Premsa

El cinema de Peter Brook, amb el Grec

Peter Brook

29/06/2021

Un dels grans mites de l’escena europea presenta el seu darrer muntatge, ‘Tempest Project’, al Festival d’estiu de Barcelona. La Filmoteca acompanya aquest esdeveniment amb un cicle de les incursions al cinema del director. Peter Brook ha traslladat la seva immensa saviesa escènica a la pantalla en projectes com ‘Marat/Sade’ o la monumental ‘The Mahabharata’.

Coincidint amb la presentació al Festival d’Estiu de Barcelona Grec 2021 de l’espectacle Tempest Project, dirigit per Peter Brook, la Filmoteca dedica un petit cicle als projectes cinematogràfics d’aquest gran home de teatre, especialista a actualitzar els clàssics amb una mirada minimalista, despullada i inconfusible. Brook ha traslladat la seva immensa saviesa escènica a la pantalla en projectes com Marat/Sade o la monumental The Mahabharata.

El 2007, en una de les seves darreres visites a Barcelona, Peter Brook distingia el cinema del teatre a partir d’aquesta reflexió: “En el cinema, el director treballa sol i el seu lloc és molt autoritari, perquè fer una pel·lícula és imposar una visió personal. El teatre és exactament el contrari. El director també intenta ser el director però el treball ha de ser col·lectiu, no tan sols amb els actors i els tècnics, sinó també amb el públic. La base del teatre és intentar reunir el màxim de punts de vista possibles. Quan faig cinema intento trencar aquesta visió que només hi ha un punt de vista. Aquest sempre ha estat el meu objectiu, i treballo amb diverses càmeres alhora, algunes de totalment independents entre si, per la qual cosa el meu punt de vista no apareix ni de manera indirecta”.

El cicle s’inaugura dijous 1 de juliol amb Marat/Sade (1966), versió cinematogràfica del seu celebrat muntatge teatral de l’obra de Peter Weiss, una reflexió sobre les relacions de poder, la sexualitat i la violència. També s’hi podrà veure l’adaptació de la novel·la de William Golding El senyor de les mosques, amb què Brook va participar al Festival de Cannes de 1963, i The Mahabharata (1989), versió cinematogràfica –i reduïda– del monumental muntatge teatral basat en textos sagrats de l’Índia que va convertir Peter Brook en un referent indiscutible de l’escena, i que es va veure al Mercat de les Flors l’any 1985. Tancarà el cicle Moderato cantabile (1960), a partir d’un guió de Marguerite Duras i amb un repartiment encapçalat per Jean-Paul Belmondo i Jeanne Moreau, guardonada amb el premi a la millor actriu a Cannes pel seu paper.

The Mahabharata
The Mahabharata

La presentació de Tempest Project és el retorn al Grec Festival de Barcelona de Peter Brook, un director amb una relació llarga amb la ciutat: de fet, el seu muntatge La tragèdia de Carmen va marcar el 1983 la conversió del Mercat de les Flors en espai escènic. L’última vegada que va passar pel recinte va ser l’any 2011, quan va portar a l’escenari de Montjuïc una versió nua i minimalista de l’opera de Mozart La flauta màgica (Une flûte enchantée). L’any 2019, el director va rebre el premi Princesa d’Astúries de les Arts. Era un reconeixement més a la trajectòria d’un dels grans renovadors del teatre europeu del segle XX, un fill de migrants russos la trajectòria del qual va començar a la Gran Bretanya, però que el va dur, ja als anys setanta del segle passat, a París, on va fundar, al Théâtre des Bouffes du Nord, el Centre International de Créations Théâtrales,

 

Amb la col·laboració de:

Festival GREC