Ciclo

Clàssics d’ahir i de demà

Clàssics d'ahir i de demà

19/02/2012 - 30/12/2018

calendario

Per això, perquè els valors són fluctuants però existeixen, hem creat la secció Clàssics d’ahir i de demà, per als films que són referència i els que creiem que ho esdevindran.

Programa

Side Street
Callejón secundario
Per donar-li una vida millor a la seva dona embarassada, un carter s'apropia d'un sobre amb diners que resulta que són el pagament d'un xantatge relacionat amb uns assassinats.
Debat sobre Juan Eduardo Cirlot
La sessió es composa de dos films: el primer és un documental sobre la vida i l’obra de Juan Eduardo Cirlot a través del testimoni dels seus amics i família, i el segon és The War Lord, que va suposar una gran influència en l’artista.
The War Lord
El senyor de la guerra
El film segueix les peripècies bèl·liques i amoroses d'un guerrer medieval, en una reconstrucció del segle XI que reflecteix amb realisme l'atmosfera angoixant d'opressió i violència física i moral que imperava en l'època.
The Thing from Another World
La cosa
Una expedició científica i militar al Pol Nord troba un objecte estrany, provinent d'un altre planeta i habitat per un ésser amb estructura vegetal que, en cobrar vida, posarà en perill tota la base.
Bellissima
Bellísima
Drama neorealista sobre una mare que vol introduir tant sí com no la seva filla al món del cinema, presentant-la en un concurs per protagonitzar un film d'Alessandro Blasetti.
La Marseillaise
La Marsellesa
En plena efervescència del Front Popular, aquest film fou el resultat d’una col·lecta de fons entre milers d’obrers, a canvi després de veure el film de forma gratuïta.
Elvira Madigan
El 1889, tota Escandinàvia quedà commoguda pel doble suïcidi del tinent Sixten Sparre, desertor de l'exèrcit suec, i la seva amant, l'equilibrista Elvira Madigan.
The Killer Inside Me
El demonio bajo la piel
Aquesta adaptació fidel de la novel·la de Jim Thompson és un viatge perturbador a la ment de Lou Ford, un ajudant de sheriff de vida tranquil·la.
Adam's Rib
La costilla de Adán
Un matrimoni d'advocats coincideixen per primera vegada en un mateix cas on, curiosament, es jutja una dona que ha disparat un tret al seu marit.
Umberto D.
A Umberto D. els principis estètics del neorealisme es manifesten com a integrants d'una poètica, al mateix temps que es presagia la crisi de la reflexió ètica de la primera fase del neorealisme
The Imaginarium of Dr. Parnassus
El imaginario del doctor Parnassus
La malastrugança sol rondar els rodatges de Terry Gilliam. En aquest film va haver de sobreposar-se a la mort de l’actor Heath Ledger en ple rodatge.
The House on 92nd Street
La casa de la calle 92
Un grup d'espies nazis vol aconseguir la fórmula de la bomba atòmica, mentre que un grup d'agents de l’FBI intenta evitar-ho.
Happiness
Un títol irònic per a un film on hi ha de tot menys felicitat. Es tracta d'una tràgica comèdia coral sobre la incomunicació i les misèries humanes, que tracta temes tan dolorosos com la pederàstia o la violència familiar, entre d'altres tragèdies
Bend of the River
Horizontes lejanos
Un western magistral amb què Mann va incorporar a la seva obra la importància del paisatge, que es mostra com un autèntic protagonista de l'acció.
Akai kashi no shita no murai nizu
Agua tibia bajo un puente rojo
Una dona el cos de la qual s’omple d’aigua, un atleta negre que s’entrena per a la marató olímpica, una central d’isòtops d’aigua enterrada sota terra, un fantasma que travessa les roques, una vella que escriu profecies i que espera el retorn del seu amor…
Zelig
La història d’un home camaleó. Una ficció ideada per ser construïda sota la forma del més convincent dels documentals.
