Ciclo

Emma Cohen, cineasta

14/01/2021 - 15/01/2021

calendario

Entre el 1969 i el 1989 l’actriu Emma Cohen va dirigir un seguit de curtmetratges i dos episodis per a sèries de televisió. La Filmoteca de Catalunya i Filmoteca Española han endegat un projecte comú, comissariat per Helena de Llanos, de recuperació, digitalització i valorització de la seva obra com a cineasta.

Emma Cohen (Barcelona, 1946 - Madrid, 2016) és coneguda principalment com a actriu, però va ser també escriptora (de novel·les, guions, poemes i contes), collagista i directora de cinema. Pròxima a les ments més inquietes de l’underground teixit a Barcelona, va començar la seva carrera com a directora de cinema a la seva ciutat natal amb La primera historia de Bartio (1969), produïda per Films 59. A inicis dels setanta, es va traslladar a viure a Madrid, on va continuar realitzant i coproduint curtmetratges en 35 mm des de l’experimentació formal i narrativa com La plaza (1976), Quería dormir en paz (1978), el documental La Chari se casa (1978), Y yo qué sé (1980) o El séptimo día del sol (1980), produït per Núria Espert i fotografiat per Montse Faixat. També a Madrid, i ja als vuitanta, va dirigir dos episodis per a sèries de televisió: “Tiempos rotos”, episodi del film Cuentos eróticos (TVE, 1980), i “María de las noches”, primer episodi de la sèrie Delirios de amor (TVE, 1989).

El curtmetratge era, citant les seves paraules, “la forma libèrrima de cinema, capaç, quan assoleix la seva irreverència potencial, de trastocar des de l’interior d’un mateix llenguatge els models narratius del cinema oficial i de qüestionar, fins i tot, la forma mateixa de consumir el producte”.

Els negatius originals en 35 mm dels curtmetratges es conserven a Filmoteca Española i la Filmoteca de Catalunya, i la seva restauració ha estat possible gràcies a la col·laboració d’aquestes institucions i a la complicitat dels productors que van treballar amb Emma Cohen, Pere Portabella, Andrés Vicente Gómez i Núria Espert. Aquesta materials han estat digitalitzats al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya entre el 2018 i el 2020.

Als films d’Emma Cohen, hi trobem arrels surrealistes, interès pel tel·lúric i pel màgic i lúdic, una clara desobediència davant les normes i la moral dominant i, sobretot, el que va ser connatural a aquesta artista total: la cerca de la llibertat en tots els àmbits de la vida.

Aquest cicle retrospectiu, que és el primer que reuneix els treballs d’Emma Cohen com a directora de cinema, revela aquesta llibertat creativa irreverent i intenta contribuir a la reivindicació de les dones cineastes.

Agraïments:

Jos Oliver, José Luis Sanz (Ocho y Pico), Ferran Alberich, Luciano Berriatúa, Montse Faixat, Augusto M. Torres, Pere Portabella, Andrés Vicente Gómez, Núria Espert, Radio Televisión Española, Alberto de Prada i Video Mercury.