Programme

A tota màquina!

A tota màquina!
A tota màquina!
A tota màquina!

09/04/2015 - 30/08/2015

calendario

El tren permet el viatge col·lectiu, porta al viatger-espectador sense que aquest hagi de fer res més que “embarcar-se” després de passar per la taquilla. El trajecte té començament i final i, sovint, durant el recorregut, aprenem i vivim experiències.

Els trens acullen policies i assassins, es desplacen en el temps i per l’espai, permeten trobades fugisseres i amors eterns, transporten somnis i decepcions, cusen el territori i al mateix temps hi fan una cicatriu-barrera.

Durant uns mesos, cada setmana, la Filmoteca us convida a viure A tota màquina! a partir d’una selecció de títols en els quals el ferrocarril és protagonista. 

En el marc d’aquest cicle, el Museu del Ferrocarril de Catalunya i la Filmoteca de Catalunya hem signat un acord de col·laboració que inclou una sèrie d’avantatges:

- els abonats nominals de la Filmoteca tindran 2×1 en entrades al Museu. Cal presentar el Carnet d'abonats de la Filmoteca per comprar l'entrada al Museu

- el públic de la Filmoteca que assisteixi a qualsevol de les pel·lícules del cicle tindrà entrada reduïda al Museu (4,50€). Cal presentar l'entrada de la pel·lícula per comprar l'entrada al Museu

- els Amics i Voluntaris del Museu tindran preu reduït a les sessions del cicle (3€), Cal presentar el carnet)

Museu del Ferrocarril de Catalunya (Plaça Eduard Maristany, s/n) - Vilanova i la Geltrú)

 

Amb la col·laboració de

Programme

Union Pacific
Unión Pacífico
Descriu l'epopeia de la construcció, per part de les companyies Union Pacific i Central Pacific, de la primera línia ferroviària transcontinental (1860-1869). Es tracta de la mítica del cavall de ferro, en un dels seus moments de màxim vigor (altres exemples serien el film de Ford de 1924 i l'episodi de How the West Was Won) i amb tota la inspiració primitiva de DeMille.
Snowpiercer
Rompenieves
El primer film en anglès i amb repartiment internacional del director sud-coreà 'Bong Joon-ho' ('Memories of Murder') és aquest thriller postapocalíptic que imagina un futur en què els únics humans supervivents a la glaciació són els passatgers d'un tren que no s'atura.
The Narrow Margin
Amb poc marge
Un policia ha de protegir la vídua d'un gàngster que ha de testificar contra el sindicat del crim durant el viatge en tren des de Chicago fins a Los Angeles. És un dels millors films "noirs" americans de sèrie B.
Zhou Yu de huo che
El tren de Zhou Yu
Una dona sofisticada i independent manté una relació amb un tímid i introvertit poeta que treballa en una biblioteca.
Man of the West
El hombre del Oeste
ANTHONY MANN, 1958.
Human Desire
Deseos humanos
FRITZ LANG, 1954.
Strangers on a Train
Estranys en un tren
ALFRED HITCHCOCK, 1951.
Shanghai Express
El expreso de Shangai
Durant els anys previs a la guerra civil xinesa, una aventurera retroba, en el tren del títol, un antic amor, un oficial mèdic de l'exèrcit britànic.
The Seven-Per-Cent Solution
La solució del set per cent
Divertida fantasia escrita pel director Nicholas Meyer a partir de la seva pròpia novel·la, en la qual el doctor Watson porta el seu amic Sherlock Holmes al consultori del doctor Freud a Viena, per a que el curi de la seva addicció a la cocaïna.
C'era una volta il West
Hasta que llegó su hora
Possiblement, el projecte més ambiciós de Leone en el seu intent de recrear i sintetitzar l'univers westernià.
The Darjeeling Limited
Viaje a Darjeeling
"L'espiritualitat del tot a cent ha convertit els viatges de descobriment personal en gairebé un acudit. Fins que la pel·lícula la signa un director tan estimulant com Wes Anderson. En les seves mans, aquest viatge redemptor de tres germans que volen reconciliar-se entre ells, i amb el món en general, es converteix en una experiència extraordinària" (Sandra S. Lopera).
El último tren
Motivats per la consigna "el patrimoni no es ven" tres veterans socis uruguaians de l'Associació d'Amics del Rail i un nen segresten una locomotora del segle XIX, una joia ferroviària el propietari de la qual pretén vendre-la a una empresa de Hollywood.
Un soir, un train
Una nit, un tren
ANDRÉ DELVAUX, 1968.
Train de vie
El tren de la vida
En un petit poblet jueu perdut al centre d'Europa, arriben notícies confuses sobre les deportacions que practiquen els nazis. Amb dubtes i por, prefereixen "prevenir abans que curar" i organitzen una farsa per deportar-se ells mateixos.
The Bridge on the River Kwai
El pont sobre el riu Kwai
La primera de les superproduccions rodades per Lean explica les vicissituds d'un grup de presoners britànics que es troben en un camp de concentració japonès i a qui els seus captors obliguen a construir un pont ferroviari de gran importància estratègica durant la Segona Guerra Mundial.
The Titfield Thunderbolt
Los apuros de un pequeño tren
Quan el govern britànic decideix suprimir el petit tren que uneix els pobles de Titfield i Mallingford, els habitants del primer fan causa comú i intenten impedir la desaparició de la locomotora més antiga de tota Anglaterra.
Central do Brasil
Estación central de Brasil
Una mestra retirada, desenganyada i indiferent, es guanya la vida escrivint cartes per a gent analfabeta a l’estació central de Rio de Janeiro.
Before Sunrise
Abans de l’alba
RICHARD LINKLATER, 1995.
Silver Streak
El expreso de Chicago
Tal com succeïa a 'Alarma en el expreso', d'Alfred Hitchcock, aquí el tren és l'escenari en què es desenvolupa una trama d'espionatge i d'intriga, aquesta vegada amb un marcat to paròdic.
Europa
LARS VON TRIER, 1991.
From Russia with Love
Des de Rússia amb amor
TERENCE YOUNG, 1963
La bataille du rail
La batalla del rail
El film mostra la lluita de la resistència francesa contra l'enemic nazi durant els darrers temps de l'ocupació alemanya a través de les accions fetes pels ferroviaris de la regió de Chalon-sur-Saône.
The First Great Train Robbery
El primer gran asalto al tren
1855. Per pagar les tropes angleses que lluiten a Crimea s'envia un carregament d'or en el tren que va de London Bridge a Folkestone.
The Tall Target
Objectiu assenyalat
L'originalitat del film rau en la seva consideració de punt intermedi entre el thriller i el western, ja que el seu argument se centra en la descripció d'un complot per assassinar el president Abraham Lincoln dins un tren de passatgers.
A Passage to India
Passatge a l’Índia
La darrera obra mestra de Lean (i l'últim Oscar per a Jarre) va ser una adaptació de la novel·la d'E. M. Forster sobre les experiències d'una noia anglesa a l'Índia colonial.
Bhowani Junction
Cruce de destinos
GEORGE CUKOR, 1956.
Brief Encounter
Breve encuentro
DAVID LEAN, 1946.
The Train
El tren
El film planteja temes tan interessants com ara l'actuació de la resistència francesa durant l'ocupació nazi i l'espoli del patrimoni artístic, tot descrivint a la perfecció la vida a la província francesa mitjançant un itinerari de trens de vapor i estacions.