El patrimoni audiovisual, en primer pla a la Filmoteca

22/10/2019

Al voltant del Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual, que se celebra el 27 d’octubre, la Filmoteca organitza una sèrie de sessions i activitats per reivindicar aquest valuós llegat patrimonial. Les jornades ‘Projectem el passat’, dilluns 28 i dimarts 29, reuniran especialistes vinguts de filmoteques d’arreu de l’Estat per comentar i debatre sobre els pocs documents que es conserven del cinema dels orígens.

Diverses activitats donaran sentit a la missió bàsica de la Filmoteca: mantenir viu el patrimoni cinematogràfic. El cicle Censurats, retrobats, restaurats!, encetat a principi d’aquest mes d’octubre, està oferint una bona mostra de films recuperats i restaurats per cinemateques d’arreu del món, molts dels quals presentats any rere any al festival Cinema Ritrovato de Bolonya.

Els dies 24 i 25 d’octubre, la Filmoteca coorganitza les segones Jornades sobre el patrimoni sonor i audiovisual, conjuntament amb la Biblioteca de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya. Dissabte 26 projectarem Muerte al amanecer, un film de Josep M. Forn de 1959 restaurat pel 2CR de Terrassa. El dia del Patrimoni, diumenge 27 d’octubre, una sessió molt especial mostrarà la presència i la representació de les dones en el cinema dels orígens: La dona visible. Presències de la feminitat a la pantalla. (1895-1920).

Tot seguit la Filmoteca de Catalunya acollirà representants de diverses filmoteques de l’Estat espanyol en unes jornades que, sota el títol Projectem el passat, debatran sobre peces dels orígens restaurades, amb una sessió pública dimarts 29 d’octubre, Cinema dels orígens rodat a Espanya (1896-1910). I dimecres 30 d’octubre a les 19.30, i dins dels actes de la segona Setmana del Cinema de Terrassa, el cinema Catalunya d’aquesta ciutat acollirà la projecció de la pel·lícula de Josep Maria Forn La piel quemada (1967), restaurada pel Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca a Terrassa.

El patrimoni fílmic conservat per la Filmoteca encara tindrà més visibilitat els propers dies fora del nostre àmbit geogràfic. El 27 d’octubre, Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual, la Filmoteca de València projectarà De quelques évènements sans signification, film marroquí del 1974 dirigit per Mostafa Derkaoui i restaurat pel 2CR de Terrassa, en una sessió especial presentada per Esteve Riambau que forma part de la Mostra de València – Cinema del Mediterrani. I del 5 al 14 de novembre l’Institut Jean Vigo de Perpinyà dedica una carta blanca a la Filmoteca de Catalunya en què es presentaran alguns títols del seu fons, com La piel quemada (Josep Maria Forn, 1967), Vida en sombras (Llorenç Llobet Gracia, 1949), La Plaça del Diamant (Francesc Betriu, 1982) i una selecció de noticiaris i documentals de Laya Films, que inauguraran el cicle el 5 de novembre en una sessió presentada per Esteve Riambau.

 

Segones Jornades sobre el Patrimoni Sonor i Audiovisual

Coorganitzades per la Filmoteca de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya, les segones Jornades sobre el Patrimoni Sonor i Audiovisual se celebraran dijous 24 i divendres 25 d’octubre a les seus de les tres institucions. Aquest patrimoni audiovisual és un testimoni viu de l’herència cultural de les societats, i la degradació física dels suports i l’obsolescència tecnològica que afecta els aparells de reproducció és un dels principals reptes que planteja de cara a la seva conservació, en un escenari d’indefinició pel que fa a la legislació actual que imposa la necessitat d’establir pautes de descripció i catalogació, digitalització i preservació, etc. Les Jornades abordaran en aquesta edició temàtiques centrades en tres àrees principalment: conservació preventiva, preservació digital i aspectes legals de la reutilització dels continguts.

 

Projectem el passat

Projectem el passat. Cinema rodat a Espanya 1896-1910 és una iniciativa de la Filmoteca de Catalunya per compartir amb arxivistes i historiadors la projecció de les pel·lícules localitzades d’aquest període. Durant dos dies es projectaran més de 170 títols —en 35 mm, fitxers digitals (4K a web) i, en alguns casos, fotografies de referència— distribuïts en 6 sessions de treball participatiu. Les sessions inclouran espais perquè els especialistes assistents debatin al voltant dels films projectats.

Aquest programa s’ha elaborat a partir del fons de la Filmoteca de Catalunya, completat per aportacions importants de Filmoteca Española, Filmoteca de Zaragoza, Filmoteca de València, Filmoteca de Andalucía, Filmoteca Canaria i el Centre National du Cinéma et de l’Image Animée de França, als quals s’han afegit altres materials procedents del British Film Institute, Gaumont Pathé Archives o el National Film and Sound Archive of Australia, entre d’altres.

Aquesta iniciativa compta amb el suport del projecte de recerca Mundos virtuales en el cine de los orígenes: dispositivos, estética y públicos, del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats amb el suport de la Unió Europea, que sistematitzarà els resultats obtinguts per fer-los accessibles i perquè serveixin de punt de partida de nous projectes, tant de restauració com de recerca, amb la voluntat de contribuir a un coneixement més profund de la primera etapa del cinema a l’Estat espanyol.

La cloenda de les jornades consistirà en una sessió especial i oberta al públic, dimarts 29 d’octubre a les 18.30 h a la Sala Laya, en què es projectarà una selecció significativa de pel·lícules restaurades, acompanyades al piano.

 

Calendari d’actes al voltant del Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual:

Dijous 24 i divendres 25 d’octubre
Segones Jornades sobre el Patrimoni Sonor i Audiovisual
Seus de la Filmoteca, la Biblioteca de Catalunya i l’Arxiu Nacional.

Dissabte 26 d’octubre 19.00 h
Projecció de Muerte al amanecer (Josep Maria Forn, 1959)
Sala Laya. Presentació a càrrec de Mariona Bruzzo i Sandra Forn.

Diumenge 27 d’octubre 19.00 h
Sessió La dona visible. Presències de la feminitat a la pantalla. (1895-1920)
Sala Chomón. Sessió gratuïta. Presentació a càrrec de Rosa Cardona.

Dilluns 28 i dimarts 29 d’octubre
Jornades Projectem el passat. Cinema rodat a Espanya 1896-1910
Sala Laya. Jornades amb la participació de 80 representats de filmoteques d’arreu de l’Estat.

Dimarts 29 d’octubre 18.30 h
Sessió Cinema dels orígens rodat a Espanya (1896-1910)
Sala Laya. Sessió gratuïta. Presentació a càrrec d’Esteve Riambau.

Dimecres 30 d’octubre 19.30 h
Projecció de La piel quemada (Josep Maria Forn, 1967)
Cinema Catalunya. Sala 2. Terrassa. Presentació a càrrec de Mariona Bruzzo.