Ciclo

Paradís perdut. Cinema i jardí (2014-2015)

Paradís perdut. Cinema i jardí

20/03/2014 - 31/12/2014

calendario

El cinema es va unir a aquest intercanvi ràpidament, des dels seus inicis. Ara us proposem una sèrie de mirades al jardí des del setè art, una selecció de films en què el tema central –vist des de diferents perspectives– és el jardí.

Amb la col·laboració de

Programa

Being There, amb presentació a càrrec de Josep María Montserrat el dijous 13
Josep Maria Montserrat, director del Jardí Botànic de Barcelona, és el presentador d'aquest cicle que coorganitzem amb l'Associació d'Amics d'aquest jardí barceloní.
Mon Oncle, amb presentació a càrrec d’Anne Sophie Pinnard el dijous 10
Flors de plàstic, la mecanització, la modernitat, Villa Arpel, un jardí meticulosament dissenyat…, i a l’altra banda, una ciutat antiga, un barri popular, el soroll, la vida “natural”, desordenada i caòtica. Poques pel·lícules han representat tan bé com 'Mon Oncle' les conseqüències sobre els ciutadans de les mutacions arquitectòniques. Ens el presenta Anne Sophie Pinnard, model artístic, performer i traductora.
The Garden, amb presentació a càrrec de Pilar Sampìetro el dijous 8
Pilar Sampietro, periodista de Ràdio Nacional d'Espanya i directora, entre d'altres, del programa de Ràdio 4 "Vida Verda" i del programa de Ràdio Exterior d'Espenya "Vida Verde", ens presenta aquest documental que ens explica la batalla política i social a l'entorn de l'hort/jardí comunitari de Los Angeles.
Pelas sombras, amb presentació a càrrec de Mireia Sallarès
Una reflexió sobre les ombres –i el seu revers, la llum– a través de la biografia d’una artista nascuda a Madeira que ara viu centrada en un nou projecte: el seu jardí. Ens la presenta l'artista visual Mireia Sallarès, que ara mateix exposa al MACBA el seu projecte 'Le Camion de Zahïa. Conversations après le paradis perdu' en el marc de l'exposició 'La realitat invocable'.
Vatel
El tercer drama d’època de Joffé (després de La missió i La lletra escarlata) està ambientat en la cort de Lluís XIV i narra els tres darrers dies a la vida de François Vatel, mestre de cerimònies del Príncep de Codé, que rep l’encàrrec de preparar una recepció fastuosa al Rei Sol i tota la cort de Versalles.
Sessió doble: 'Lo jardí de les rahons perdudes' i 'Bricoleurs du paradis', amb presentació a càrrec de Daniel Barbé Farré
Dos films molt poètics sobre jardins –aquells vergers que reconcilien l’home amb la natura.
All That Heaven Allows
Sólo el cielo lo sabe
DOUGLAS SIRK, 1955.
Far from Heaven
Lluny del cel
TODD HAYNES, 2002.
Howards End, amb presentació a càrrec d’Antoine Leonetti el dijous 11
El gestor cultural Antoine Leonetti ens presenta aquesy film que ens oferix una visió dels jardins de l'època victoriana i de l'ús que en feien els ciutadans.