Michael Collins
"Michael Collins" narra la vida de l’heroi revolucionari que va encapçalar amb èxit la lluita per la independència d’Irlanda del domini britànic en la dècada de 1920.
Sessió doble: "Las heridas lilas" i "Vivre sa vie" amb la presència de Maria Lorente
Maria Lorente, directora del curt "Las heridas lilas", ens presenta el seu film. L'hem programat en una sessió conjunta amb "Vivre sa vie", que tracta un tema similar i que Godard va rodar quasi 40 anys abans.
Sessió doble: "Las heridas lilas" i "Vivre sa vie"
Dos films molt diferents però de temàtica semblant, rodats amb quasi 40 anys de decalaix. Un cineasta reconegudíssim, Jean-Luc Godard, i una cineasta jove. Una sessió doble que contraposa dues maneres de veure el mateix fenomen.
Embrassez qui vous voulez
Besen a quien quieran
Els camins de diferents persones que passen les vacances al mateix hotel s’entrecreuen en una comèdia d’equívocs divertida i corrosiva.
La double vie de Véronique, amb presentació a càrrec d'Irène Jacob
L'actriu i cantant franco-suïssa Irène Jacob no necessita massa presentacions. Intèrpret de prop d'una cinquantena de films, entre els quals títols com "Au revoir, les enfants" (Louis Malle, 1987) o "Trois couleurs: Rouge" (Krzysztof Kieslowski, 1994) visita la Filmoteca per presentar-nos "La double vie de Véronique" (Krzysztof Kieslowski, 1991).
There's Always Tomorrow
Siempre hay un mañana
DOUGLAS SIRK, 1956.
The Tarnished Angels
Ángeles sin brillo
Després d'"Escrito sobre el viento", el productor Albert Zugsmith i el director Douglas Sirk van tornar a col·laborar en aquesta pel·lícula, una magnífica adaptació de "Pylon", de William Faulkner.
Thunder of the Hill
Tempesta al cim
En el transcurs d'una tempesta violenta, una noia acusada d'assassinat i condemnada a mort es refugia en un convent.
The Sound of Music
Sonrisas y lágrimas
Poc abans de l'annexió d'Àustria a l'Alemanya nazi, una jove novícia té dubtes sobre la seva vocació religiosa. Per aclarir-se les idees accepta una feina d'institutriu.
Summer Holiday
Vacances d'estiu
Un remake en clau musical d’"Ah, Wilderness", l'obra d'Eugene O'Neill sobre una noia sensible que coneix l'amor i que Clarence Brown va adaptar el 1935.
Magnificent Obsession (1954)
Obsesión
DOUGLAS SIRK, 1954.
A Time to Love and a Time to Die
Tiempo de amar, tiempo de morir
És una adaptació d’una novel·la d’Erich Maria Remarque i un dels millors melodrames bèl·lics de la història.
Un any al Raval i molts segles d’història, amb presentació a càrrec de Josep Font, Anna Gómez Bach, Josep Guitart i Ramon Ten
La nova seu de la Filmoteca de Catalunya celebra el seu primer any de funcionament al Raval recordant els molts segles d’història que s’amaguen en els seus fonaments.
Cat on a Hot Tin Roof
La gata sobre el tejado de zinc
Un melodrama de gran tensió sexual consolidat com un dels films icònics del setè art. Després que George Cukor rebutgés dirigir el film perquè la censura d’aleshores no li permetia parlar de l’homosexualitat del protagonista, Brooks va assumir-ne la direcció i va exigir per a Elizabeth Taylor —a qui ja havia dirigit a The Last Time I Saw Paris— el rol de Maggie, “la gata”.
El cielito
En Félix, un rodamón de vint anys solitari que es dedica a robar per poder menjar, arriba a un poblet de la província de Buenos Aires. Allà comença a treballar en una petita granja d’una parella que té un fill d’un any, en Chango.
