Premsa

Programació desembre 2022

08/11/2022

Cinema dins el cinema / Centenari de José Saramago / 100 anys sense Marcel Proust / Festival ReTEENa / Cinema colombià actual

Cinema dins el cinema
Aquesta és el gran proposta de la Filmoteca per acomiadar 2022, l’any del 10è aniversari de la seva seu al Raval. Un cicle de pel·lícules de procedències molt diverses relacionades amb el món del cel·luloide mostrarà les bambolines de les fàbriques dels somnis. Sens dubte, el cinema és una de les arts que més s’ha mirat al mirall. La seva història és plena de referències al seu desenvolupament com a mode d’expressió, com a indústria cultural i com a fet social. Un viatge pel setè art entès com una manera d’entendre la vida, amb presència de títols inexcusables com Nickelodeon, La nuit américaine, Cinema Paradiso o The Purple Rose of Cairo en una eclèctica selecció autorefencial que s’allargarà també el mes de gener.

Cinema paradiso
Cinema paradiso

Centenari Saramago
Es commemoren els 100 anys del naixement del premi Nobel portuguès i la Filmoteca s’afegeix a la celebració, amb la col·laboració del Centre de Llengua Portuguesa a Barcelona de l’Instituto Camões, amb un petit cicle on no hi faltaran el documental de Miguel Gonçalves Mendes José e Pilar (2019), que segueix quatre anys en la vida de la parella formada per Saramago i la periodista Pilar del Río, o adaptacions com la de Fernando Meirelles d’Assaig sobre la ceguesa, emblemàtic text de l’autor que acaba de trepitjar també les taules del TNC en una coproducció catalano-portuguesa.

100 anys sense Marcel Proust
La Tardor proustiana de Barcelona recorda l’autor d’A la recerca del temps perdut. La Filmoteca s’hi suma, els dijous de desembre, amb un programa de quatre pel·lícules signades per Guy Gilles, Raoul Ruiz, Chantal Akerman i Christophe Homoré que s’acosten al seu univers literari des del documental, l’aproximació biogràfica o les adaptacions més o menys lliures. Amb la col·laboració de la Societat Amics de Marcel Proust i l’Institut Francès de Barcelona.

Ulls ben oberts per als més joves
Una proposta feta per i per a públic jove, amb classes magistrals, tallers, taules rodones i tota mena d’activitats de descoberta, experimentació i reflexió vinculades a l’audiovisual. És el Reteena, Festival Audiovisual Jove de Barcelona, que celebra la seva cinquena edició del 2 a l’11 de desembre, i la Filmoteca és un cop més escenari d’alguna de les seves projeccions, com la del documental d’Isabel Coixet El sostre groc, sobre els casos d’abusos sexuals a l’Aula de Teatre de Lleida, o la darrera guanyadora de la Concha d’Or a San Sebastià, la colombiana Los reyes del mundo.

Los reyes del mundo
Los reyes del mundo

 

I també...

Més cinema colombià de la mà d’Alados - Corporación Colombiana de Documentalistas i la Muestra Internacional Documental de Bogotá (MIDBO), que proposen una selecció de títols recents que han interpretat la realitat del seu país en la cruïlla entre realitat i ficció.

Continua la retrospectiva dedicada a l’Oliveira cineasta que acompanya l’exposició que descobreix la seva faceta més desconeguda com a fotògraf. Aquest desembre, dues activitats complementàries: Oliveira vist per...Glòria Salvadó (divendres 2), amb visita comentada a l’exposició i presentació de la pel·lícula Porto da minha infància, i conferència de Marta Dahó (dimarts 13), L’elogi de la llum. Aproximació al context fotogràfic europeu dels anys 1920 i 1930.

Recordem el director de fotografia Néstor Almendros quan es compleixen 30 anys de la seva mort, amb una sessió molt especial presentada per altres mestres de la llum com Josep Maria Civit, Tomàs Pladevall i Jaume Peracaula, i la metgessa i biògrafa Laura Gavaldà, que introduiran la projecció de La chambre verte de François Truffaut.

Tanquem les sessions commemoratives dels 10 anys al Raval amb una proposta de la Cinémathèque de Toulouse, Viva la muerte, un film transgressor, surrealista i personal de Fernando Arrabal, i recordant el pas per la retrospectiva del MoMA el 2018 de les restauracions d’Helena Lumbreras, i la recuperació i la reivindicació de la filmografia com a directora d’Emma Cohen.

I a FilmoXica, misteris per a tota la família amb el film d’animació català Papa, soc una zombi, les aventures del petit fantasma Casper, El Nadal del senyor Branquilló, L'escombra voladora o una sessió de clàssics encantats del cinema mut acompanyats al piano en directe.