Chomón i els orígens del cinema

Aquesta activitat consisteix en practicar la tècnica de les desaparicions i canvis de personatges amb la gravació i muntatges de vídeos fets amb mòbils o tauletes electròniques i aplicacions d’edició de vídeos.

Com començar?

1.Escull un trucatge. Per exemple, el de substitució.

Consisteix a aturar la càmera durant la gravació, incorporar o treure d’escena un objecte o una persona i seguir gravant com si l’acció continués. Pel que sabem, es va descobrir de manera casual, degut a que la maneta de la càmera va quedar travada. 

Si mires Els cent trucs, de Segundo de Chomón i que forma part de la col·lecció 2CR al nostre canal, ho veuràs molt clar!   

2. Inspira't i cerca idees que poden tenir a veure (o no) amb coses que passen o t'agradaria que passessin a casa teva.  

3. Planifica la història que vols explicar dibuixant un storyboard o guió gràfic.  

4. Comença a gravar la seqüència. Escull un objecte o personatge que tinguis per casa i prova de fer-lo aparèixer i desaparèixer en una mateixa escena.

Com? Atura la gravació sense que es mogui res (pots utilitzar algun element com llibres o un trípode que t'ajudi a fixar la càmera), treu o substitueix l'element escollit i després segueix gravant en el mateix punt.  

5. Edita les imatges i introdueix la banda sonora. Per fer-ho et recomanem els programes d'edició que actualment pots trobar integrats a molts ordinadors i tauletes o bé, descarrega't  qualsevol d'aquests de programari lliure.  

6. Comparteix-lo amb qui vulguis i si el penges a les xarxes fes servir l'etiqueta #LaFilmoaCasa.   

En l’obra de Segundo de Chomón, Alice Guy i Georges Mèlies, hi ha molts més trucs com la sobreimpressió o el joc d'escala, si us animeu a fer-ne més, podeu trobar més idees mirant les pel·lícules curtes de Segundo de Chomón que teniu disponibles al nostre canal.