El cinema d'Helena Lumbreras en línia

Des de Filmoteca de Catalunya, i particularment des dels fons fílmics conservats al nostre Centre de Conservació i Restauració (2CR), hem engegat la iniciativa de fer accessibles en línia alguns dels títols més rellevants i interessants que formen part de la nostra col·lecció.

Comencem amb una selecció de títols del Colectivo de Cine de Clase encapçalat per la cineasta Helena Lumbreras i el filòsof Mariano Lisa.

 

Helena Lumbreras (Conca, 1935 - Barcelona, 1995) es va traslladar a principis dels anys 60 a Itàlia a on, a banda de formar-se al Centro Sperimentale de Cinematografia, va treballar a la RAI i es va moure en els cercles intel·lectuals cinematogràfics de l’esquerra italiana en què es movien Pasolini, Pontecorvo o Rosi. Després de filmar Spagna 68, un documental que il·lustra la lluita contra el règim franquista i la situació sociopolítica del país. Juntament amb el professor de filosofia Mariano Lisa va fundar el Colectivo de Cine de Clase amb la finalitat de “filmar somnis de persones que lluitaven per aconseguir millorar les seves condicions de vida”.

 

Sota Colectivo de Cine de Clase, Lumbreras i Lisa van filmar El cuarto poder (1972), una anàlisi dels mitjans de comunicació oficials de l’Estat i una crida a les publicacions clandestines durant les acaballes de la dictadura franquista; El campo para el hombre (1972), un testimoni de la precària situació del món rural; O todos o ninguno (1976) un exercici de declaració d'intencions sobre la lluita obrera com una actuació sempre col·lectiva, sense jerarquies, va fer que promogués autonomia entre els treballadors del seus propis rodatges; i A la vuelta del grito (1977), un retrat del futur que li espera a la classe obrera dels anys setanta front l’economia capitalista que força reconversions industrials, tancament de fàbriques i acomiadaments.

 

Agraïm a Lisa Sisters la seva complicitat per difondre aquesta col·lecció de pel·lícules.