Ciclo

Multiversions & Remakes

Multiversions & Remakes

16/04/2013 - 19/06/2013

calendario

El simposi celebrat a Barcelona dins el 69è Congrés de la Federació Internacional d'Arxius Fílmics (FIAF), analitza monogràficament aquest fenomen, però la seva magnitud es desplega amb una exposició de producció pròpia sobre aquest tema i un cicle de projeccions. Les realitzades durant el Congrés, del 23 al 26 d’abril, tindran un segell especial, amb sessions presentades per filmoteques d’arreu del món. Abans i després, ampliem el tema amb confrontacions de remakes d’un mateix títol. Diuen que les comparacions són odioses. En aquest cas, estem convençuts que resultaran apassionants.

Amb la col·laboració de

Programa

You've Got Mail
Tienes un e-m@il
Kathleen Kelly, la propietària d’una petita llibreria de contes infantils, veu perillar el seu negoci quan una cadena de grans llibreries obre un local al costat de la seva botiga.
The Fly
La mosca
Un científic que intenta descobrir el secret de la transmissió de la matèria es transforma en una criatura espantosa. Un film fetitxe del cinema de ciència-ficció que va donar peu a uns quants remakes.
The Fly
La mosca
Remake modern del clàssic de Kurt Neumann. Cronenberg va adaptar la història als seus propis interessos artístics i va aconseguir un film de gran repercussió popular. Quan es va estrenar, molts van veure en aquest remake una paràbola sobre la sida.
Against all Odds
Contra tot pronòstic
Remake de l’obra mestra de Jacques Tourneur Retorno al pasado a càrrec del director d’'Oficial i cavaller', Taylor Hackford.
Atlantis, amb presentació a càrrec de Thomas Christensen (Det Danske Filminstitut)
Un jove doctor ha d’internar la seva dona en un psiquiàtric. Després, seguint el consell de la seva mare, decideix viatjar i conèixer món. A Berlín s’enamora d’una ballarina i, mentre l’acompanya en la seva gira pels EUA, s’enfonsa el transatlàntic amb què viatgen.
L'Assedio dell'Alcazar, amb presentació a càrrec de Daniela Arónica
Sin novedad en el alcázar
La gesta històrica de la defensa de l’alcàsser de Toledo va ser explotada pel franquisme i, naturalment, amb el suport del règim feixista italià, es va convertir ràpidament en una pel·lícula que ressaltava l’heroïcitat dels nacionals.
Mademoiselle Docteur, amb presentació a càrrec d’Eric Le Roy (CNC-Archives Françaises du Film)
Drama d’espionatge, una mica fulletonesc, que està ambientat a la Primera Guerra Mundial i centrat en la figura (real) de Mademoiselle Docteur, una espia al servei del Kàiser alemany i una dona de personalitat fascinadora, en la mateixa línia que la mítica Mata-Hari.
Salonique, nid d'espions
Salònica, niu d’espies
Després de ser robat pels nazis, el negatiu original de Mademoiselle Docteur va circular per l’Europa de l’Est, on es va vendre. Després de la guerra, el seu productor francès, Romain Pinès, –convençut que els alemanys havien cremat el negatiu– va difondre aquesta versió mutilada titulada Salonique, nid d’espions amb l’objectiu d’amortitzar els costos de producció. L’explotació es va aturar de cop el 1940 a causa de la censura.
Marathon, amb presentació a càrrec de Robert Jaquier i Adrian Wood (Comité International Olympique)
La prova de la marató serveix de fil conductor d’un gran reportatge gràfic sobre les Olimpíades de Barcelona del 1992, des de la festa inaugural fins a la cloenda, passant pels moments més estel·lars de les competicions esportives.
Das Erbe der Nibelungen
El patrimoni dels nibelungs
'Els Nibelungs', de Fritz Lang, ha estat considerat durant molt de temps un film precusor i modèlic de la filosofia nazi de la posada en escena. Ara, 'Das Erbe der Nibelungen' revisa aquesta obra monumental a propòsit de la seva restauració, realitzada per la Fundació Murnau alemanya i en la qual hem col·laborat.
Sessió doble: "Cape Forlorn" i "Blackmail" amb presentació a càrrec de Bryony Dixon (British Film Institute)
Una sessió doble molt especial que serveix per exemplificar l'ús i l'extensió de les multiversions en el cinema. De la mà de Bryony Dixon, del British Film Institute, revisarem un film rodat en tres versions lingüístiques distintes i la versió sonora del clàssic de Hitchcock "Blackmail".
Die Neue Wohnung, amb presentació a càrrec de Caroline Fournier (Cinémathèque Suisse)
L’apartament nou
El 1930, l’associació d’artistes i dissenyadors Swiss Werkbund va encarregar aquest treball al cineasta avantguardista Hans Richter per promoure l’estandardització del disseny d’interiors als habitatges residencials moderns.
Der junge Medardus, amb presentació a càrrec de Thomas Ballhausen (Öesterreichisches Filmmuseum)
El jove Medardus
Tres anys abans del seu debut a Hollywood, l’hongarès Michael Curtiz (que aquí signava com a Michael Kertész) va fer aquesta adaptació de l’obra homònima d’Arthur Schnitzler.
