Ciclo

Comèdia popular, un gènere a definir

Comèdia popular, un gènere a definir

06/12/2013 - 31/03/2014

calendario

Bé, i també hi ha la comèdia popular. En què consisteix? Diguem que és una comèdia que té un protagonisme col·lectiu o coral, més enllà de la parelleta o el triangle; que té una certa capacitat per retratar l’època, i que sap dir coses importants amb lleugeresa i sense posar-hi l’èmfasi. A vegades l’acció transcorre en un sol dia i altres cops necessita trenta o quaranta anys per fer-nos veure com hem canviat.

Sovint les comèdies populars tenen una dimensió generacional, i algun cop la seva dimensió plural cal trobar-la en la feina o en el que retraten uns herois que es pensen absoluts. Sigui com sigui, la comèdia popular és comèdia, i el més important de tot és que ens fa riure o somriure. Volem, però, que darrere l’exercici dels músculs zigomàtics hi hagi també una major interconnexió de les neurones. Volem riure i reflexionar.
 

Programa

La marcha verde
El 1975, mentre Franco agonitzava, el príncep –cap d’estat en funcions– va haver de fer front a un difícil problema: el rei marroquí Hassan II, davant la imminent mort del dictador, va organitzar la “marxa verda” sobre el Sàhara espanyol.
Padri e figli
Pares i fills
Durant les setmanes prèvies a Nadal, cinc famílies s’encarreguen dels preparatius per a la festa.
Hard Day’s Night, amb presentació a càrrec de Jaume Figueras el dissabte 21
¡Qué noche la de aquel día!
Jaume Figueras, un dels crítics de cinema més reconeguts de Catalunya, ens presenta aquest film, la primera pel·lícula que van interpretar The Beatles quan ja eren al cim de la seva popularitat.
A Fish Called Wanda
Un peix anomenat Wanda
Crichton era gairebé octogenari quan va dirigir, amb Londres com a teló de fons, aquest film de ritme trepidant, en què va barrejar amb saviesa l'humor de l'Ealing –la companyia on havia dirigit les seves millors obres, com ara Oro en barras i Los apuros de un pequeño tren– i el dels Monty Python. En va resultar una comèdia de gran èxit, per la qual Kevin Kline va rebre el premi Oscar al millor actor secundari.
El esqueleto de la señora Morales
ROGELIO A. GONZÁLEZ, 1959.
The Great Race
La gran cursa
Al principi del segle XX, una cursa entre Nova York i París condueix els seus participants per Texas, Alaska i Sibèria.
Ma petite entreprise
Mi pequeño negocio
L’Ivan és un treballador incansable que intenta tirar endavant el seu negoci d’ebenisteria. Amb jornades laborals de fins a 18 hores, no és estrany que la seva esposa l’hagi deixat plantat.
Divorzio all'italiana
Divorcio a la italiana
"Divorzio all'italiana" és un dels al·legats més punyents que mai s'han fet contra la hipòcrita moral del vell "matrimoni a la italiana" i, a la inversa, del seu correlatiu i expeditiu divorci: matar la pròpia muller quan era sorpresa en adulteri flagrant estava penat a Itàlia -i a Espanya- amb la pena de bandejament" (Ángel Fernández-Santos)
You Can’t Take It With You
No us l’endureu pas
A partir de l’obra de George S. Kaufman i Moss Hart, guanyadora del premi Pulitzer, Capra i Riskin van construir una faula humanista sobre una família que manté un sentit una mica anàrquic de la vida en una casa que és l’únic obstacle perquè un industrial construeixi una fàbrica d’armament.
Historias de la radio
Deliciosa comèdia, de gran èxit en el moment de l’estrena, que mostrava els temps heroics de la ràdio espanyola, quan representava el punt de cohesió més important –si no l’únic– de la societat.
Forrest Gump
Un home amb importants deficiències intel•lectuals i físiques acaba triomfant en tot allò que es proposa gràcies a la seva bona voluntat i perseverança.
Four Weddings and a Funeral
Cuatro bodas y un funeral
“La pel•lícula és una vida de final feliç que acaba amb allò de “van menjar perdius” després d’advertir-nos que no tots van ser feliços" (Edmon Roch).
¿Qué hace una chica como tú en un sitio como éste?
Una mestressa de casa s’enamora d’un cantant de rock. Aquesta és la premissa de la qual parteix el segon treball –després de Tigres de papel– de Fernando Colomo.
Il vedovo
El viudo
Alberto Sordi, en el millor moment de la seva carrera, interpreta un home carregat d’iniciativa però amb mala sort en els negocis.
Le goût des autres
El gust dels altres
AGNÈS JAOUI, 2000.
L’oro di Napoli
L'or de Nàpols
Aquesta comèdia napolitana tenia, originàriament, cinc episodis, inspirats tots en relats de Giuseppe Marotta, però va ser remuntada de forma diferent segons els països on es va exhibir. La versió que presentem correspon al muntatge americà del film, que inclou els episodis següents: 'Il guapo', protagonitzat per Totó; 'I giocatori', amb Vittorio De Sica, i 'Teresa', amb Silvana Mangano.
What’s Up, Doc?
Què passa, doctor?
Un homenatge magnífic a l’slapstick i a l’screwball comedy i, especialment, al film de Howard Hawks 'Bringing Up Baby'.
Donatella
Donatella és una noia de condició humil, honrada i decent. Quan es troba una bossa de mà, s’afanya a tornar-la a la seva propietària, una dona rica i ociosa.
Vive la sociale!
La història de Maurice Decques, un parisenc de Ménilmontant, de pare comunista i mare anarquista, des de la seva infància fins al seu matrimoni amb una violinista hongaresa. Protagonitzat pel còmic de moda del cinema francès, François Cluzet, el film també esdevé la crònica d’un barri popular parisenc i el retrat de la seva gent.
1941
“La broma més cara, l’exabrupte més luxós que un realitzador ha adreçat a la seva mare pàtria, Hollywood. Spielberg parteix d’una premissa molt simple: com més gags i més disbarats, millor. Persecucions a la manera de Keystone Cops, escenes concebudes pel pare de Bugs Bunny, Chuck Jones… 1941 és el 'Hellzapoppin' dels setanta, un supershow. Spielberg, càustic, descriu el seu film com un malson de Robert Altman" (François Forrester).
Mogli pericolose
Mujeres peligrosas
Una comèdia amarga sobre l’univers conjugal i una sàtira encertada de les relacions entre marit i muller dins la família petitburgesa.
Tutti a casa
Tots a casa
Una sàtira ferotge, inclinada a la tragèdia, sobre el desori i la desorientació d’un grup de soldats els dies que la ràdio anuncia el final de la guerra.
On connaît la chanson
ALAIN RESNAIS, 1997.
Passport to Pimlico
Passaport a Pimlico
L’explosió en un barri de Londres d’una bomba caiguda en els temps de la Segona Guerra Mundial descobreix uns documents que certifiquen que la zona pertany a França.
Kind Hearts and Coronets
Ocho sentencias de muerte
Partint de la consideració de l’assassinat com un art, el film de Hamer narra la vida criminal de Louis d’Ascoyne Mazzini, un aristòcrata rebutjat per la seva família, en forma de memòries relatades des de la presó.
The Cameraman
El cameraman
EDWARD SEDGWICK, BUSTER KEATON, 1928.
Two for the Road
Dos a la carretera
STANLEY DONEN, 1967.