The Philadelphia Story
Historias de Filadelfia
Una revista envia dos dels seus millors reporters a cobrir el casament d’una senyoreta de l’alta societat. Inspirant-se en l’obra teatral de Philip Barry, que Katharine Hepburn havia representat amb èxit als escenaris de Broadway, Cukor va convertir aquesta comèdia en un dels títols mítics de la història del cinema. Tots els intèrprets estan magnífics, però l’Oscar se’l va endur James Stewart.
Carousel
Carrusel
HENRY KING, 1956.
Sessió doble: 'La piel y el alma' i 'The Dreamers' amb presentació a càrrec de Marc Nadal i Núria Molina
El director i la intèrpret de 'La piel y el alma' ens presenten aquest curtmetratge, que precedirà la projecció de 'The Dreamers' (Bernardo Bertolucci, 2003).
L’âge atomique
L’era atòmica
En Victor i en Rainer són dos joves que agafen el tren per anar de marxa a París –segurament fugint de les seves vides– i passar una nit de descontrol i diversió.
The Three Musketeers
Los tres mosqueteros
El film de Sidney, possiblement l'adaptació cinematogràfica més coneguda de la novel·la d'Alexandre Dumas, és un deliciós viatge al París de Lluís XIII.
Due soldi di speranza
Dos céntimos de esperanza
Un autèntic document humà els personatges del qual, extrets de la realitat mateixa, són estudiats fins al mínim detall, amb veritables subtileses de matís psicològic.
Twelve O’Clock High
Almas en la hoguera
Un clàssic del cinema bèl·lic que ens presenta un Gregory Peck més líder que mai, encarregat d’aixecar la moral a l’esquadró d’aviació que comanda durant els bombardejos estratègics sobre l’Alemanya nazi.
The Black Swan
El cisne negro
Tyrone Power és un pirata valent. Un dia, un dels seus homes de confiança és elegit governador. Aleshores Power coneix la filla de l’antic governador, se n’enamora i decideix canviar de vida. Un clàssic de la Fox, rodat en aquell Technicolor que va permetre a Leon Shamroy guanyar l’Oscar en la categoria de fotografia en color. La novel·la original és de Rafael Sabatini.
Tender is the Night
Suave es la noche
Finals dels anys vint del segle passat. El doctor Richard, un prestigiós psiquiatra que treballa en una coneguda clínica mental suïssa, comença a tractar l’atractiva Nicole Warren, una noia americana de classe alta que pateix greus trastorns emocionals. Adaptació de la novel·la de Francis Scott Fitzgerald.
The Texas Chainshaw Massacre
La matanza de Texas
Una enfollida família d’escorxadors ataca un grup de joves. Amb aquest film, Hooper va aconseguir el seu propòsit d’aparèixer amb força en el panorama internacional del gènere. . Tot un clàssic que va ‘institucionalitzar’ el cinema de terror gore.
You Only Live Once
Sólo se vive una vez
Després de 'Furia', Fritz Lang torna a insistir en el tema dels errors provocats per la justícia en aquest desesperat drama criminal sobre un expresidiari condemnat a mort per un delicte que no ha comès.
Russkiy kovcheg
El arca rusa
"Dos mil actors; tres-cents anys de la història de Rússia; trenta-tres sales de l'Ermitage, tres orquestres i 99 minuts... En un sol pla-seqüència! L'experiment més brillant de l'any: filmada en continuïtat en aquell únic pla, enlluerna més per la seva poètica que per la seva tècnica, amb aquell repàs a la història amb el que dura un gran sopar" (Edmon Roch).
Deconstructing Harry
Desmontando a Harry
Un escriptor en crisi, obsessionat pel sexe, escriu un nou llibre. La realitat i la ficció es barregen en la seva existència d’una manera cada cop més delirant. “Harry reflecteix el meu punt de vista sobre una sèrie d’idees filosòfiques i sobre les relacions entre les persones i la religió” (Woody Allen).
