Programme

Kira Muràtova

Eternal homecoming

11/10/2022 - 30/10/2022

calendario

Figura singular, incansable i implacable davant qualsevol signe de conservadorisme, Kira Muràtova encapçalà l’avantguarda del cinema soviètic, tot i que la conjuntura l’empenyés sistemàticament als marges. La força emancipadora de les seves primeres pel·lícules, presents a la retrospectiva, és expansiva i propera a l'anarquisme.

Durant el període postsoviètic, l’obra de Muràtova ja abraça obertament l’absurd i retrata les seves diverses manifestacions creant un estil propi: un encreuament entre el carnaval i la contemplació, el joc i la desobediència, l’excés i l’estetització de la decadència política i social.  El seu cinema ofereix una expressivitat única que es troba marcada pel motiu de l’etern retorn —reflectit a la pantalla a través de repeticions compulsives— i la presència emblemàtica de la seva musa i artista afí, l’actriu, guionista i directora Renata Litvínova.
 
Nascuda el 1934 al Regne de Romania (actual Moldàvia), d’ascendència jueva, la carrera i vida personal de Muràtova es troba estretament relacionada amb la ciutat ucraïnesa d’Odessa. El seu cinema està immers en la realitat i la cultura ucraïnesa, així que, després del col·lapse de la Unió Soviètica, continua treballant amb recursos de l’estat ucraïnès, encara que els seus actors sempre parlin rus. Més enllà de les limitacions de la filiació nacional, social i política, el seu art és majoritàriament l’expressió d’un inconformisme intransigent que transcendeix el temps i les fronteres.

Mariana Hristova, programadora del cicle.

 

Amb la col·laboració de:

Dovzenkho Centre

 

Programme

Korotkie vstretxi
Trobades breus
KIRA MURÀTOVA, 1967
Dolgie provodi
Comiats llargs
KIRA MURÀTOVA, 1971
Poznavaia belji svet
Coneixent el gran món
KIRA MURÀTOVA, 1980.
Sredi serikh kamnei
Entre pedres grises
KIRA MURÀTOVA, 1983.
Peremena utxasti
Un canvi de destí
KIRA MURÀTOVA, 1987.
Severnij veter
El vent del nord
RENATA LITVÍNOVA, 2021.
Tri istorii
Tres històries
KIRA MURÀTOVA, 1997.
Astenitxeski sindrom
La síndrome astènica
KIRA MURÀTOVA, 1989.
Txekhovskie motivi
Els motius de Txékhov
KIRA MURÀTOVA, 2002.
Nastroisxik
L’afinador
KIRA MURÀTOVA, 2004.
Vetxnoie vozvrasxenie
L’etern retorn
KIRA MURÀTOVA, 2012.