Programme

Bulgària, l’Europa invisible

Tzvetanka (Youlian Tabakov, 2011)
Viktoria (Maya Vitkova, 2014)

05/01/2016 - 29/01/2016

calendario

L’Europa de l’Est, l’antiga Europa de l’Est, s’ha incorporat a la Unió Europea justament quan aquesta es fa preguntes existencials: Qui som? Què volem? Com ho fem? I són –som– molt pocs els qui miren i escolten les imatges i les veus que arriben de Bulgària –o de Romania, o d’Estònia...–, sense adonar-se que és d’allà d’on probablement ens arriben les millors respostes a les nostres preguntes.

Bulgària –la Bulgària que sembla invisible als ulls d’Europa– ens proposa faules de nenes sense melic, d’arbres de Nadal que van amunt i avall, de nois que volen trobar un futur i no saben on, de gent que explica mentides i se les creu, de mons molt antics engolits per la tecnologia, de reis que acaben fent de primer ministre, de passats que no acaben de passar… La mostra de cinema búlgar que ara us proposem ens parla d’un país particular, diferent i que, alhora, és igual que el nostre. I ho fa a través de bones pel·lícules.
 

Amb la col·laboració de

Bulgarian National Film Center   Embajada de la República de Bulgaria en España

                                           Instituto Estatal de Cultura

Agraïments: Mariana Hristova.

 

Programme

Dzift
Zigot
Una comèdia negra, negríssima. La policia deté un home poc abans del cop d’estat comunista. L’acusen d’un crim que no ha comès, i no l’alliberaran fins a vint anys més tard. Quan surt, Sofia s’ha transformat en una ciutat molt estranya, el regne de l’absurd burocràtic.
I Gospod sleze da ni vidi
Fins i tot Déu ha vingut a veure’ns
Un sociòleg francès arriba a un poble oblidat de la frontera entre Bulgària, Turquia i Grècia. El sorprèn descobrir que una mateixa persona compagina tres tasques: és carter, alcalde i director d’escola i, al mateix temps, marit, amant gelós i seductor incontinent.
Avé
L’Avé, una jove fugitiva fantasiosa, es troba un autoestopista que va cap a Rússia i decideix afegir-se al seu viatge.
Cvetat na hameleona
El color del camaleó
En Batko el contracten perquè s’incorpori als serveis secrets del règim comunista. Però el noi és massa imaginatiu, i aviat l’acomiaden.
Emigranti
Emigrants
Tres joves sense feina, amb problemes de relació familiar i amb el seu entorn, no aconsegueixen integrar-se en un món on no tenen lloc. Una trucada misteriosa els aporta esperança i el somni d’un canvi de vida. Escollida millor pel·lícula búlgara del 2003.
Momcheto, koeto beshe tzar
El nen que era un rei
Quan tenia sis anys, en Simeó es va convertir en tsar de Bulgària. Al cap de tres anys, i durant més de cinquanta anys, haurà de viure exiliat abans de poder tornar al seu país com a… primer ministre!
Obarnata elha
Arbre de Nadal a l’inrevés
Un arbre de Nadal transportat amunt i avall serveix de nexe per a sis històries sobre les tragèdies i les alegries dels humans. Els destins dels protagonistes del film es creuen sense cap altre fil conductor –aparent– que l'avet gegantí.
Tzvetanka
El cineasta és nét d’una dona que ha conegut la monarquia, el comunisme i l’actual sistema precàriament democràtic.
Viktoria, amb presentació a càrrec de Maya Viktova el dimecres 20
La cineasta Maya Viktova ens presenta el seu darrer film, una faula sobre el somni mai no realitzat de molts búlgars: marxar a l’oest.
Podslon
Refugio
El fill d’un entrenador de waterpolo es vesteix amb una estètica punk. Davant la incredulitat dels seus pares, que no l’entenen, desapareix dos dies, i quan torna no se’n penedeix. La sorpresa encara és més gran: vol marxar de casa amb els primers punks que ha conegut al carrer.