Celebrity
WOODY ALLEN, 1998.
The Rising of the Moon
La sortida de la lluna
Tres històries ('The Majesty of the Law', 'A Minute’s Wait' i '1921') que tenen Irlanda i la seva vida rural tradicional com a nexe comú. Tyrone Power les presenta. “La vaig fer tan sols per divertir-me, i m’ho vaig passar d’allò més bé” (John Ford).
Innisfree
Quatre dècades després de la visita de John Ford –per rodar-hi El hombre tranquilo– un altre realitzador arriba a Irlanda per cercar la realitat d’aquell Innisfree “inventat” pel cineasta americà.
Homenatge a Román Gubern
Román Gubern acaba de fer vuitanta anys. Celebrem aquesta onomàstica del catedràtic emèrit de comunicació audiovisual de la UAB amb una taula rodona i la projecció d’In the Mood for Love', que ell mateix ha triat. Una delicatessen que fa justícia a tota una trajectòria.
Beat the Devil
La burla del diablo
Quan Huston i el seu guionista, Truman Capote, van treballar en el guió d’aquest film, ja tenien molt clar que el resultat seria una broma fílmica.
The Treasure of Sierra Madre
El tesoro de Sierra Madre
Un grup d’homes cerquen or a Mèxic. L’ambició, la cobdícia i les pors interiors dels personatges mateixos els abocaran a la tragèdia.
The Maltese Falcon
El halcón maltés
La primera pel·lícula de John Huston com a director és una de les obres cabdals de la sèrie negra, “la substància de què estan fets els somnis”, tal com es diu al film.
Key Largo
Cayo Largo
Un petit hotel aïllat de Florida és l’escenari claustrofòbic on coincideixen un antic combatent de la Segona Guerra Mundial, la vídua del seu amic i una perillosa banda de gàngsters.
Kansas City Confidential
El cuarto hombre
Uns lladres de bancs carreguen la culpa del seu darrer atracament en un home innocent. Un clàssic de la sèrie B policíaca realitzat durant el maccarthisme i que és una metàfora de la cacera de bruixes.
Taking Sides
Prendre partit
Un film basat en la història de Wilhelm Furtwängler, director d’orquestra de la Filharmònica de Berlín durant el nazisme i que, un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial, es va veure obligat a defensar la seva posició neutral dins l’ambient de pànic en què va decidir seguir treballant, tot al•legant que l’art no té relació amb la política.
My Fair Lady
GEORGE CUKOR, 1964.
Centro Histórico
Un encàrrec del programa Guimaraes 2012 per celebrar que la ciutat portuguesa havia estat escollida Capital de la Cultura Europea.
The Ten Commandaments
Los diez mandamientos
"El superespectacle per excel·lència dels anys cinquanta bé s'hagués pogut titular «tot allò que vostè va voler saber sobre Moisés i no va trobar a la Bíblia»" (Terenci Moix).
Cleopatra
CECIL B. DEMILLE, 1934.
Samson and Delilah
Sansón y Dalila
La penúltima superproducció del gran showman de Hollywood Cecil B. DeMille que, inspirant-se lliurement en la història de Samsó –el danià forçut seduït per una bella i pèrfida filistea–, ens regala aquest adorable disbarat bíblic definit pel crític Serge Daney amb els mots "músculs, pits, sadisme i religió".
Ausente
Martin, un jove estudiant, pren mal durant una classe de natació. El seu professor el porta a l'hospital. Quan surten s'ofereix a portar-lo a casa seva però aquella nit Martin anava a dormir a casa d'un company.
Ausente
Martín, un jove estudiant, pren mal durant una classe de natació. El seu professor el porta a l'hospital. Quan surten s'ofereix a portar-lo a casa seva, però Martin aquella nit anava a dormir a casa d'un company.
