Programme

Márta Mészáros

Marta Mezaros

02/09/2022 - 30/09/2022

calendario

L’hongaresa Márta Mészáros és una de les directores europees més importants del segle XX. La primera dona que va guanyar l’Os d’Or del Festival de Berlín —Adopció (1975)— va patir a Occident un doble estigma: el de ser una cineasta de l’Est i el de ser dona. Tot i lluitar per fer-se un espai en una indústria dominada per homes, a poc a poc el seu nom es va eclipsar fins que la restauració de la seva obra per part del National Film Institute d’Hongria i el premi a la seva carrera per part de l’Acadèmia del Cinema Europeu l’han ressituada de nou en el primer terme que es mereix.

La seva obra reflecteix els canvis socials d'un país comunista a través de la mirada i els sentiments de dones que no s’acovardeixen davant les circumstàncies adverses. La inserció d’elements reals en la ficció i l’atenció als rostres esdevenen constants d’un estil que aplega influències tant de la Nouvelle Vague com del cinema soviètic. La fàbrica és el marc recurrent on documenta les condicions de treball d’aquestes dones, sovint organitzades contra les injustícies del patró. Una obra marcadament política que mostra amb honestedat i autenticitat l’evolució d’Hongria des de la postguerra fins a la caiguda del mur de Berlin.

El cicle serà presentat pel seu fill, el director de fotografia Nyika Jancsó i amb diàlegs proposats per la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona.


Cicle organitzat amb

Consolat Hongria Barcelona

 

Amb la col·laboració de:

Mostra Internacional de Films de Dones

 

Agraïments:

Lost and Found

Programme

Eltávozott nap
La noieta
MÁRTA MÉSZÁROS, 1968.
Holdudvar
Vínculos
MÁRTA MÉSZÁROS, 1969.
Szép lányok, ne sírjatok
¡No lloréis, preciosas!
MÁRTA MÉSZÁROS, 1970.
Szabad Lélegzet
Desaparición
MÁRTA MÉSZÁROS, 1973.
Örökbefogadás
Adopció
MÁRTA MÉSZÁROS, 1975.
Kilenc hónap
Nou mesos
MÁRTA MÉSZÁROS, 1976.
Ök ketten
Dos mujeres
MÁRTA MÉSZÁROS, 1977.
Olyan mint otthon
Como en casa
MÁRTA MÉSZÁROS, 1978.
Örökség
Las herederas
MÁRTA MÉSZÁROS, 1980.
Napló gyermekeimnek
Diari per als meus fills
MÁRTA MÉSZÁROS, 1984.
Napló szerelmeimnek
Diario para mis amores
MÁRTA MÉSZÁROS, 1987.
Napló apámnak, anyámnak
Diario para mis padres
MÁRTA MÉSZÁROS, 1990.