Premsa

Centenari Stanislaw Lem, precursor de la ciència ficció

Solaris

13/09/2021

L’escriptor i filòsof polonès va ser l’autor de la novel·la ‘Solaris’, títol cabdal del gènere que va portar al cinema Andrei Tarkovski. La Mostra CinePOLSKA: Univers Lem està organitzada per l’Instituto Polaco de Cultura de Madrid amb el suport de l’Institut Polonès de Cinema de Varsòvia.

L’escriptor i filòsof polonès Stanislaw Lem és considerat un els grans genis de la ciència-ficció. Les seves obres més recordades qüestionen el paper de l’ésser humà enfront de les noves tecnologies i van vaticinar invents que ja formen part de la nostra realitat, com els smartphones, la impressió en 3D, la intel·ligència artificial, els audiollibres o la realitat virtual. Ha estat traduït a més de quaranta idiomes i ha venut milions de llibres, però se’l recorda sobretot com l’autor de la novel·la Solaris, que va servir de base per a la mítica pel·lícula d’Andrei Tarkovski.

La Filmoteca de Catalunya s’afegeix a la celebració dels 100 anys del naixement de Stanislaw Lem amb la programació de CinePOLSKA: Univers Lem, organitzat per l’Instituto Polaco de Cultura de Madrid amb el suport de l’Institut Polonès de Cinema de Varsòvia. La mostra inclou les dues versions de Solaris, la clàssica de Tarkovski i la posterior de Steven Soderbergh, de 2002, i dues interessants produccions poloneses inèdites a casa nostra.

El programa s’obre dimarts 14 de setembre a les 19.30 h a la Sala Laya amb una sessió doble que inclou la conferència “La filosofia de Stanislaw Lem portada a la pantalla”, a càrrec de Salvador Bayarri, i el film Przekladaniec (Milfulles, 1968), l’única obra de ciència-ficció d’Andrzej Wajda, que adaptava el conte de Stanislaw Lem, Czy pan istnieje, Mr. Johns? (traduït a l’anglès com Are you There, Mr.Jones?). Lem considerava aquest film la millor adaptació cinematogràfica d’una obra seva.

El director polonès Marek Piestrak, especialitzat en la ciència-ficció, va adaptar el relat de Stanislaw Lem El proceso, inclòs a Relatos del piloto Pirx (1968) a Test pilota Pirxa (Test al piloto Pirx, 1978), que es va avançar un any a Alien i tres a Blade Runner introduint per primer cop la idea d’humanoides indistingibles dels humans. El film es podrà veure dimecres 22 de setembre a les 19.30 h a la Sala Laya.

Solaris
Solaris

 

‘Solaris’, una fita
L’adaptació més famosa d’una novel·la de Stanislaw Lem és sens dubte Solaris. El film d’Andrei Tarkovski de 1972 va ser considerat en el moment de la seva estrena com la rèplica soviètica de 2001: A Space Odyssey, malgrat les seves diferències òbvies. Tamara Djermanovic, professora d’estètica i literatures eslaves a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, i especialista en el cineasta rus, presentarà les dues projeccions del film (dimarts 28 de setembre a les 20.00 h i dimecres 29 de setembre a les 17.00 h, a la Sala Chomón). L’any 2002 Steven Soderbergh va dirigir una nova adaptació del llibre, prescindint del referent de l’anterior versió de Tarkovski i fent una nova lectura del relat de Stanislaw Lem. Un sorprenent drama conjugal de ciència-ficció que planteja dubtes fascinants sobre l’amor: estimem l’altre o la imatge que ens fem de l’altre? És un dels films més experimentals que ha produït Hollywood en els darrers anys i, com diu el seu director, “una metàfora meravellosa sobre tot el que no comprenem”. El Solaris de Soderbergh es podrà veure dimecres 29 de setembre a les 20.00 h a la Sala Chomón.

Amb la col·laboració de:

Instituto Polaco Cultura