The Third Man
El tercer hombre
Inoblidable thriller romàntic escrit per Graham Greene i produït per Alexander Korda, en associació amb David Selznick, que, sota la direcció de Sir Carol Reed, va augmentar la popularitat d'Orson Welles.
Der Tiger von Eschnapur
El tigre de Esnapur
Fritz Lang va culminar la seva carrera a Europa, on va tornar, ja vell, després de vint-i-tres anys d'exili.
Das Indische Grabmal
La tumba india
"'La tumba india' és el record d'una primera passió per un cinema encara verge, directament entroncat amb formes d'expressió popular com ara el fulletó o l'aventura exòtica" (Terenci Moix).
Once Upon a Honeymoon
Hi havia una vegada una lluna de mel
Un corresponsal de ràdio americà a Europa s'enamora d'una compatriota, una antiga corista, ara convertida en dama de l'alta societat pel seu matrimoni amb un aristòcrata alemany.
An Affair to Remember
Tú y yo
LEO MCCAREY, 1957
The Party
El guateque
Una de les comèdies més hilarants de Blake Edwards, al servei de Peter Sellers, que aquí no és l'inspector Clouseau, però que ho sembla, de tan feixuc que resulta el personatge que interpreta, un actor que converteix una agradable festa en un autèntic desastre.
The Enforcer
Sin conciencia
Un representant de la llei es troba en una situació desesperada: disposa d'una sola nit per posar ordre a les acusacions que pesen sobre un mafiós lligat a les altes esferes del poder.
Pursued
Perseguido
RAOUL WALSH, 1947.
L'Apollonide (Souvenirs de la maison close)
Casa de tolerancia. L'Apollonide
En un bordell parisenc de finals de segle XIX, un client desfigura una prostituta que quedarà marcada per sempre amb un somriure tràgic.
La question humaine
La cuestión humana
La parella (professional i sentimental) formada pel cineasta Nicolas Klotz i la guionista Elisabeth Perceval és un dels tàndems de referència del cinema d'autor més rellevants.
Meteora
Un home i una dona s'enamoren i volen estar junts. El problema és que ella és novícia i ell monjo.
Jag är nyfiken, gul
Soy curiosa - amarillo
Una barreja de ficció i documental sobre una noia que analitza la societat sueca dels anys seixanta, amb les seves contradiccions i canvis, i que s'esforça per obtenir respostes sobre totes les coses.
Jag är nyfiken, bla
Soy curiosa - azul
'Soy curiosa - azul' es desenvolupa paral·lelament a 'Soy curiosa - amarillo'. Continuen els esforços de Lena per comprendre la societat sueca. Els dos colors d'aquest díptic fan referència a la bandera del país.
Whisky Galore!
Whisky a go-go
Les aventures i les desventures dels habitants d'una petita illa de les Hèbrides davant la tragèdia més gran de la seva història: el whisky s'ha exhaurit.
Good Sam
El buen Sam
El director d'uns magatzems ajuda tothom que ho necessita, però està a punt de trencar el seu matrimoni a causa d'aquesta generositat extrema.
Ruggles of Red Gap
Nobleza obliga
Durant una partida de pòquer, un noble anglès perd el seu majordom de tota la vida, Marmaduke Ruggles.
The Awful Truth
La terrible veritat
Aquest film -estrenat amb el títol de 'La pícara puritana'- és una comèdia sobre la infidelitat d'una parella i els embolics del seu procés de divorci, especialment divertits pel que fa a la custòdia del gos.
The Ministry of Fear
El ministerio del miedo
Un home que acaba de sortir d’un psiquiàtric, on ha estat reclòs durant uns anys, es veu implicat en un afer d’espionatge alemany durant la Segona Guerra Mundial a Londres. Aquesta adaptació de la novel·la de Graham Greene és una de les pel·lícules antinazi de Lang que mai no van arribar a estrenar-se a l’Espanya franquista.
