Premsa

'Dies curts' amb David Batlle

David Batlle

10/05/2023

Divendres 19 de maig a les 19.00 h a la Sala Laya, David Batlle, cineasta i membre de l’equip de la Filmoteca, tancarà la programació d’aquest any de ‘Dies curts’ . Batlle presentarà i comentarà amb el públic dues de les seves peces: ‘A Conserveira’ (2012) i ‘Sota terra’ (2017), acompanyat de membres de la companyia de dansa La Veronal, protagonistes d’aquesta darrera.

Després de les sessions dedicades a Zaida Carmona, Xacio Baño, Ramon Balcells i Elena Duque, el cicle de descoberta de cineastes emergents a través del curtmetratge Dies curts arriba al final aquest 2023 amb David Batlle, cineasta i company de la Biblioteca del Cinema de la Filmoteca de Catalunya.

Les obres de David Batlle parteixen de l'observació d’un espai, un lloc que esdevé paisatge, al qual els que l’habiten, a través de l’atzar, doten d’un nou significat. Els processos de treball, els rols de gènere i les dinàmiques de poder són temàtiques que apareixen de manera transversal a la seva obra.

Llicenciat en Geografia, també estudia realització i edició de vídeo. Posteriorment forma part de la V edició del Màster en Documental de Creació a la Universitat Pompeu Fabra (2006/2007) i col·labora en el procés de recerca i en el desenvolupament de guió en diversos projectes de cinema documental. Entre el 2008 i el 2010 forma part del grup d’experimentació de vídeo en temps real per internet constituït al Centre de Produccions d'Arts Visuals HANGAR a Barcelona.

Mapes Migrants (2009), el seu primer treball com a director, es presenta en una dotzena de mostres i festivals. Altres dels seus treballs són A Conserveira (2012), Port Trade Portrait (2014) i Sota terra (2017).

Les dues peces que es podran veure en aquesta sessió giren entorn del treball: el de les treballadores d’una fàbrica de conserves a Cangas do Morrazo (Galícia) i el dels intèrprets de la companyia de dansa La Veronal en el procés de creació d’un espectacle.

A Conserveira
A Conserveira

A Conserveira
(2012, 23’)

Retrat d’una de les darreres conserveres on tot el procés es feia de manera manual i artesana. Durant una jornada laboral, de l’alba a la sortida de la fàbrica, passem per tots els processos de producció de l’enllaunament. Fums, vapors i sorolls componen una simfonia amb el peix, les màquines i les expressions de les cares de les treballadores. Uns mesos després del rodatge la fàbrica va patir un incendi que va calcinar les instal·lacions.

Premiat a Documenta Madrid 2013, el 2012 la revista Caimán Cuadernos de Cine el va considerar un dels deu millors curtmetratges de l’any i el 2015 va formar part de la retrospectiva sobre documental espanyol a États Généraux du Film Documentaire de Lussas, França.

Sota terra
Sota terra

Sota terra
(2017, 59’)

El 2015 el coreògraf Marcos Morau va convidar David Batlle als assajos de l’obra Voronia, que preparava amb la seva companyia La Veronal. El resultat és realitzat només amb plans generals.

Més enllà d’un retrat de la companyia, el director ofereix un compte enrere des dels primers assajos fins a l’estrena al Teatre Grec, on espigola coreografies que aniran evolucionant o que mai no es representaran. Entre creació i repetició, s’aniran succeint les personalitats de cada intèrpret, així com l’evolució dels seus moviments i cossos fins al dia de l’estrena.

 

Dies Curts

Cineastes emergents i altres autories més consolidades ens acompanyen mes a mes, de gener a juny, per presentar peces inèdites a la pantalla de la Filmoteca i compartir amb el públic els seus processos creatius. Un programa que acull el curtmetratge i les filmografies poc presents als circuits majoritaris d’exhibició. Un espai de trobada, intercanvi i descoberta on també hi cap la música, el recital o la performance. Els cineastes del cicle Dies curts de 2023 són: Zaida Carmona, Xacio Baño, Ramon Balcells, Elena Duque i David Batlle.