Ciclo

Mikio Naruse

Midaregumo

01/02/2022 - 23/02/2022

calendario

Mikio Naruse (1905-1969) és un tòtem del cinema japonès. Però a Occident, on la seva obra no es va veure fins als anys vuitanta, encara roman com el gran mestre desconegut d’aquesta cinematografia.

És també, amb Ozu, el gran especialista del shomin-geki: el gènere nipó que descriu la vida familiar de les classes populars. Tanmateix, Naruse té una visió molt més amarga de la vida. En el seu univers són freqüents la crueltat i la manca d’amor, i les expectatives de l’individu estan destinades al fracàs, tot i la lluita constant per sobreposar-se a les adversitats.

Són històries plenes de poesia i pessimisme que, majoritàriament, mostren l’experiència de dones expulsades de l’estructura familiar tradicional i rebutjades per la societat. Es va iniciar en l’ofici durant el cinema mut i, als anys cinquanta, va assolir la plena maduresa amb un cinema serè i respectuós amb el dolor aliè que, gràcies a una tècnica molt subtil, se’ns revela, tal com afirma Akira Kurosawa, “com un gran riu amb una superfície tranquil·la que dissimula un ràpid i turbulent corrent subterrani”.

 

Amb la col·laboració de:

Japan Foundation

Programa

Midaregumo
Nubes dispersas
MIKIO NARUSE, 1967.
Onna ga kaidan wo agaru toki
Cuando una mujer sube la escalera
MIKIO NARUSE, 1960.
Yogoto no yume
Sueños cotidianos
MIKIO NARUSE, 1933.
Meshi
El almuerzo
MIKIO NARUSE, 1951.
Okaasan
Madre
MIKIO NARUSE, 1952.
Bangiku
Crisantemos tardíos
MIKIO NARUSE, 1954.
Ukigumo
Nubes flotantes
MIKIO NARUSE, 1955.
Nagareru
A la deriva
MIKIO NARUSE, 1956.
Iwashigumo
Nubes de verano
MIKIO NARUSE, 1958.
Midareru
Turment
MIKIO NARUSE, 1964.