Ciclo

Shakesperiana

Hamlet

07/06/2013 - 30/08/2013

calendario

La panoràmica proporcionada per la vintena de títols que li dediquem, en sintonia amb el Festival Shakespeare de Barcelona, arrenca amb una oscaritzada biografia, Shakespeare in Love, i dues adaptacions clàssiques amb segell d’autor: el Hamlet de Grigori Kozintsev i el Juli Cèsar de Joseph L. Mankiewicz. Aquesta mateixa obra també es pot veure des de l’original perspectiva social dels germans Taviani, Cesare deve morire, mentre que Ian McKellen recrea un cruel Ricard III contemporani que reclama un cavall quan se li espatlla el seu jeep. L’ombra de Shakespeare és tan allargada que un mateix drama, La tempesta, es pot veure des de l’òptica heterodoxa de Derek Jarman i en clau de western a Yellow Sky.

Amb la col·laboració de

Programa

Julius Caesar
Julio César
Un Mankiewicz cada cop més independent va tornar a l’MGM per rodar-hi aquesta adaptació del clàssic de Shakespeare, amb el productor John Houseman com a impulsor del projecte.
The Tempest
La tempesta
L’enderrocat duc de Milà, exiliat en una illa en companyia de la seva filla i d’amics amb poders màgics, provoca una tempesta que fa naufragar els seus amics.
Shakespeare in Love
Shakespeare enamorado
Una comèdia romàntica sobre la joventut d’un William Shakespeare que, en enamorar-se d’una jove aristòcrata, recupera la inspiració creativa.
Hamlet
Guanyador de cinc Oscars, incloent-hi el de millor pel·lícula i el de millor director, aquest film ha estat considerat durant molt de temps com la millor versió feta mai de l’obra de Shakespeare.
Romeo and Juliet
Romeo y Julieta
'La finestra indiscreta', de Hitchcock; 'Senso', de Visconti; 'La strada', de Fellini; 'La llei del silenci', de Kazan; 'L’intendent Sansho', de Mizoguchi, i 'Els set samurais', de Kurosawa, són obres mestres que tenen en comú haver estat derrotades per aquest film de Castellani en la cursa pel Lleó d’Or del festival de Venècia de 1954.
Màscares, amb presentació a càrrec de Josep Maria Pou i Esteve Riambau
Un dels directors i l'actor principal de 'Màscares', una reflexió sobre el fet teatral a partir dels assaigs i la preparació d'una obra de Shakespeare, ens presenten el film en una sessió única.
Julieta y Romeo
En aquesta versió bufonesca de la tragèdia de Shakespeare, Julieta és la marquesa d’Olmedo, una jove vídua d'’un poblet manxec que porta una vida canonical sota la mirada atenta de Paula i Eufrasia, germanes del seu difunt marit.
Sessió doble: 'Bromo and Juliet' and 'The Taming of the Shrew'
'Bromo and Juliet' és una versió còmica del drama shakesperià protagonitzada per Charley Chase i Oliver Hardy. 'The Taming of the Shrew' ('La fierecilla domada') també té una parella protagonista de pes: Mary Pickford i Douglas Fairbanks. En aquesta sessió projectem els dos films junts.
Anonymous
L’apocalíptic Roland Emmerich canvia de registre i es passa al cinema de tesi amb aquest film que atribueix al comte d’Oxford l’autoria de les obres de Shakespeare.
Looking for Richard
Looking for Richard (En busca de Ricardo III)
Una versió del drama de William Shakespeare 'Ricard III', una anàlisi sobre el poder, la luxúria i la traïció. A mesura que assaja amb els intèrprets, Al Pacino reflexiona sobre el dramaturg anglès, sobre la contemporaneïtat dels seus textos i sobre la dificultat per fer les seves obres més accessibles al gran públic.
My Own Private Idaho
El meu Idaho privat
Una història lírica i misteriosament còmica sobre la recerca de la llar i la família. Els protagonistes d’aquest film són un noi amb narcolèpsia, desemparat i pobre que busca la seva mare perduda, i el seu company, que es llança al carrer com a acte de rebel·lió contra el seu pare.
Macbeth
Apassionat pel món shakespearià, Welles va realitzar diverses temptatives de portar a la pantalla les grans obres del dramaturg anglès.
Coriolanus
Una adaptació de l’obra de Shakespeare ambientada a la Roma contemporània.
House of Strangers
Casa d’estranys
El guió del també productor Philip Yordan adapta una novel·la de Jerome Weidman sobre els conflictes entre els germans d’una família italoamericana.
Kumonosu-Jô
Trono de sangre
En la seva versió de la tragèdia shakespeariana de l’home corromput per l’ambició il•limitada de poder, Kurosawa va recórrer, en primer lloc, al "jidaigeki", un popular gènere cinematogràfic de representacions d’època.
Romeo and Juliet
Romeu i Julieta
Malgrat l’edat avançada de Leslie Howard (43) i Norma Shearer (34) per interpretar els joves amants, aquesta versió de Cukor és una de les contribucions més intel·ligents i fidels de Hollywood a l’obra shakespeariana.
Henry V
Enric V
Ens trobem a l’interior d’un teatre isabelí, al segle XVIII, i a través de l’escenari retrocedim dos segles enrere per entrar de cop en la història d’Enric V i la seva lluita contra França.
Much Ado About Nothing
Mucho ruido y pocas nueces
Abans d’entrar en la tempestuosa preparació de "Frankenstein", Branagh va acollir-se a la seguretat de Shakespeare i va adaptar una de les millors comèdies del geni anglès.
Henry V
Enric V
Una nova i brillant adaptació del clàssic shakespaerià a càrrec del qui ha estat considerat el successor d’Olivier als escenaris teatrals. Curiosament, Branagh debuta com a realitzador amb el mateix projecte amb què ho va fer, en el seu moment, Laurence Olivier.
Othello
Otelo
Un cop més, Welles va tornar a Shakespeare per rodar 'Othello' en circumstàncies adverses. Dos actors i quatre actrius van encarnar Iago i Desdèmona en escenaris que van de Venècia al Marroc.
Richard III, amb presentació a càrrec de Joan Sellent el dimarts 9 de maig
Ricardo III
Una versió del drama homònim de Shakespeare sobre l’intrigant i deforme monarca que procura conservar l’esperit de l’original alhora que li confereix noves lectures, mitjançant la seva ubicació en una Anglaterra imaginària dels anys 30 i referències a l’amenaça nazi.
Korol' Lir
El rey Lear
Despreocupat quant a la reconstrucció històrica i alhora interessat pel paper dramàtic de l’espai en el món shakespearià, Kozintsev porta a la pantalla la història del rei Lear, testimoni impotent de les rivalitats i les ambicions dels seus fills.
Cesare deve morire
César debe morir
Docuficció sobre els tallers teatrals que organitza a la presó romana de Rebibbia el director Fabio Cavalli, que assaja obres de Shakespeare amb els presoners.
Gamlet | HAMLET AMB LA PERLA 29
Hamlet
GRIGORIJ KOZINTSEV, 1964.