Dies Curts: JAIONE CAMBORDA

03/06/2020

"Dies curts" és una iniciativa engegada per Filmoteca de Catalunya amb la voluntat de fer més visible un format tan maltractat com el curtmetratge. Conscients dels seus problemes de distribució i exhibició, ens plantegem aquest canal de difusió com una eina per conèixer cineastes i alhora fer passar aquests dies de confinament de la manera més curta possible. Per aconseguir-ho, setmanalment comptarem amb noves seleccions de curtmetratges, alguns de cineastes experimentades i d'altres d'autores que tot just comencen.

La novena proposta és Jaione Camborda Coll (Sant Sebastià 1981). Va estudiar Comunicació Audiovisual a Madrid (UCM), direcció de cinema a la FAMU de Praga, i direcció d’art a l’Escola de Cinema de Munich (HFF). Les seves primeres passes professionals les encamina en la direcció d’art i el guió de pel·lícules d’altres cineastes i funda, l’any 2011, la seva productora cinematogràfica Esnatu Zinema. Establerta a Galícia, Camborda dirigeix un total de quatre curtmetratges: Proba de axilidade, Nimbos i Lilit (2015) i Rapa das bestas (2017) fins que el 2019 fa el salt al llargmetratge, tot escrivint i dirigint Arima.

Programa

(disponible fins al 17 de juny de 2020)

Els curt-metratges de la sessió treballen la plasticitat de les imatges en blanc i negre, el ritme del muntatge, l’atmosfera sonora, les tensions i distàncies provocades per una càmera sempre atenta al moviment del cossos filmats en Super 8. D’aquesta manera, l’apropament experimental de Jaione Camborda converteix les quatre peces en una mena de dansa: entre l’humà i l’animal a Rapa das bestas i Proba de axilidade, on la seva trobada física revela una relació ambigua basada en pràctiques antigues; però també la dansa del foc, capaç d’hipnotitzar la mirada d’un infant seduït per les flames (Nimbos), o del vaivé d’una nena suspesa pel vent (Lilit).