Premsa

Els millors films de l'any 2023

07/05/2024

La programació inclou noms consagrats com Víctor Erice, Steven Spielberg, Martin MacDonagh i Nani Moretti i també noves veus que comencen a despuntar, particularment dones cineastes: Justine Triet, Laura Citarella, Elena Martín Gimeno o Laura Ferrés. El cicle comença dissabte 11 de maig i s’allargarà també al juny, quan incorpora els Inèdits, quatre films que només s’han pogut veure en festivals o plataformes.

Ja fa vint anys que la Filmoteca aplega les pel·lícules del darrer any més ben valorades pel nostre cercle de crítics i programadors de cinema, en un dels cicles més esperats i valorats pels espectadors. En les darreres edicions els títols es divideixen en dues seccions: els que s’han estrenat a les pantalles comercials i els que únicament s’han pogut veure en plataformes o festivals.

Creatura
Creatura

Dissabte 11 de maig arrenca la programació, amb una collita on hi ha noms consagrats com els de Nanni Moretti (El sol del futuro), Víctor Erice (Cerrar los ojos), Martin MacDonagh (Almas en pena de Inisherin) o Steven Spielberg (The Fabelmans), al costat de les aportacions fresques i innovadores de cineastes que ja comencen a sonar amb força com ara Justine Triet (Anatomía de una caída), Laura Citarella (Trenque Lauquen), Cyril Schäublin (Disturbis), o títols més propers com Creatura d’Elena Martín Gimeno, La imatge permanent de Laura Ferrés, Sobre todo de noche de Víctor Iriarte i El sueño de la sultana d’Isabel Herguera.

El sueño de la sultana
El sueño de la sultana

La sessió de divendres 24 de maig d’El sueño de la sultana serà presentada per Gianmarco Serra cocreador i coguionista i responsable del disseny sonor, que mostrarà titelles i dibuixos originals utilitzats en la realització del film.

El cicle continua el mes de juny, quan incorpora els Inèdits: el documental de Claire Simon Notre corps; la comèdia de Lelly Reichardt Showing Up; El árbol de las mariposas doradas del vietnamita Pham Thien An, premiat amb la Càmera d’Or del Festival de Cannes, i Éclaireuses (Petita escola), documental belga de Lydie Wisshaupt-Claudel, dedicat a la Petite École, un centre d’ensenyament especial que acull infants que no havien anat mai a escola, sovint a l’exili. Els ofereixen espai i temps per tornar a ser nens, abans d’enfrontar-se a la institució escolar que els demanarà que siguin alumnes.

Petita escola
Petita escola