Ciclo

Todd Solondz | Americana Film Fest 2023

Todd Solondz

28/02/2023 - 26/03/2023

calendario

Todd Solondz, protagonista de la retrospectiva que enguany organitzem amb l’Americana, és una de les veus més personals i controvertides del recent cinema independent nord-americà. D’ençà que es va donar a conèixer als noranta amb Welcome to the Dollhouse i la brutal Happiness, se l’ha titllat de salvatge, demolidor, cruel, sòrdid, provocador, pervers, càustic, excèntric, etc.

Lluny de l’artifici formal i amb uns guions fets a mida per ell mateix, Solondz ens parla de les fosques debilitats d’una classe mitjana que està perduda en la seva pròpia incapacitat de ser feliç. I, sí, tots els adjectius que s’han escrit abans podrien definir el seu cinema, però Solondz, ben mirat, del que ens parla és d’una societat trista. I, encara que sembli mentida, els seus personatges estan tractats, moltes vegades, amb la tendresa del marginat, del que no encaixa, del que busca el seu lloc, malgrat que sap que ni el té ni el tindrà mai.

Així, a mig camí entre la misantropia i un humanisme vaporós, construeix una filmografia tant conseqüent com esfereïdora, que gaudirem amb aquesta fenomenal retrospectiva que, de nou, no deixarà a ningú indiferent.

 

Americana

 

Programa

Happiness
TODD SOLONDZ, 1998.
Welcome to the Dollhouse
Benvinguts a la casa de nines
TODD SOLONDZ, 1998.
Wiener-Dog
TODD SOLONDZ, 2016.
Storytelling
Cosas que no se olvidan
TODD SOLONDZ, 2001.
Palindromes
TODD SOLONDZ, 2004.
Dark Horse
TODD SOLONDZ, 2011.
Life During Wartime
TODD SOLONDZ, 2009.