Premsa

‘Aula de cinema’ aposta per la diversitat i el qüestionament del cànon oficial

Aula de cinema 2021-2022

27/09/2021

El cicle comença dimecres 6 d’octubre i proposa, amb la col·laboració d’universitats i escoles de cinema, una Història del Cinema a través de 30 títols. El curs passat 'Aula de cinema' va acumular prop de 6.000 espectadors en 57 sessions (104,5 per sessió), 3.682 dels quals van acudir a les 30 sessions amb presentació, xifra que suposa una mitjana de 122,7 persones per sessió.

Els Serveis Educatius de la Filmoteca coordinen aquest curs d’Història del Cinema que, des de fa més de vint anys, recorre la història d’aquest art i llenguatge com a complement de la docència en diverses universitats i escoles. Durant aquestes dues dècades ha canviat el cinema, però també la forma d’accedir-hi i historiar-lo. Dels tractats individuals i subjectius es va passar, ja fa anys, a una visió polièdrica i col·lectiva derivada de distintes diversitats. Més recentment, internet i la digitalització han trencat barreres d’accés a materials fins ara inèdits. És des d’aquesta doble perspectiva que el programa d’aquest curs vol explorar la perifèria del cànon considerat oficial. Cinematografies, autors i modes de representació que, units a la perspectiva dels estudis culturals, aposten per la diversitat. Si altres Històries del cinema són possibles, aquesta és una d’elles. Ni millor ni pitjor: diferent i, en qualsevol cas, complementària des de la pantalla de la Filmoteca de la que circula a l’abast de l’espectador per canals fins fa poc inaccessibles.Aquesta altra mirada anirà acompanyada de debats que seguiran a algunes sessions o de la programació complementària que sorgirà dels mateixos alumnes i espectadors. Tota alternativa necessita discussió i la Filmoteca no vol deixar de provocar-la. Com qualsevol Història, la del cinema també és dinàmica i, sovint, polèmica.

 

Aula de Cinema 2021-2022

 

Gairebé 6.000 espectadors el curs passat
Tot i l’excepcionalitat pandèmica, amb aforaments reduïts i algunes sessions cancel·lades o ajornades, el curs 2020/2021 Aula de Cinema va sumar un total de 5.952 espectadors en 57 sessions, comptant les que inclouen presentació i les repeticions, amb una mitjana d’espectadors per sessió de 104,5. Les 30 sessions amb presentació dels dimecres a les 17.00 h a la Sala Chomón es van fer en la seva totalitat, ja que les afectades pels tancaments es van ajornar i recuperar posteriorment, i van acumular 3.682 espectadors, amb una mitjana per sessió de 122,7.

 

Sessió inaugural

Dimecres 6 d’octubre a les 17.00 h a la Sala Chomón

Conferència: “Més enllà del cànon. Construint altres històries del cine” A càrrec de Gloria Vilches, doctora en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València i coordinadora del Xcèntric, el programa de cine experimental del CCCB, que contextualitzarà la selecció filmogràfica del programa 2021-22.

Amb quins criteris s’ha construït el cànon del cinema? Quines obres n’han quedat al marge? Durant molts anys, la història del cinema ha reproduït en bona mesura les relacions de dominació hegemòniques (gènere, classe, raça i nació). És només des de fa relativament poc que s’estan escrivint altres relats que inclouen temes, tècniques, estils, veus i territoris tradicionalment ignorats. La xerrada obrirà un espai crític per, d’una banda, examinar les polítiques del cànon de cinema i qüestionar què ha determinat que projectem, vegem i estudiem certes obres en detriment d’altres. De l’altra, qüestionar els preceptes sobre els quals s’assenten les històries de cinema tradicionals i desplaçar el focus cap als marges d’aquest cànon.

Anne Charlotte Robertson
Anne Charlotte Robertson

La sessió es completarà amb la projecció d’un capítol de Five Year Diary (Anne Charlotte Robertson, 1982), projecte d’aquesta cineasta que, al llarg de dues dècades (1981-1997), va produir un diari fílmic d’un total de 36 hores, una crònica lliure i radical del seu dia a dia i la seva salut mental.

Projecció del Reel 23: A Breakdown (and) After the Mental Hospital.

 

Aula de Cinema compta amb la col·laboració de la pràctica totalitat d’universitats amb docència cinematogràfica i escoles professionals de cinema del nostre país: UB - Universitat de Barcelona; UAB - Universitat Autònoma de Barcelona; UPF - Universitat Pompeu Fabra; UIC - Universitat Internacional de Catalunya; URL - Universitat Ramon Llull-Blanquerna; UVic-UCC - Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; ECIB - Escola de Cinema de Barcelona; ELISAVA - Escola Universitària de Barcelona; Bande à Part -Escuela de Cine; FX Cinema - Barcelona Film School; La Casa del Cine i Escuela de cine Educa tu mirada.

Totes les pel·lícules es projecten en versió original subtitulada i les mudes amb acompanyament musical en directe. Cada sessió compta amb presentació d’una persona especialista en la matèria.

Les sessions de l’Aula de Cinema es fan tots els dimecres del curs acadèmic a les 17.00 h a la Sala Chomón, del 6 d’octubre de 2021 al 25 de maig de 2022, i estan presentades per docents de les universitats i escoles participants. Les entrades tenen les tarifes habituals i, a més, l’abonament Aula de Cinema, nominal, ofereix les 30 sessions al preu especial de 45 euros. Les entrades i els abonaments es poden adquirir a taquilla o en línia.