Premsa

Centenari Stanley Donen, el rei del musical i la comèdia sofisticada

Funny Face

21/02/2024

Un cicle celebra els 100 anys del naixement del gran renovador del musical nord-americà al llarg de tot el mes de març i part de l’abril. La selecció prioritza les seves comèdies sofisticades amb grans estrelles com Cary Grant i Audrey Hepburn (‘Xarada’), sense oblidar alguns dels seus musicals més celebrats: ‘Un dia a Nova York’, ‘Sempre fa bon temps’ i ‘Funny Face’.

Stanley Donen (Colúmbia, 1924 – Nova York, 2019) és recordat, sobretot, per haver renovat el gènere musical i haver donat pas a la seva època daurada, amb títols que transcendeixen el gènere mateix i són obres mestres indiscutibles: el lúcid retrat d’un moment clau de la història del cinema, el trànsit del mut al sonor, de Singin’ in the Rain; la jovial i colorista comèdia sobre la guerra de sexes a Seven Brides for Seven Brothers o Un dia a Nova York, on va envair els carrers de la ciutat dels gratacels en una posada en escena vibrant.

El musical no podia estar absent d’aquest record, i el cicle inclou tres exemples insuperables: Un dia a Nova York; Sempre fa bon temps, darrer títol de la trilogia signada a quatre mans amb Gene Kelly i Funny Face, amb Fred Astaire i la musa Audrey Hepburn a París.

Charade
Charade

No obstant això, dels 29 films que va rodar Stanley Donen, tan sols 12 són musicals. La resta són pràcticament tot comèdies. Pel·lícules que, majoritàriament, han quedat eclipsades pels musicals del cineasta, en les quals, però, també va continuar desplegant la seva sofisticació i inventiva formal amb la complicitat de grans estrelles com Cary Grant, Audrey Hepburn, Ingrid Bergman o Yul Brynner. Films com Indiscreta, amb Ingrid Bergman i Cary Grant; L’herba és més verda, estrenada aquí com Página en blanco, amb Cary Grant, Deborah Kerr, Robert Mitchum i Jean Simmons; Xarada, brillant barreja de comèdia sofisticada i thriller, amb Audrey Hepburn i Cary Grant; La escalera, sòrdida visió d’una veterana parella d’homosexuals interpretats per Richard Burton i Rex Harrison; Dos a la carretera, amarga dissecció d’una relació de parella al llarg de molts anys, amb Audrey Hepburn i Albert Finney o Blame it on Rio (Lío en Rio), la darrera de la seva filmografia, amb Michael Caine.

Two for the road
Two for the road

Són comèdies romàntiques, de suspens, dramàtiques... totes elles amb el denominador comú de la gràcia, l’elegància i l’alegria de viure que el mateix Donen va exhibir en persona quan, el 1997, va recollir l’Oscar honorífic tot ballant i entonant el Cheek to Cheek, d’Irving Berlin.