Scarlet Street
Perversidad
Adaptació de 'La Chienne', la novel·la de Georges de La Fouchardière que Renoir ja va portar al cinema el 1931. Mitjançant una 'femme fatale', Lang reflecteix amb mestria una de les seves grans obsessions lligades al transfons psicoanalític: la voluntat de poder, tan perillós per als altres com per a qui l’exerceix.
Suddenly
De repente
Suddenly és un poble de Califòrnia on mai no passa res. Un dia, la notícia que el tren del president dels Estats Units farà una parada al poble provoca un gran enrenou.
Bon voyage
Rappeneau ret homenatge a la comèdia americana i al Renoir de 'La règle du jeu' en aquest relat coral que retrata, a ritme de vodevil, la convulsió que es va viure a Bordeus el 1940, quan la ciutat va convertir-se en la destinació provisional de milers de parisencs que fugien davant la progressió de l’exèrcit alemany.
Takhté Siah
La pizarra
El film segueix un grup de professors que, després d’un bombardeig al Kurdistan iranià, vagaregen de ciutat en ciutat a la recerca d’estudiants a qui poder ensenyar. En el camí, en un esforç per ajudar i compartir els seus coneixements amb qualsevol persona que estigui disposada a aprendre, es troben gent d’edats i formes de vida variades.
Jackie Brown
Sense ser tan efectista com les primerenques 'Reservoir Dogs' i 'Pulp Fiction', el tercer film de Tarantino conté molta menys violència i uns personatges molt més elaborats, que, això sí, xerren tant com als films anteriors.
A Double Life
Una doble vida
Un actor que interpreta Otel·lo al teatre assumeix, de mica en mica, la personalitat del personatge per la gelosia que sent respecte de la seva exesposa, amb qui treballa.
Phantom of the Paradise
El fantasma del Paraíso
BRIAN DE PALMA, 1974.
All the King's Men
El político
Un home honest és elegit alcalde i, més tard, governador. A mesura que acumula més poder, el seu tarannà va canviant i esdevé cada vegada més corrupte i manipulador.
Persepolis
Persépolis
MARJANE SATRAPI, VINCENT PARONNAUD, 2007.
Il Casanova di Federico Fellini
Casanova
FEDERICO FELLINI, 1976
So This Is New York
Así es Nueva York
Basada en The Big Town —un recull d’històries de Ring Lardner—, explica la història de dos provincians que porten la germana d’un d’ells a Nova York per buscar-li un marit. Després de diverses aventures i problemes, acabaran tornant a la seva ciutat natal.
On the Black Hill
Sobre la colina negra
L’opera prima del director gal·lès Andrew Grieve presenta dos germans bessons de vuitanta anys que evoquen la seva vida compartida en els límits que separen Gal•les d’Anglaterra.
The Man Who Shot Liberty Valance
El hombre que mató a Liberty Valance
Un senador americà arriba al poblet on va viure de jove per assistir a l'enterrament d'un home en apariència no gens important. Ford reflexiona a l'entorn de la inevitable civilització d'un món, el de l'antic Oest, que ell –com diu un dels seus personatges– prefereix recordar en la seva vessant més llegendària.
My Son John
Mi hijo John
Una família nord-americana molt tradicional pateix un daltabaix moral quan s'assabenta que un dels seus fills és comunista.
The Other
El otro
Un noi especialment pervers considera que les seves maldats les realitza el seu germà bessó. L’actor Tom Tryon (El cardenal) és l’autor de la novel·la en què es basa aquesta apassionant història fantàstica de terror, que ha esdevingut un film de culte per la seva barreja de la realitat i la imaginació.
The Searchers
Els buscadors
JOHN FORD, 1956.
Thelma & Louise
Thelma i Louise
Dues dones se’n van de cap de setmana, escapant d’una existència quotidiana desolada. El seu viatge, la road movie tradicional, canviarà per sempre el curs de les seves vides.
