Programme

Inèdits xinesos en femení

Tai tai wan sui / Llarga vida a la senyora (Sang Hu, 1947)
Shen nu / La deesa (Wu Yonggang, 1934)

10/05/2017 - 30/06/2017

calendario

A través del melodrama, un star system local potent i l’ús de la cançó per popularitzar el film, es va generar una influència constant i una fascinació mútua entre la societat de Xangai i el cinema. 

El leitmotiv d’aquest cicle farcit de títols inèdits que ens arriben de la cinemateca de Beijing és aquesta fascinació, la qual es concep com un autèntic joc de miralls que tindrà la condició de la dona com a eix principal. La modernitat d’aquell Xangai i d’aquell cinema no es pot entendre sense l’estrella femenina del melodrama, sense el rostre de les actrius a les revistes i la premsa groga de l’època, ni sense la lluita constant de la dona corrent que l’estrella representava a la pantalla. El 90% del cinema xinès d’aquesta època està principalment protagonitzat per dones, les quals esdevenen la metàfora del patiment nacional i de la caducitat dels valors tradicionals.

Amb la col·laboració de

China Film Archive

Programme

Shi zi jie tou
Encreuament de camins
Quatre universitaris de Xangai que acaben de graduar-se tenen una perspectiva de futur laboral molt poc esperançadora.
Tai tai wan sui
Llarga vida a la senyora
Segona col·laboració de Sang Hu amb la novel·lista Eileen Chang, després de la reeixida 'L'amor sense fi' (1947).
Xin nü xing
Noves dones
Cai Chusheng va ser el primer director xinès de la història que va guanyar un premi internacional (al Festival Internacional de Cinema de Moscou (l'any 1934, per Song of the Fishermen) i una de les figures més compromeses amb el Partit Comunista Xinès.
Ba qian li lu yun he yue
Després d'esclatar la guerra sino-japonesa, una noia decideix unir-se a una companyia de teatre ambulant.
Shen nu
La deesa
'La deesa' és el film preferit de Chen Kaige ('Adéu a la meva concubina') i ha influït en bona part de realitzadors posteriors.
Ti yu huang hou
La reina de l'esport
Una filla de bona família ingressa en una escola d'educació física, on aprèn el valor de l'esperit esportiu en el món de la competició atlètica.
Malu tianshi
Àngel del carrer
YUAN MUZHI, 1937
Ai le zhongnian
Tristesa i alegria de la maduresa
L'editora Maria Bohigas (Club Editor) és l'encarregada de presentar-nos, dissabte 3 de juny, aquesta comèdia dramàtica que compta amb un guió d'Eileen Chang, la novel·lista de la qual Club Editor ha traduït i publicat l'obra 'L'amor que fa caure ciutats'.
Liren xing
Tres noies
Aquest film insta les dones de ciutat a unir-se a la guerra de resistència contra els imperialistes. I ho fa mitjançat el drama infernal a què són sotmeses les tres noies protagonistes (una treballadora d'una fàbrica, l'esposa d'un directiu i una mestra d'escola) durant l'ocupació japonesa de Xangai del 1941.
Hong se niang zi jun
El destacament roig de dones
A la dècada del 1930, Wu Qionghua era una criada d’un cruel senyor de la guerra de l'illa de Hainan.
Yi jiang chun shui xiang dong liu - Part 1
El riu corre cap a l'est - Part 1
La invasió japonesa provoca que una família obrera visqui dividida durant vuit anys. En aquest període, un dels fills es casa amb una dona adinerada i inicia una vida nova.
Yi jiang chun shui xiang dong liu - Part 2
El riu corre cap a l'est - Part 2
La segona part del que és considerat el melodrama xinès més representatiu i conegut de finals dels quaranta segueix explorant la confrontació entre la burgesia i el proletariat per esdevenir un dels grans clàssics del cinema xinès pre-Mao. El film també es coneix amb el títol de "Les llàgrimes del Iang-Tsé".
Hushi riji
Diari d’una infermera
Després d'estudiar infermeria una noia de Xangai trenca amb el seu xicot i se'n va de voluntària a una zona fronterera del nord-est de la Xina.
Wu duo Jinhua
Cinc flors daurades
Durant un festival folklòric un noi coneix una noia de l’ètnia bai anomenada Jinhua i acorden trobar-se l’any següent, però quan arriba el moment ella no apareix. Aleshores decideix buscar-la pel seu compte i coneix quatre noies amb el mateix nom.
Wutai jiemei
Germanes d'escena
Una noia que fuig d'un matrimoni forçat es refugia en una companyia d'òpera itinerant. L'acció del film —prohibit per la Revolució Cultural— es desenvolupa entre el 1935 i el 1950 i congrega, per tant, els fets històrics més importants de la Xina moderna.
Li Shuangshuang
Li Shuangshuang és una noia de camp honesta i optimista que critica la mandra i la manca de rectitud dels homes del poble i especialment del seu atent, però no gaire brillant, espòs. Convençuda de tenir la raó anima les dones del poble veí a fer el mateix.
Ying xiong er nu
Fills i filles heroics
Un oficial de l'exèrcit coneix de manera casual la nena que va donar en adopció 18 anys enrere. El desig d'establir una relació paterno-filial i el destret d'explicar la veritat esdevindran un gran dilema.