Programme

Stephen Frears, tendre i corrosiu

The Queen
My Beautiful Laundrette

14/05/2019 - 12/06/2019

calendario

Les seves Dangerous Liaisons o The Grifters no desmereixen en res My Beautiful Laundrette. I a Florence Foster Jenkins manté el mateix esperit crític i sentit de l’humor que a Mrs Henderson Presents. Els Oscars i les bones recaptacions han acompanyat la seva trajectòria. Ara bé: no, Frears no és un autor a l’europea, sinó un cineasta de la vella escola, un gran cineasta professional. Sap dirigir actors i contar històries. Helen Mirren, Julia Roberts, Meryl Streep, John Malkovich, Sergi López, Daniel Day-Lewis, Audrey Tautou, Glenn Close, Michelle Pfeiffer i Dustin Hoffman han estat esplèndids sota les seves ordres.
Frears no té un món propi? No, té una cosa molt millor: una mirada personal sobre el món. I sap conciliar la tendresa i l’amor pels personatges amb el fet de ser corrosiu, crític, amb les estructures socials i amb la hipocresia. Pot tenir una certa pietat per la reina i les seves flaqueses, però mai no oblida que ella té el poder i no dubta a servir-se’n. No és una retrospectiva completa però sí significativa.
 

Programme

Gumshoe
Detectiu
L'animador d'un cabaret de Liverpool que viu obsessionat per les novel·les de detectius troba l'oportunitat d’imitar els seus ídols quan, per celebrar el seu aniversari, publica un anunci en què ofereix els seus serveis com a investigador privat.
Prick Up Your Ears
Obre’t d’orelles
STEPHEN FREARS, 1987.
Mrs. Henderson Presents
Mrs. Henderson presenta
Laura Henderson és una dona adinerada que acaba d’enterrar el marit. Amb 69 anys i plena de vitalitat, decideix comprar el teatre Windmill, al cor del Soho londinenc. Com que no sap com es gestiona un teatre, contracta un expert del negoci de l’espectacle, amb qui manté una relació d’amor-odi.
Sunset Across the Bay
“El film transcorre a Leeds i a Morecambe, llocs familiars per mi, ja que em vaig criar a Leeds i anava de vacances a Morecambe. És una pel·lícula propera en tots els sentits. Tracta d’una parella treballadora que vol jubilar-se allà, com molta gent de Leeds, i començar una nova vida.
The Grifters
Els estafadors
L’escriptor Donald E. Westlake va escriure el guió d’aquest film basat en una novel·la de Jim Thompson. Una tortuosa relació mare-fill permet a una tenyidíssima Anjelica Huston encarnar un paper d’ambigüitat tèrbola, en un triangle en què una de les puntes és una Annette Bening no menys torbadora.
High Fidelity
Alta fidelitat
Frears adapta la novel·la de Nick Hornby sobre els avatars sentimentals d’un erudit en música que regenta una botiga de vinils, i trasllada l’acció de Londres a Chicago.
The Van
La camioneta
Dos amics desocupats munten un negoci de food-truck i han de bregar amb la convivència frec a frec…, i amb l’èxit. Després de The Snapper, Frears torna a adaptar una novel·la de Roddy Doyle i tanca, així, la trilogia “The Barrytown” sobre la classe treballadora d’aquest barri de Dublín, iniciada amb The Commitments (Alan Parker, 1991).
Mary Reilly
Una aproximació al mite del Dr. Jekyll i Mr. Hyde, que enfoca la història des de la perspectiva de la serventa del científic, a partir de la novel·la de Valerie Martin.
Victoria and Abdul
La reina Victoria y Abdul
Abdul Karim, conegut com “El Munshi”, es va convertir en serf de la reina Victòria l’any 1887. Després de guanyar-se l’afecte de la monarca, va acabar sent-ne el secretari personal i confident durant els últims anys de vida de la sobirana, un fet que no va ser ben rebut per la casa reial.
Lay the Favourite
Doble o res
Es basa en la vida real de Beth Raymer, una noia que el 2001 va arribar a Las Vegas per guanyar-se la vida com a cambrera i que es va acabar introduint en el món de les apostes esportives mitjançant un home que buscava algú de confiança.