The Big Lebowski
El gran Lebowski
El film es mou entre els dos gèneres predilectes dels germans Coen: la comèdia i el cinema negre.
The Incredible Shrinking Man
L'increïble home minvant
JACK ARNOLD, 1957.
Out of Rosenheim
Bagdad Café
Jasmin és una alemanya grassoneta a qui el seu marit abandona en un desert californià. Allí troba refugi en un motel atrotinat i brut.
Zazie dans le métro
Zazie al metro
La mare de Zazie, per poder estar amb el seu amant, l’envia a París a quedar-se amb uns familiars.
Cabaret
Adaptació del musical de John Kander i Fred Ebb, inspirada al seu torn en la novel·la 'Soc una càmera', de Christopher Isherwood, que mostrava l’eclosió del nazisme al Berlín dels anys trenta.
West Side Story
Aquest musical adapta el conflicte entre capuleti i montecchi a l’univers multiracial de Nova York, entre wasps i porto-riquenys. Centenari de Leonard Bernstein celebrat per L’Auditori.
They Drive by Night
Raoul Walsh va convertir aquesta història sobre dos germans camioners en una crònica de la supervivència quotidiana, impregnada de tonalitats inconfusiblement negres.
Retrospectiva. Jean Painlevé en 6 films
Jean Painlevé és considerat el gran impulsor del cinema d’investigació científica. D’ell s’afirma que va ser el primer a aconseguir que el públic de París anés al cinema a veure un curtmetratge abans del llargmetratge.
The Gay Divorcee
La alegre divorciada
Un ballarí americà s’enamora d’una dona sense saber que està casada, encara que en procés de divorci.
What Ever Happened to Baby Jane?
Què se n'ha fet, de Baby Jane?
Dues germanes que van conèixer l’èxit viuen els seus dies de decadència en una mansió solitària.
Angels With Dirty Faces
Ángeles con caras sucias
Dos amics d’infantesa d’un barri conflictiu de Nova York prenen camins radicalment diferents. Un acaba sent un temut gàngster mentre que l’altre es converteix en un sacerdot combatiu.
La chienne
La golfa
Aquest projecte, amb què Renoir estava força il·lusionat, va significar el final de la seva relació amb Catherine Hessling, ja que, malgrat que ell la volia com a protagonista, no va ser acceptada pel productor.
Camille
Un excel·lent retrat de l’ambient burgès parisenc del segle XIX a partir de la coneguda història d’amor prohibit d’una cortesana tuberculosa.
Dark Victory
Victòria amarga
Una noia entusiasta i vivaç descobreix de sobte que pateix un greu tumor cerebral. Rebel i incapaç d’acceptar ordres de ningú, es posa a les mans d’un neurocirurgià el qual l’haurà de convèncer perquè accepti sotmetre’s a una operació molt delicada.
Zabriskie Point
Antonioni, després de l’èxit de 'Blow-Up', va rebre carta blanca de la Metro-Goldwyn-Mayer per rodar aquest film -ara de la Warner- en el qual amb l’ajut de quatre guionistes (entre els quals Sam Shepard) va intentar donar la seva particular visió de l’Amèrica de finals del seixanta des de la perspectiva dels joves radicals.
Deliverance
Defensa
Quatre amics decideixen emprendre la baixada d’un riu condemnat a mort per la construcció d’un embassament. El que es planteja com un repte esportiu es transformarà en un malson en què els canoers es veuran enfrontats amb els habitants de la zona i amb la mateixa natura.
Cruising
Un policia s’infiltra en els ambients gais més sòrdids de Nova York per atrapar un assassí d’homosexuals.
Blue Jasmine
Cate Blanchett, en una de les seves millors actuacions, es va inspirar en l’esposa de l’estafador de Wall Street Bernard Madoff per interpretar una dona rica i glamurosa que de sobte es queda sense diners i sense casa.
