Premsa

‘Per amor a les Arts’ i ‘Aula de Cinema’ obren el curs 2023/2024

15/09/2023

El cicle en què el cinema dialoga amb altres disciplines artístiques s’inaugura dimarts 3 d’octubre amb una sessió especial en col·laboració amb el Museu Picasso, amb peces digitalitzades del fons de la Filmoteca. ‘Aula de cinema’, una història del setè art en 32 sessions, obre la programació dimecres 4 d’octubre amb una sessió que s’avança a la celebració del Centenari del cinema amateur a Catalunya el 2024.

Per amor a les Arts 20203/2024

En la seva vuitena temporada, el cicle Per amor a les Arts s’ha consolidat com un mirall; un mirall en què les activitats relacionades amb diverses disciplines artístiques proposades per les diferents entitats i institucions implicades es reflecteixen en una pel·lícula que les il·lustra, les amplia o les distorsiona per aportar-hi noves perspectives.

Cada dimarts, de l’octubre al juny, la Filmoteca de Catalunya acull sessions de cinema vinculades amb la pintura, el teatre, la dansa, l’arquitectura, la música, el disseny, la literatura o l’òpera en sessions presentades per creadors o experts. L’objectiu és incentivar el diàleg entre les arts i el cinema en el seu paper de llenguatge universal, que li permet dialogar amb cadascuna d’elles.

Per amor a les Arts està coorganitzat per la Filmoteca de Catalunya i el Museu Nacional d’Art de Catalunya, i compta com a col·laboradores amb una dotzena de les principals institucions culturals del país: L’Auditori, Fundació Mies van der Rohe, Gran Teatre del Liceu, Institució de les Lletres Catalanes, Mercat de les Flors, Palau de la Música Catalana, Biblioteques Públiques de Catalunya, Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Teatre Lliure, Teatre Nacional de Catalunya, Fundació Joan Miró, Foment de les Arts i del Disseny i Museu del Disseny de Barcelona.

Sessions d’octubre a juny cada dimarts a les 17.00 h a la Sala Chomón

Abonament Per amor a les Arts: 5 entrades per a 5 sessions per 10€, amb descomptes i avantatges per a la Filmoteca i les 13 entitats participants del cicle.

 

Inauguració ‘Per amor a les Arts’
Dimarts 3 d’octubre 17.00 h Sala Chomón

Pablo Picasso
Sessió especial en col·laboració amb el Museu Picasso de Barcelona. Com a part del Pla sistemàtic de digitalització del fons patrimonial de la Filmoteca, fem visibles quatre curtmetratges dedicats a Pablo Picasso coincidint amb els 50 anys de la mort de l’artista i els 60 anys de la inauguració del Museu que li és dedicat a Barcelona. Sessió múltiple amb les peces Picasso 136, Picasso, l’alegria de viure, Picasso nostre i El museu dels tres palaus.

Presentació a càrrec de Emmanuel Guigon (director del Museu Picasso de Barcelona), Esteve Riambau (director de la Filmoteca de Catalunya) i Mariona Bruzzo (cap del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya).

Per amor a les Arts 2023/2024

 

Aula de Cinema 2023/2024

El cinema va sobreviure al sonor, a la televisió, al canvi del suport fotoquímic pel digital i, recentment, també a una pandèmia. Certament, els hàbits de consum han anat canviant, però l’espectacle col·lectiu davant una gran pantalla continua. Aquest és l’esperit de l’Aula de Cinema, no menys sensible a les variacions produïdes en els cànons estètics.

Per això proposa un programa que conjuga grans clàssics amb reivindicacions menys conegudes; que confronta els pilars occidentals de Murnau, Chaplin, Welles o Fellini amb l’exotisme reconegut de Mizoguchi o les mirades perifèriques de Júlio Bressane o Haile Gerima; on hi ha les veus femenines de Lizzie Borden o Ida Lupino i també un espai per al cinema d’animació.

Aula de Cinema s’adreça particularment a la comunitat d’universitats i escoles de cinema, però també al públic que busca en la Filmoteca el cinema que difícilment es veu en altres pantalles. D’aquí, també, l’aposta per la transversalitat amb altres vessants de la programació.

La programació avança una sessió dedicada al cinema amateur, del qual se celebra el centenari el 2024, proposa una conferència d’Érik Bullot en el context de la seva exposició i projecta La Montagne Infidèle, el clàssic de Jean Epstein recentment recuperat pel nostre Centre de Conservació i Restauració.

La Història del Cinema segueix viva.

AULA B és el projecte educatiu, complementari al cicle Aula de Cinema, en què estudiants, acompanyats per l’equip de la Filmoteca i el professorat de les universitats i centres col·laboradors, reflexionen sobre la història del cinema i el fet de programar. Les sessions programades i acompanyades per l’alumnat tindran lloc el juny del 2024.

Sessions d’octubre a juny cada dimecres a les 17.00 h a la Sala Chomón.

Carnet Aula de Cinema (32 sessions, nominal): 45€


Inauguració ‘Aula de Cinema’
Dimecres 4 d’octubre 17.00 h Sala Chomón

El cinema amateur fora de casa
Quan parlem de cinematografia amateur ens referim a una manera d’entendre el cinema sense condicionants ni objectius comercials, marcada per la pulsió d’incomptables cineastes de sortir de casa a partir dels anys 30 amb una càmera de petit format (9.5 o 16mm), per capturar i compartir públicament un món vibrant mitjançant ficcions i documentals que expandeixen la història del cinema més enllà de la pantalla comercial. A Catalunya, aquest fenomen va tenir una importància i ressò internacionals.

La sessió mostra la següent selecció internacional de films per explicar un moviment cinematogràfic que encara busca la seva història: Transport (Agnes i John B. Thubron, 1933. 10’); Memmortigo? (Delmir de Caralt, 1933. 14’); Ein Sommer geht zu Ende - Last Days of Summer (Hans Figura, 1933. 10’); Sister (Kichinosuke Takeuchi, 1933. 18’).

En el marc del Centenari del cinema amateur a Catalunya 2024.

Presentació a càrrec d’Ignasi Renau i Enrique Fibla, comissaris del Centenari del cinema amateur a Catalunya.

Acompanyament musical a càrrec de Jorge Gil Zulueta.

Aula de Cinema 2023/2024