Programme

Polònia: Camí de llibertat

Polònia: Camí de llibertat
Polònia: Camí de llibertat - 'Przypadek'

01/10/2014 - 12/10/2014

calendario

No obstant això, a mitjan dècada dels vuitanta, les reformes impulsades per Mikhaïl Gorbatxov a l’URSS també van arribar a una Polònia econòmicament destruïda i políticament inestable. El govern militar es va veure obligat a declarar una amnistia, va legalitzar Solidarnosc i va començar a negociar amb el sindicat. De resultes, al juny del 1989 es convocaven eleccions: a les urnes, Solidarnosc va esclafar tots els seus adversaris.

Ara es compleixen 25 anys d’aquella victòria electoral, que va significar l’inici de la fi del comunisme a Polònia, i l’inici de l’esquerda que va acabr trencant el mur de Berlín. Ho commemorem amb una desena de films dels anys vuitanta censurats pels militars i d’altres de més recents que rememoren la història recent del país.

Amb la col·laboració de

Programme

Ucieczka z kina “Wolnosc”
Fugida del cinema Llibertat
Ambientat just abans de la fi del règim comunista, aquest film té com a protagonista un censor de províncies, un home cansat i solitari a qui la dona va deixar fa temps. Per a ell, la censura és alhora un joc i un art, tot i que no en gaudeix.
Dreszcze
Tremolors
Premi especial del Jurat i de la Crítica al festival de Berlín, Dreszcze és una història d’iniciació ambientada a la Polònia de 1950.
Matka Królów
La mare dels reis
A partir de les vivències d’una vídua de classe treballadora mare de quatre fills, el film recorre la història de Polònia des del principi del 1930 fins a l’octubre del 1956 (o “desglaç polonès”).
Sessió doble: 'Z punktu widzenia nocnego portiera' i 'Mniejsze niebo'
Una sessió doble sobre la llibertat personal oposada a la repressió, a l'ordre imposat per uns pocs sobre molts.
Sessió triple: Dokad, Uslyszcie mój krzyk i Moje zapiski z podziemia
Tres films sobre personatges o moments històrics del passat recent de Polònia.
Przypadek
El azar
Kieslowski reflexiona sobre la importància de l’atzar en aquest film que narra els diferents camins que pot seguir la vida d’una persona d’acord amb les decisions o els fets esdevinguts en un moment precís del seu itinerari vital.