Premsa

Dies curts 2024

16/01/2024

Josep Calle, documentalista de la Filmoteca, obre la programació aquest gener amb les seves peces d’animació artesanal presentades i premiades en nombrosos festivals arreu del món. Al febrer els protagonistes seran els components del Taller Estampa, amb les seves propostes d’animació experimental.

Per cinquè any consecutiu, el programa Dies curts es consolida com un espai de trobada on descobrir i conversar amb cineastes properes, posant interès en el format curt i apostant per propostes arriscades i emocionants, encara allunyades dels circuits majoritaris d’exhibició.

Josep Calle, Virginia García del Pino, Marga Almirall, Dami Sainz, Ángel Santos i Taller Estampa seran protagonistes de l’edició d’enguany, en sessions que es desenvolupen de gener a juny, un divendres al mes, amb la col·laboració de Marvin & Wayne.

 

Josep Calle

Josep Calle - Dies curts 2024

El mes de gener es presenta l’obra de Josep Calle (Mollet del Vallès, 1975), documentalista a la Filmoteca de Catalunya, realitzador i tècnic audiovisual. Des de 2003 compagina aquestes tasques amb la creació de treballs d’animació fets amb diverses tècniques: stop-motion amb plastilina, collage i dibuix animat.

La sessió, divendres 26 de gener a les 19.00 h a la Sala Laya, estarà dedicada als seus curts, pels quals ha rebut un gran nombre de seleccions i premis a festivals de tot el món, com La Gota (2014), la senzilla història d’una gota d’aigua, que va participar en més de setanta competicions internacionals.

La gota
La gota

A la seva obra hi trobem la presència constant de mitjans artesanals i tradicionals al servei de l’animació, amb unes produccions de temàtiques diverses, sempre en funció de les motivacions del moment o dels requisits dels encàrrecs, en les quals podem trobar humor, referències cinematogràfiques, curts adreçats al públic infantil, cinema de gènere i també una mica de crítica. I tot amb uns objectius molt clars: passar-ho bé durant la creació i que el públic en gaudeixi.

Josep Calle ha estat l’autor del teaser i la imatge de presentació de l’edició de 2024 del cicle Dies curts.

 

Taller Estampa

Taller Estampa - Dies curts 2024

Taller Estampa és un col·lectiu de programadors, realitzadors i investigadors que treballen en els àmbits de l’audiovisual i els entorns digitals. Defineixen la seva pràctica com una aproximació crítica i arqueològica a les tecnologies audiovisuals, la investigació de les eines i les ideologies de la intel·ligència artificial i els recursos de l’animació experimental. Van realitzar la instal·lació audiovisual que articulava l’exposició El somni de la llebre. El cinema de Luis Buñuel i Gabriel Figueroa a la Filmoteca.

Una obra a cavall entre l’experimental i l’animació, el video-assaig i la crítica a la cultura visual contemporània que s’ha pogut veure a museus, centres d’art i festivals com el CCCB, La Virreina, La Capella, el Centro de Arte Reina Sofia o la Tate Modern.

La sessió de divendres 16 de febrer a les 19.00 h a la Sala Laya presentarà algunes de les  primeres peces de Taller Estampa juntament amb altres projectes inèdits o adaptats a la pantalla cinematogràfica per a aquesta sessió.

 

Amb la col·laboració de:

Marvin Wayne