Premsa

Afrodistopies protagonitzades per dones

27/09/2020

El cicle arriba a la Filmoteca en el marc de la segona edició del Festival Internacional de Cinema Africà de Barcelona FICAB 2020. S’hi projectaran dos grans clàssics i dos curts del cinema afrofuturista que aporten llum i esperança al complex context de crisis post-covid19.

Afrodistopies protagonitzades per dones és el nou cicle de cinemes africans del FICAB a la Filmoteca de Catalunya. Els propers 2, 3, 7 i 8 es projectaran quatre pel·lícules afrofuturistes que evoquen el concepte d’”afrodistopia” i que acostaran l’espectador al bressol de les tradicions de mites de la creació i cosmologies clàssiques africanes a través de narratives cinematogràfiques contemporànies, superades per la realitat global de la covid19, i que demostren l’avantguarda del setè art que emergeix a l’Àfrica.

El continent africà té una tradició rica en mites de la creació i en una cosmologia que manté punts de semblança amb la ciència-ficció. En temps de pandèmia global s’ha demostrat que els mons somniats pel cinema s’han vist superats per la realitat. Aquestes dues sessions de treballs distòpics conjugats amb obres mestres fantàstiques i poètiques del cinema africà clàssic i contemporani brindaran un recorregut alternatiu amb el qual es podrà albirar un demà carregat de llum i esperança des del continent veí. En paraules del realitzador camerunès Jean-Pierre Bekolo: “No només són pel·lícules futuristes d’Àfrica, són el cinema del futur”.

El cicle comptarà amb dos llargmetratges, obres mestres del cinema africà: Sankofa (Haile Gerima, EEUU/Ghana/Burkina Faso, 1993), una autèntica píndola contra futurs, i Yeelen (Souleymane Cissé, Mali/Burkina Faso/França, 1987), que evoca la màgia omnipresent a l’univers bambara. Les sessions es completen amb dos curtmetratges: WOMXN, The Nightmare Of You Know Who (Eden Tinto & Adrien Gystere, Ghana/França, 2019), un petit homenatge al #BlackLivesMatter del col·lectiu francès #Vouslaurezvoulu, i Hello, Rain (C.J. Obasi, Nigèria, 2019), l’adaptació cinematogràfica en clau de bruixeria afrofeminista de l’escriptora Nnedi Okorafor. Les quatre propostes volen aportar un horitzó d’esperança i llum entre el públic català de la mà de realitzadors de l’Àfrica Subsahariana.

Amb la participació de la comunitat afrodescendent de Catalunya, el cicle Afrodistopies protagonitzades per dones comptarà amb debats amenitzats per la cantant Kathy Sey, de The Sey Sisters membre del col·lectiu d’actrius, actors i creadores escèniques negres a Catalunya Tinta Negra, i en Saiba Bayo, politòleg senegalès i investigador doctoral al camp de la filosofia del cinema a la Universitat Pompeu Fabra. Durant l’entrada i la sortida dels espectadors i espectadores de la sala, les dues sessions es contextualitzaran amb una selecció musical de la cronista i discjòquei Sarah Ardite, col·laboradora habitual del FICAB.

El cicle es presenta com un aperitiu per a cinèfils i amants de les cultures africanes de la segona edició del FICAB, que se celebrarà els dies 9, 10 i 11 d’octubre.