Focus
Un estafador veterà decideix ensenyar els trucs de l’ofici a una noia atractiva. Just després d’iniciar un idil·li, ell decideix trencar la relació. Tres anys més tard, la dona, convertida en una femme fatale, reapareix a Buenos Aires en un circuit de carreres en què hi ha apostes molt elevades.
Argo
Iran, 1979. Quan l’ambaixada dels Estats Units és ocupada pels seguidors de la revolució islàmica, sis diplomàtics americans es fan escàpols i es refugien a casa de l’ambaixador canadenc.
Rock of Ages
La era del rock (Rock of Ages)
Los Angeles, 1987. Un aspirant a cantant de rock-metal i una noia que treballen en el mateix club s’enamoren i tracten d’impedir que el local caigui a mans d’uns empresaris que el volen demolir. Adaptació cinematogràfica del musical homònim de Broadway.
Sully
El pilot aeri Chesley “Sully” Sullenberger es va convertir en un heroi popular quan, poc després d’enlairar, una averia el va empènyer a aterrar l’avió enmig del riu Hudson amb 155 passatgers a bord.
Seven Women
Set dones
JOHN FORD, 1965
The Wild Bunch
Grup salvatge
Un western crepuscular protagonitzat per un grup d’atracadors de bancs perseguits.
The Killing
Atracament perfecte
Aquesta adaptació de la novel·la homònima de Lionel White anuncia una de les particularitats del cinema de Kubrick: el recurs als gèneres més definits –aquí, el cinema negre– per desenvolupar un estil propi i original.
La terra trema
Els intèrprets no són actors professionals, sinó part dels habitants del poblet d’Aci Trezza (Sicília), on Visconti va rodar aquest melodrama realista i punyent sobre les dificultats i la pobresa dels pescadors de l’illa.
The Hound of the Baskervilles
El perro de Baskervilles
L’adaptació més cèlebre de la novel·la de Conan Doyle i el primer film en color sobre Sherlock Holmes és aquesta producció de la Hammer Films dirigida pel gran mestre del terror gòtic, Terence Fisher.
Judgment at Nüremberg
El judici de Nüremberg
El film posa en escena el cèlebre procés de Nuremberg, amb el qual els aliats van jutjar els principals criminals de guerra nazis.
Take the Money and Run
Toma el dinero y corre
Els entrebancs de la vida porten un noi bastant sapastre a la delinqüència.
It Came from Outer Space
Llegó del más allá
Una parella veu com una nau extraterrestre col·lideix contra la Terra i, tot seguit, n’emergeix una criatura misteriosa que desapareix en la foscor. El primer film en 3D dels estudis Universal també va significar el primer dels clàssics de la ciència-ficció dirigit per un dels seus pilars: Jack Arnold.
The Dead
Dublineses (Los muertos)
Dublín, hivern del 1904. Durant un sopar familiar, la nit de Reis, el record del passat i la malenconia dels somnis irrecuperables van apropant tots els presents a la regió dels morts.
Top Hat
Barret de copa
La comèdia romàntica més emblemàtica de la mítica parella Fred Astaire i Ginger Rogers segueix la fórmula bàsica de la sèrie: una parella s’enamora, però un malentès alimenta l’hostilitat fins al darrer moment.
Across the Universe
Un musical singular que s'articula a partir de trenta-tres cançons emblemàtiques de The Beatles, arranjades per Elliot Godenthal i cantades pels mateixos actors.
Royal Wedding
Bodes reials
Dos germans ballarins són contractats per actuar durant una boda reial. Durant el banquet, tots dos cedeixen a temptacions sentimentals que posen en perill la seva continuïtat professional.
Steppenwolf
El llop estepari
FRED HAINES, 1974.
Ulysses
JOSEPH STRICK, 1967.
Sunrise: A Song of Two Humans
Amanecer
F. W. MURNAU, 1927.