Chantal Akerman: Una familia en Bruselas

Programa: Sessions_especials.

Chantal Akerman

Jueves 11 Febrero 2021 · 19:00

Presentació de la sessió i el llibre a càrrec de Sol Salama, Marta Selva, Anna Solá i Diana Toucedo

Sala Laya

calendario

Chantal Akerman va escriure Una familia en Bruselas (que ara publica en castellà l’editorial Tránsito) el 1998: un text commovedor sobre el dol, la pèrdua i la unitat familiar.

L’autora plasma l’ensorrament de la seva mare aturant-se en tot el que és quotidià i basant-se en la repetició lacerant, senyals que remeten també a la seva filmografia.

La representació de la dona i les seves condicions de vida, l’element autobiogràfic i la memòria personal i històrica dels traumes del segle xx van ser temes fonamentals en l’obra de la cineasta i escriptora belga, tal com veurem en els dos films programats.

 

amb la col·laboració de: Editorial Transito

 

Programa

Saute ma ville (Chantal Akerman, 1968)

Saute ma ville

Direcció Chantal Akerman

Producció Bèlgica

Any 1968

Versió S/D

Durada 13'

Format DCP

Descripció A divuit anys, Akerman va debutar rere les càmeres amb aquest curt en el qual  interpreta una noia que troba una solució als seus problemes domèstics.

Chantal Akerman par Chantal Akerman Chantal Akerman per Chantal Akerman

Chantal Akerman par Chantal Akerman

Direcció Chantal Akerman

Producció França-Bèlgica

Any 1996

Versió VOSC (Versió original amb subtítols en català)

Durada 64'

Format Arxiu digital.

Descripció Chantal Akerman elabora aquest autoretrat fílmic a partir d’extractes de diferents films de la seva obra, els quals no contenen cap imatge de la cineasta, però l’evoquen poderosament. En les seves pel·lícules, la cineasta, a la manera de Godard, no ha deixat de reflexionar sobre la seva relació amb la imatge, de posar en escena la seva feina.