Programme

Isabel Coixet: Dones (bastant) perdudes

Mapa dels sons de Tòquio (Isabel Coixet, 2009)
Things I Never Told You (Isabel Coixet, 2009)

12/01/2016 - 24/02/2016

calendario

La Filmoteca us proposa un doble cicle: revisar-ne de nou els millors films i veure també els que ella ha escollit com a retrats de dones desorientades, dones que van pel món sense brúixola, sigui literalment, moralment o espiritualment. Són dones que Coixet considera (bastant) perdudes i que estima malgrat les diferents maneres d’expressar el que la cineasta considera “masoquisme femení”.

Gena Rowlands, Hideko Takamine, Joan Fontaine, Romy Schneider, Diane Keaton, Rinko Kikuchi, Barbara Loden, Angélique Litzenburger, Fanny Ardant i Joanne Woodward són les formidables actrius que encarnen les heroïnes que han perdut el nord amb les quals Isabel Coixet s’identifica (bastant). 

Agraïment: Isabel Coixet.

Programme

Party Girl, amb presentació a càrrec d’Isabel Coixet el dimarts 12
No se'ns acut millor manera que presentar una retrospectiva del cinema d'Isabel Coixet -un cicle que alhora és una carta blanca a la directora- que comptar amb la pròpia cineasta per presentar-la. Dimarts 12, Isabel Coixet ens parlarà de les seves pel·lícules, però també de la seva tria d'obres d'altres cineastes protagonitzades per dones vitalment (bastant) desorientades.
Sessió triple: 'Marea blanca', 'Aral. El mar perdido' i 'Paraules, mapes, secrets i altres coses'
Amb una llarga trajectòria al seu darrera, Isabel Coixet sovint ha mostrat el seu comprmís amb l'ecologia rodant documentals sobre desastres naturals -sovint provocats per la mà de l'home. Avui, projectarem junts dos documentals d'aquest tipus rodats el 2010 i el 2012 respectivament, complementats per una obra d'Elena Trapé sobre Coixet.
A Woman Under the Influence
Una mujer bajo la influencia
JOHN CASSAVETES, 1974
Massa vell per morir jove
Una mirada a un grup de joves i la seva existència a la jungla urbana barcelonina. Són taxistes, missatgers o, el que és pitjor, no tenen cap ofici. Però tenen somnis i il·lusions.
The Effects of the Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds
L’efecte dels raigs gamma en les margarides
PAUL NEWMAN, 1972.
Things I Never Told You
Coses que no et vaig dir mai
“Si hi ha una cosa particularment aconseguida en aquest film tan compacte, tan pensat, tan brillant, és l’estranya química, la subtil combinació d’elements dramàtics i quotidians, de lleugeresa i d’humor, de densitat conceptual i superba senzillesa, en la posada en escena" (Mirito Torreiro).
L’important c’est d’aimer
L’important és estimar
Una adaptació de la novel·la 'La nuit americaine', de Christopher Frank, que gira a l’entorn del triangle sentimental format per un fotògraf dedicat a la pornografia, una actriu fracassada i un cinèfil desencantat de la vida. L’amor i la mort caminen junts en aquest film intens, angoixant i ple de fúria que també inclou, tanmateix, una escletxa d’esperança i compassió.
A los que aman
Seguint la línia marcada pel seu film anterior, "Coses que no et vaig dir mai", aquesta proposta d’Isabel Coixet és una mirada sensible al món dels sentiments amorosos i la capacitat de superar les penes d’amor.
La femme d'à côté
La dona del costat
La primera pel·lícula que Truffaut va rodar amb Ardant és també una de les millors de la seva darrera etapa com a cineasta. Fidel a les constants de la seva obra, és una altra història d'amor passional, en què dos ex-amants es troben al cap d'uns anys. El seu amor revifa, però està abocat a un destí tràgic.
Onna ga kaidan wo agaru toki
Cuando una mujer sube la escalera
MIKIO NARUSE, 1960.
My Life Without Me
Mi vida sin mí
Una noia, casada i mare de dues criatures, rep un diagnòstic terrible: pateix càncer i li queden uns mesos de vida. Lluny de desmoralitzar-se, s'enfronta amb valentia al poc futur que té tractant de deixar-ho tot ben arreglat.
The Secret Life of Words
La vida secreta de las palabras
Una dona solitària i enigmàtica que intenta fugir del seu passat arriba a una plataforma petrolífera enmig del mar per cuidar un home a qui un accident ha deixat temporalment cec. Entre els dos creix una estranya intimitat, un vincle ple de secrets, veritats, mentides, humor i dolor que canviarà les seves vides per sempre.
Elegy
L'únic film que Isabel Coixet ha realitzat a Hollywood fins a avui és aquesta adaptació del relat de Philip Roth, 'L'animal moribund'.
Looking for Mr. Goodbar
Buscant el Sr. Goodbar
Una professora especialitzada en l'educació de sordmuts porta una vida nocturna agitada pel sexe i les drogues.
Another Me
Mi otro yo
Una adolescent comença a ser víctima d'uns fenomens estranys i creu que veu una noia exactament igual que ella que sembla voler suplantar-ne la identitat.
Wanda | AULA B
BARBARA LODEN, 1970.
Learning to Drive
Aprendiendo a conducir
Isabel Coixet es reafirma com la cineasta catalana més internacional amb aquest film ambientat a Manhattan que explica, des del prisma de l'humor, la tendresa i l'esperança, la relació entre una escriptora i el professor que l'ensenya a conduir, un refugiat polític indi.
Rebecca
Rebeca
Una noia coneix un aristòcrata turmentat per la mort recent de la seva esposa. Es casen, i ell la porta a la seva mansió de Manderley, on els records de l'antiga senyora ho impregnen absolutament tot i obsessionen especialment una criada.
Map of the Sounds of Tokyo
Mapa de los sonidos de Tokio
Una peixatera que també és una assassina a sou s'enamora de l'home a qui ha de matar, un català que regenta una botiga de vins.
Kumiko, the Treasure Hunter
Rinko Kikuchi –intèrpret de les pel·lícules d’Isabel Coixet Mapa dels sons de Tòquio i Nadie quiere la noche– és una dona solitària amb una imaginació que desborda la seva vida quotidiana.