Bollaín, Portabella, Ozu i molt més aquest novembre

16/10/2019

Cinema compromès, políticament i socialment, amb noms propis destacats com els de l'actriu i directora Icíar Bollaín, Pere Portabella, que celebra els 60 anys de la seva productora Films 59, o el mestre japonès Yasujirô Ozu, i un cicle que commemora el 30è aniversari de la caiguda del Mur de Berlín dins del festival L'Alternativa

Icíar Bollaín, uns ulls compromesos
Actriu magnètica a El sur, Malaventura o Tierra y libertad; directora amb personalitat i solidesa a Flores de otro mundo, Te doy mis ojos o Yuli. Icíar Bollaín és una figura imprescindible del cinema espanyol recent. Una extensa retrospectiva repassa a partir del 29 de novembre el seu doble vessant d’intèrpret i realitzadora. La cineasta interromprà la feina de muntatge del seu nou film, La boda de Rosa, per venir a la Filmoteca a presentar-la personalment.

El mestratge de Yasujirô Ozu
Un cicle organitzat per Japan Foundation, que es presenta en el marc de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya i l’Asian Film Festival Barcelona, ofereix el bo i millor de la filmografia del mestre japonès. Ozu va destacar en l’art de reflectir els sentiments humans i temes universals com la disgregació de la família, el pas del temps, els conflictes generacionals o la necessitat de reconèixer l’inevitable i saber acceptar-ho.

Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Barcelona
El festival s’inaugurarà el 7 de novembre amb l’estrena catalana de la restauració que ha realitzat el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de De quelques évèments sans signification, film marroqui de 1974 censurat i extraviat durant anys. El Marroc és el país convidat en la tretzena edició de la Mostra, que fins al 17 de novembre presentarà també pel·lícules de Sudan, Egipte, Tunísia, Palestina, Marroc, Algèria i Iraq.

30 anys sense Mur
La Filmoteca acull la retrospectiva de L’Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona, que en la seva 26ena edició està dedicada a la caiguda del Mur de Berlín, de la qual es commemoraran 30 anys el 10 de novembre. Una selecció de films que reflecteixen determinades realitats socials, polítiques i culturals prèvies i posteriors a aquest moment històric, símbol de la fi de la guerra freda i de l’inici d’una nova organització mundial.

60 anys de Films 59
Amb la intenció de reflectir l’entorn social i polític del país amb realisme, el 1959 Pere Portabella crea la productora Films 59, que va produir tres títols històrics: l’opera prima de Carlos Saura, Los golfos; El cochecito, de Marco Ferreri, i Viridiana, de Luis Buñuel. L’escàndol provocat per aquesta darrera va portar a la inhabilitació de Portabella com a productor, fins que el 1968, també com a realitzador, reprèn l’ofici amb un cinema a contracorrent en què política i avantguarda artística van de la mà. Portabella presentarà aquest cicle a la Filmoteca just després d’haver recollit el premi honorífic del Festival de Cinema Europeu de Sevilla.

I també...

Com cada any, es presenten els candidats als Premis LUX del Parlament Europeu, que per primer cop inclouen un film espanyol, El reino, de Rodrigo Sorogoyen.

El Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona dedica un homenatge a Llorenç Soler, un dels precursors del documental independent a Espanya.

Dues preestrenes de dos grans cineastes i amics de la Filmoteca: Gloria Mundi, de Robert Guédiguian, i Liberté, d’Albert Serra, presentades pels seus autors.

L’actor cubà Jorge Perugorría presentarà un dels seus films més premiats i desconeguts, Estorvo (Ruy Guerra, 2000).

La programació familiar d’aquest mes s’integra en l’oferta d’El Meu Primer Festival.

I continuen els dos grans cicles vigents: els tresors del patrimoni cinematogràfic recuperats per filmoteques d’arreu del món a Censurats, retrobats, restaurats!, i els títols que han marcat una manifestació cultural i associacionista cabdal a Cineclubisme: El públic s’organitza.