Programme

Cinema ben escrit: Joseph L. Mankiewicz

All About Eve (Joseph L. Manciewicz, 1950)
The Ghost and Mrs. Muir (Joseph L. Manciewicz, 1947)

02/10/2015 - 28/10/2015

calendario

És famosa la frase de Godard en què li retreu (?) el fet de ser “l’home més intel·ligent del cinema contemporani”, característica que, a l’hora de fer The Quiet American, va en contra del film perquè “Mankiewicz, sens dubte, s’ho va passar tan bé escrivint el guió que no li van quedar prou ganes per rodar-lo amb entusiasme”.

Darrere d’aquest retret, una idea clàssica de la Nouvelle Vague: la posada en escena, la direcció, no pot supeditar-se al guió. La veritat és que amb un molt bon guió rarament es fa una mala pel·lícula però, en canvi, d’un mal guió és quasi un miracle que en surti un bon film. És per això que comencem ara una secció sota la fórmula Cinema ben escrit. Volem reivindicar, de manera intermitent però regular, la figura del guionista. Comencem amb Mankiewicz, que escrivia el que dirigia, però després vindran autors que no es van posar mai darrere la càmera, però que ens han deixat un reguitzell de bones pel·lícules. 
 

Programme

All About Eve
Eva al desnudo
JOSEPH L. MANKIEWICZ, 1950
The Late George Apley
El difunt George Apley
Comparable a 'El cuarto mandamiento' de Welles, en tant que recorregut per la vida d'una família -aquí, de Boston-, aquesta pel.lícula es basa en una novel•la de John P. Marquand.
Sleuth
L’empremta
La darrrera pel·lícula de Mankiewicz, que va portar el seu gran art de la paraula als límits, és una dissertació filosòfica sobre el crim comès amb gust i intel·ligència.
No Way Out
Un rayo de luz
Una pel·lícula candidata a l'Oscar al millor guió, obra de Mankiewicz i Lesser Samuels.
The Ghost and Mrs. Muir
El fantasma y la Sra. Muir
Una noia vídua comença una nova vida en una casa solitària, habitada, però, pel fantasma del capità de vaixell que hi visqué i que morí anys enrere.
The Honey Pot
Mujeres en Venecia
Un milionari cita les seves tres exdones a la seva luxosa mansió. Està preparant un joc endimoniat. Tot seguit té lloc un misteriós assassinat...
Five Fingers
Operación Cicerón
'Five Fingers', basada en fets reals, és una història d'intriga protagonitzada pel majordom de l'ambaixador britànic a Turquia -en realitat, un espia que ven informació als alemanys.
A Letter to Three Wives
Carta a tres esposas
Una de les pel·lícules cabdals del Mankiewicz de la primera etapa, que li va permetre guanyar dos Oscars: al millor guionista i al millor director.