de set premis Oscar, incloent-hi els de millor pel•lícula, director, guió i música
Ararat
ATOM EGOYAN, 2002.
Csillagosok, katonák
Els rojos i els blancs
L’any 1917, a la frontera russa durant la Primera Guerra Mundial, els “blancs” tsaristes s’enfronten als “rojos” bolxevics, que tenen el suport de voluntaris hongaresos.
La vie et rien d'autre
La vida y nada más
Una obra austera centrada en les peripècies d’un parell de dones que cerquen els seus homes desapareguts després de la Primera Guerra Mundial.
Les croix de bois
Les creus de fusta
Un retrat realista de la guerra i, sobretot, de la gent que la fa, com ara l’estudiant Demachy, el treballador Sulphart, el forner Bréval… Totes aquestes professions queden substituïdes, l’any 1916, per l’ofici militar i per la por.
Capitaine Conan
Capitán Conan
El 1918, un escamot de l’exèrcit francès batalla als Balcans. Un cop acabada la guerra, la seva permanència a la zona genera més d’un problema. Enmig del conflicte es desenvolupa l’amistat de dos oficials de caràcters ben diferents. Després de La vida y nada más, Tavernier continua la seva mirada crítica sobre la guerra amb un film que resulta un al·legat antibel·licista duríssim.
Sergeant York
El sergent York
Les experiències reals d’un personatge de la Primera Guerra Mundial, Alvin C. York, un granger objector de consciència que acaba convertint-se en un heroi militar malgrat les seves idees pacifistes.
King and Country
Rey y patria
La pel·lícula de Losey planteja un dels grans absurds en la història de la humanitat: ser condemnat a mort per no voler matar.