Ciclo

Els millors films de l'any

La La Land (Damien Chazelle, 2017)

06/01/2018 - 04/03/2018

calendario

La ximpleria de fer llistes va aparellada al final i al començament de l’any, i respon a la voluntat de fer inventari, de posar ordre al caos d’informacions rebudes al llarg de 365 dies.

I com que la Filmoteca funciona per anys naturals i no per “temporades”, quan arriben els primers freds no ens podem estar de jugar al mateix joc: quines pel·lícules del 2017 mereixen ser recordades? Ho demanem a una seguit de mitjans de comunicació que parlen de cinema. Exclusivament o no, és igual, però en parlen. I també hi sumem l’opinió d’amics que tenen el seu blog cinèfil o que durant anys han seguit l’actualitat pel·liculera. A tots ells, moltes gràcies. Ah, una scoop: per primera vegada la pel·lícula més votada, la millor del 2017, és una producció catalana: Estiu 1993.
 

Programa

Nocturnal Animals
Animales nocturnos
La segona incursió del dissenyador de moda Tom Ford en el cinema ens endinsa en un món de culpa laberíntic i tèrbol.
La La Land
La ciudad de las estrellas (La La Land)
DAMIEN CHAZELLE, 2016.
Le fils de Jean
El hijo de Jean
El protagonista d’aquest film rep una trucada inesperada des del Canadà.
Paterson
JIM JARMUSCH, 2016.
Toivon tuolla puolen
El otro lado de la esperanza
El jove sirià Khaled arriba a Helsinki ocult en un vaixell. Un cop allà, les autoritats rebutgen la seva sol·licitud d’asil, però ell decideix quedar-se igualment.
The Lost City of Z
Z, la ciudad perdida
Film que narra les extraordinàries aventures de l’explorador britànic Percy Fawcett, que a principis del segle XX va viatjar a través de l’Amazones amb la intenció de descobrir alguna evidència que provés l’existència d’una misteriosa civilització perduda.
Forushande
El viajante
Guanyadora de l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, narra la història d’una parella que ha de deixar el seu pis al centre de Teheran. S’instal·len a un altre lloc, però un incident relacionat amb l’anterior llogatera canviarà dràsticament la vida de la jove parella.
Lady Macbeth
Ambientada en l’Anglaterra rural del 1865, és una barreja de thriller i drama d’època que, per mitjà d’una narració captivadora repleta de composicions exquisides, retrata una societat amb grans divisions entre els sexes i les classes socials d’una manera que fa la història pertinent als temps actuals.
Hell or High Water
Comanchería
“Vivim una època en què la violència més cruel ja no l’exerceixen persones, sinó entitats (bancàries, en aquest cas) que empenyen l’ésser humà a prendre mesures desesperades. Un fet que explica que Hell or High Water sigui una de les obres que expliquen millor les conseqüències de la crisi econòmica que ja fa massa temps que arrosseguem" (JOan Pons, ara.cat)
Dangsinjasingwa dangsinui geot
Lo tuyo y tú
“Guanyadora de la Concha de Plata a la millor direcció, és la tercera incursió a la cartellera espanyola de Hong Sang-soo, un cineasta que viu la seva maduresa creativa acompanyat del beneplàcit del circuit de festivals i un imaginari que, lluny de la seva caducitat, ofereix nous camins narratius que l’alcen com un dels grans autors contemporanis." (Emilio M. Luna, 'Dirigido').
Sieranevada
Tres dies després de l’atemptat contra Charlie Hebdo, i quaranta dies després de la mort del seu pare, un home passa el dissabte amb la seva família, reunida en memòria del difunt.
Manchester by the Sea
Manchester frente al mar
Un drama desolador sobre el sentiment de culpa protagonitzat per un home de passat tràgic que, després de la mort del seu germà, s’ha de fer càrrec del seu nebot de 16 anys.
Moonlight
“Segon llargmetratge d’un cineasta negre criat a Miami, als mateixos espais que retrata el film, Moonlight mostra una sensibilitat especial per narrar, en tres segments diferents (infància, adolescència i maduresa), la vida d’un noi negre i homosexual que es busca a ell mateix enmig d’un paisatge social i familiar desolat" (Carlos F. Heredero - Caimán). .
Personal Shopper
Una jove estatunidenca es muda a París per intentar rebre alguna manifestació de l’esperit del seu germà mort.
Dolor y gloria
PEDRO ALMODÓVAR, 2019.