Krzysztof Kieślowski: Empremtes de la memòria

04/07/2019 - 29/09/2019

Horaris

De dimarts a diumenge, de 16.00 a 21.00 h

Entrada gratuïta

Introducció

Krzysztof Kieślowski es va formar com a documentalista. Mai no va deixar de ser-ho. La seva càmera seguia els actors, es fixava en els detalls, era sensible a les atmosferes. Els seus films sovint van ser prohibits però el sistema no li va impedir continuar.

La mostra, produïda pel Museu de Cinematografia de Lodz (Muzeum Kinematografii w Łodzi) i Instytut Polski w Madrycie (l’Instituto Polaco de Cultura en Madrid) i que ara acull la Filmoteca de Catalunya, documenta la trajectòria artística del director de Dekalog (El Decàleg) a través d’una vintena de cartells de les seves pel·lícules.

Aquest material conviu amb una trentena de fotografies fetes pel mateix realitzador mentre estudiava a la ciutat de Lodz i que provenen de l’Instytut Polski w Madrycie (l’Instituto Polaco de Cultura en Madrid) i la projecció d’un documental realitzat per l’assistent de direcció del mateix Kieslowski i produït per la televisió danesa. En el film es mostra el director com un home modest i amb una gran curiositat intel·lectual i fou gravat durant un retir voluntari, uns mesos abans de la seva mort. Kieslowski hi respon a algunes preguntes sobre la seva vida i els seus films.

Àmbits

EL CARTELL COM A REFUGI DE LA CREATIVITAT PLÀSTICA 

Als països de l’Est i a Cuba el cartell de cinema o les portades de llibres van acollir la creativitat plàstica que no podia manifestar-se en un mercat inexistent. Aquest cartellisme es va desenvolupar sense les obligacions comercials pròpies del món occidental i encara avui segueix admirant-nos la seva llibertat de to.  Aquesta selecció de 24 cartells cinematogràfics dipositats al Museu de Cinematografia de Łódź permeten repassar la trajectòria cinematogràfica del director polonès.  Els pòsters procedents de l’Est es completen amb d’altres realitzats per a l’explotació comercial per als mercats de l’Europa occidental o de l’asiàtic.       

 

KRZYSZTOF KIEŚLOWSKI. FOTOGRAFIES DE LA CIUTAT DE ŁÓDŹ 

Les fotografies que va fer quan era estudiant de cinema a Łódź ja ens fan sentir una mirada que s’interessa més per la individualitat i el seu context que no per la promesa de futurs col·lectius gloriosos. Kieślowski retrata la gent humil, allunyada del poder, i capta un món —oficis, paisatges, costums— condemnat a desaparèixer.  Una selecció de 45 fotografies fetes pel mateix realitzador durant el curs 1965-1966 com a pràctiques durant els seus estudis a l’Escola Nacional de Cinema, Televisió i Teatre de Łódź.  Totes les fotos provenen de la col·lecció privada de la vídua del director, Maria Kieślowska.

Crèdits

Una exposició coproduïda per:

 

Amb la col·laboració de:

      

 

Amb el suport de:

Krzysztof Kieslowski