Fora de casa. Cinema amateur a Catalunya 1924-1940...

Fora de casa. Cinema amateur a Catalunya 1924-1940

06/03/2024 - 16/06/2024

Sala d'exposicions

Presentació

Horaris

De dimarts a divendres, de 10.00h a 14.00h i de 16.00h a 21.00h

Dissabte i diumenge, de 16.00h a 21.00h 

Entrada gratuïta

Aquesta exposició ens convida a descobrir el naixement, el desenvolupament ràpid i la interrupció sobtada del primer cinema amateur a Catalunya. Una història d’un grup d’entusiastes que van entendre les possibilitats de la nova tecnologia subestàndard com una extensió directa de l'experiència d'un individu o un col·lectiu no condicionat per un objectiu comercial, sinó per l’impuls de sortir de casa amb una petita càmera per capturar i compartir la passió pel cinema amb llibertat creativa absoluta.   

Concebudes per filmar els éssers estimats a casa, les càmeres de 9,5 i 16 mm aviat esdevenen una eina d’observació i reflexió d’un present vertiginós. Sovint, la tècnica no és depurada, però els amateurs contribueixen sens dubte a les primeres paraules del cinema documental, experimental, educatiu o científic a Catalunya.

Es tracta de la veritable primera escola de cinema i d’un arxiu visual i documental únic sobre els anys vint i trenta que sortirà de casa per primera vegada.

Multimèdia

Crèdits

Comissariat  Enrique Fibla Gutiérrez i Ignasi Renau 

Coordinació de l’exposició  Núria Expósito 

Suport a la coordinació de l’exposició Júlia Pérez i Gonell 

Disseny d’espai  Anna Alcubierre 

Disseny gràfic Todojunto 

Producció i muntatge Grop Exposicions i Museografia 

*La peça audiovisual Cartografia (incompleta) del cinema amateur ha estat produïda amb motiu de l’exposició. Realització: La Casa de Kuleshov.

*La projecció en format 9,5mm ha estat produïda en motiu de l’exposició. Muntatge i instal·lació: Foto-film Calella. 

Agraïments: Lluís Argèlic, Arxiu Nacional de Catalunya, Arxiu Fotogràfic Centre d’excursionisme de Catalunya, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Biennal de Venècia, Biblioteca de Catalunya, Collection Fondation Jérome Seydoux-Pathé, Família Giménez, Família Ferré Ignasi de Quadras, Museu Nacional de la ciència i la tècnica de Catalunya, MNACTEC 

* Aquesta exposició no hauria estat possible sense la feina prèvia d’investigadors, arxivers, associacions, i familiars que han dedicat ingents esforços a localitzar, preservar i restaurar el patrimoni fímic amateur. 

Crèdits materials reproduïts i/o exposats: Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), Fons Ajuntament de Lleida, Fons Alonso, Fons Amat, Fons Argemí, Fons Arola, Fons Ascon, Fons Biadiu, Fons Canals, Fons Caparrós, Fons Castelltort, Fons Castroverde, Fons Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, Fons Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), Fons Centre Excursionista de Catalunya, Fons Crespo, Fons Caralt, Fons Família De Quadras, Fons Família Errando, Fons Escola del Mar, Fons Ferré, Fons Ferrer, Fons Fossas, Fons Gaisser, Fons Giménez, Fons Família Góme Felip, Fons Iglesias, Fons Institut del Teatre, Fons Llobet-Gràcia, Fons Macià, Fons Família Macià, Fons Família Macià Molinero, Fons Martí, Fons Família Mejón, Fons Mestres, Fons Moliné, Fons Museu Arxiu Santa Maria de Mataró, Fons Prats, Fons Real, Fons Renom, Fons Rifà, Fons Sagués, Fons Família Salvans, Fons Salvans, Fons Tresserra, Fons Universitat Rovira i Virgili.

Amb la col·laboració de: