Ciclo

Cinemes de la diàspora negra

L'homme sur les quais

02/02/2021 - 28/02/2021

calendario

Durant dècades, dones i homes negres han creat en la diàspora una constel·lació d’obres literàries, musicals i audiovisuals amb connexions sonores, afectives i històriques que travessen espais i subjectivitats. Aquestes pel·lícules criolles, irreverents davant de gèneres i tradicions artístiques, componen un arxipèlag de constel·lacions que ens interpel·la, desenterra fantasmes d’històries reprimides o oblidades i ens endinsa en “una contracultura que reconstrueix, desafiant, la seva pròpia genealogia crítica, intel·lectual i moral en una esfera pública parcialment oculta” (Stuart Hall).

Les pel·lícules seleccionades abasten gairebé un segle i tres continents, i reuneixen per primera vegada al nostre país John Akomfrah, Charles Burnett, Haile Gerima, Safi Faye, Isaac Julien, Med Hondo, Raoul Peck, Abderrahmane Sissako i Jean-Marie Téno, autors que se situen dins d’una tradició radical negra internacional i cimarrona que qüestiona el llegat històric del postcolonialisme d’arrels esclavistes i imperialistes.

Programadora del cicle: Beatriz Leal.

Un cicle que dialoga amb l’exposició del CCCB William Kentridge. El que no està dibuixat*, dedicada a l’artista sud-africà.

 

Amb la col·laboració de:

 

CCCBcinenomada

 

 

*Els abonats de la Filmoteca i els amics del CCCB tindran accés gratuït a les sessions de cinema al CCCB i a la Filmoteca.
 
Tots els espectadors del cicle de cinema, tant del CCCB com de la Filmoteca, tindran accés gratuït a l'exposició de “William Kentridge. El que no està dibuixat” al CCCB.

Programa

Come Back, Africa
Torna, Àfrica
LIONEL ROGOSIN, 1959.
Les Bicots-Nègres, vos voisins
Els Bicots-Nègres, els teus veïns
MED HONDO, 1974.
L'Homme sur les quais
L'home dels molls
RAOUL PECK, 1993.
Heremakono
Heremakono. Esperando la felicidad
ABDERRAHMANE SISSAKO, 2002.