Vida en sombras
FILMOXARXA, sessions arreu de Catalunya
Napoléon
Napoleó
L’ambiciós projecte de Gance, que en principi preveia la realització de sis films sobre la figura de Bonaparte, va quedar reduït només a un, compost per tres parts independents: "La joventut de Bonaparte", "Bonaparte i el terror" i "La campanya d’Itàlia".
'Die Nibelungen', sessió especial al Gran Teatre del Liceu el dissabte, 27 d'abril a les 18.30 h
La cloenda del 69è Congrés de la FIAF a Barcelona permetrà a tots els espectadors interessats gaudir d'una autèntica joia al Gran Teatre del Liceu: la projecció de "Die Nibelungen" ("Els nibelungs") amb una còpia restaurada per la Fundació Murnau i la Filmoteca de Catalunya i amb la interpretació en directe de la partitura original de Gottfried Huppertz a càrrec de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), sota la direcció de Manel Valdivieso.
King Kong
MERIAN C. COOPER, ERNEST B. SCHOEDSACK, 1933.
King Kong
“Quan amb 9 anys vaig veure King Kong vaig pensar que era la cosa més bonica que havia vist mai. El film em va animar a agafar una càmera que els meus pares tenien per casa; així va començar tot. El meu somni sempre ha estat reinterpretar aquesta història clàssica” (Peter Jackson).
Scarface
El preu del poder
Un dels treballs més populars de la filmografia de De Palma és aquest remake homònim del film dirigit per Howard Hawks el 1932. A partir d’un guió signat per Oliver Stone, 'Scarface' actualitza la història i la situa a principis dels vuitanta, quan el règim cubà va permetre que 125.000 cubans es reunissin amb els seus familiars emigrats als EUA.
Stellet licht
Luz silenciosa
Aquest film, premi especial del jurat al festival de Cannes, retrata amb fidelitat documental la vida dels menonites del nord de Mèxic, un grup religiós d’origen alemany, ultrapacificista i poc inclinat al progrés.
The Front Page
Primera plana
Partint de la comèdia de Ben Hecht –ja adaptada al cinema anteriorment per Lewis Milestone i Howard Hawks–, Wilder fa una incursió en el món del periodisme i desvetlla, de la forma més càustica, les seves misèries.
Wuthering Heights
Cims borrascosos
Un film desbordant de romanticisme, com la novel•la original d’Emily Brontë en què es basava, que Wyler condueix amb mà de mestre.
Wuthering Heights
Cumbres borrascosas
La directora de 'Fish Tank', Andrea Arnold, adapta la història d’amor, dolor i venjança imaginada per Emily Brontë a l’Anglaterra del segle XIX.
Hollywood Talkies
Aquest documental narra la història d’un grup de joves actors espanyols que a principis dels anys trenta va emigrar a Hollywood per convertir-se en estrelles. Eren els inicis del cinema sonor i els estudis de Hollywood començaven a produir versions en castellà dels seus propis films.
Plein soleil
A pleno sol
La primera aparició en una pantalla de cinema del famós Tom Ripley, el personatge creat per Patricia Highsmith, es va produir en aquesta celebrada adaptació, en la qual un Alain Delon molt jove encarnava a la perfecció l’amoralitat d’un personatge que per satisfer els seus desitjos no dubta a utilitzar l’assassinat i la suplantació de personalitat.
The Talented Mr. Ripley
El talento de Mr. Ripley
Tom Ripley està disposat a apoderar-se de l’estil de vida de Dickie, un playboy jove i ric que passa l’estiu feliç i despreocupat a les aigües blaves i idíl·liques de l’assolellada costa italiana dels anys 50.
The Manchurian Candidate (2004)
El candidat de Manxúria
Mentre tot el país segueix la campanya electoral per escollir el president, un militar lluita contra el temps per posar al descobert una conspiració que faria trontollar la democràcia.
Chimes at Midnight
Campanadas a medianoche
ORSON WELLES, 1964
The Manchurian Candidate
El candidat de Manxúria
Un grup de soldats nord-americans presoners a Corea són sotmesos a un “rentat de cervell”. Quan tornen als Estats Units, un d’ells es converteix en un “assassí teledirigit”.
Blackmail
Xantatge (versió muda)
El film, també conegut en castellà com La muchacha de Londres, és una de les millors obres, si no la millor, de l’etapa muda del cinema britànic.
Out of the Past
Retorno al pasado
Basada en la novel·la policíaca "Eleven mi horca", de Geoffrey Homes, aquest film de Jacques Tourneur s'ha convertit en una obra de referència del gènere negre.
Scarface
Aquest film neix de l’interès del seu productor, el milionari Howard Hughes. Va ser ell qui va lluitar contra les pressions de l’oficina de censura americana i els clans mafiosos per tirar endavant una pel•lícula que, a les mans de Hawks, va contribuir poderosament a posar els fonaments de gran part del cinema de gàngsters fet posteriorment.
The Front Page
Primera plana
Estrenada amb el títol d’'Un gran reportaje', és la primera de les quatre versions cinematogràfiques de l’obra teatral de Ben Hecht i Charles MacArthur.