Premsa

Wallay! Festival de Cinema Africà de Barcelona

Atletu

14/06/2021

La quarta edició del festival, del 17 de juny al 4 de juliol, és un mosaic de la diversitat i creativitat del continent africà que ens acosta produccions de dotze països africans. A més de la Filmoteca, el Wallay! se celebrarà enguany a l’Institut Français i al Caixaforum, i compta amb la col·laboració del Festival Grec.

La Filmoteca acull una nova edició del Wallay! Festival de Cinema Africà de Barcelona. El certamen se celebrarà del 17 de juny al 4 de juliol, i a més de la Filmoteca tindrà com a seus l’Institut Français i el Caixaforum. El Wallay! enceta a més una col·laboració amb el Festival d’Estiu de Barcelona Grec 2021, que en aquesta edició viatja al continent africà.

El festival està concebut com un viatge a la diversitat i a la creativitat de l’Àfrica, una finestra fresca i contemporània per recórrer la riquesa cultural del continent negre i repensar la nostra mirada. Wallay! enriqueix l’imaginari sobre Àfrica nodrint-se amb les veus dels directors convidats.

Activisme, bruixes i un conte que no es pot acabar abans de l’alba, són alguns dels ingredients d’un Wallay! íntim, melòdic i altament teatral. El dijous 17 de juny arrenca a la Filmoteca la quarta edició del festival, que ens apropa a 12 països africans. La mostra acompanya el Festival Grec en una aliança que a més dels llargmetratges i xerrades, arriba amb dos menús especials a la programació: un bon tast de curtmetratges i les “Wallay! sessions musicals”.

El viatge cinematogràfic al continent africà comença a la banya d’Àfrica. La protagonista de la sessió inaugural dijous 17 serà Descubriendo a Sally (Finding Sally), de la directora Tamara Dawit, fascinada per les histories que li explicaven les seves tietes. La cineasta decideix buscar el rastre d’una parenta aristòcrata que, després de canviar perfums per revolta i convertir-se en revolucionària, desapareix en la Etiòpia de Haile Selassie. El documental s’acompanya amb una joia, el curtmetratge de Somàlia La vida en el cuerno (Life in the horn). Una perla dramàtica i poètica, sorgida d’un país gairebé sense producció cinematogràfica.

Life on the Horn
Life on the Horn

La parada a Etiòpia pren força amb L’atleta (Atletu), una ficció biogràfica sobre el llegendari maratonià etíop Abebe Bikila. Recordat per les seves victòries descalces, justament en temps també de Haile Selassie, es converteix en el primer atleta africà a guanyar una medalla d’or al Jocs Olímpics. El director i actor principal del film, Rasselas Lakew, és un dels convidats de Wallay! 2021, i presentarà a la Filmoteca aquest relat èpic i crític.

La poderosa No soy una bruja (I am not a witch), de la zambiana Rungano Nyoni, se suma a una aposta de ficció molt tenyida en aquesta edició de rituals i creences.

 

Mares, curtmetratges i activisme cultural

Les mares i la família impregnen un Wallay! 2021 molt íntim. Si bé Mohamed El Khatib recorda, homenatja i explora la seva progenitora tant a la peça documental Renault 12 com a les obres de teatre que presentarà al Grec (Finir en beauté i C’est la vie), a Hablemos (Let’s talk), és la mare mateixa, la directora Marianne Khoury, la que obre un íntim diàleg amb la seva filla mentre s’endinsa en els rols de les dones dins la seva família, que és també la del reconegut cineasta egipci Youssef Chahine.

La de la mare també és la figura clau al documental Softie, sobre l’activista kenyà Boniface “Softie” Mwangi, que a més de retratar la lluita política per les llibertats ciutadanes i contra la corrupció, obre l’enquadrament al context familiar que acompanya aquests “herois” que arrisquen la vida pel país.

Softie
Softie

 

Amb la col·laboració de:

Wallay