Premsa

El Govern aprova la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de l’Institut de la Filmoteca per dotar-la de personalitat jurídica pròpia

10/03/2020

El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de l’Institut de la Filmoteca de Catalunya per tal de dotar aquest equipament de personalitat jurídica pròpia. És el primer pas per a l’aprovació de la Llei de creació de l’Institut, amb la qual la Filmoteca de Catalunya es consolidarà com un dels pilars de preservació de la memòria de Catalunya.

La Filmoteca de Catalunya és l’equipament cultural nacional dedicat al patrimoni cinematogràfic per als ciutadans actuals i futurs i d’arreu del territori, nacional o internacional. La Llei 20/2010 del cinema, del 7 de juliol, estableix, en el seu article 46, que la Filmoteca de Catalunya ha de vetllar per la preservació i la difusió del patrimoni audiovisual i de la cultura cinematogràfica per mitjà, entre altres activitats pròpies, de la recerca i la conservació i restauració de negatius originals, nous suports fílmics, materials intermedis, còpies, fotografies, músiques, llibres, revistes, cartells i documents cinematogràfics de qualsevol tipus, peces de museu pertanyents a la història del cinema i altres materials.   

Des del 2012, la Filmoteca de Catalunya disposa de dues seus que han incrementat la seva activitat i rellevància pública: una al barri del Raval de Barcelona (on hi ha les oficines centrals, dues sales d’exhibició cinematogràfica, la biblioteca i la sala d’exposicions) i l’altra al Parc Audiovisual de Terrassa (on s’ubica el Centre de Conservació i Restauració). A més de garantir la conservació del patrimoni cinematogràfic en els seus formats analògic i digital, un dels reptes immediats de la institució és la digitalització dels fons analògics per garantir-ne la seva visibilitat.   

Actualment, la Filmoteca depèn de l’Institut Català de les Empreses Culturals. Si s’aprova la Llei de l’Institut de la Filmoteca de Catalunya, aquesta esdevindrà –en consonància amb els grans equipaments culturals del país– un ens autònom, i refermarà el seu rol com a equipament nacional dedicat al patrimoni cinematogràfic i audiovisual del país i com un dels ens garants de la memòria col·lectiva de Catalunya, juntament amb la Biblioteca de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya.   

Per garantir el rol com a equipament cultural nacional de la Filmoteca de Catalunya, l’opció normativa escollida pel Govern de la Generalitat per dotar-la d’una entitat jurídica pròpia és la creació de l’Institut de la Filmoteca de Catalunya com a entitat de dret públic que ajusta la seva activitat al dret privat.