Els Premis LUX del Parlament Europeu

11/11/2019

Les finalistes d'aquest any són l'espanyola, ‘El reino’ de Rodrigo Sorogoyen, 'God Exists, Her Name is Petrunya’, que presentarà personalment la directora de Macedònia del Nord Teona Strugar Mitevska, i el documental del danès 'Mads Brügger Cold Case Hammarskjöld'

Un any més la Filmoteca de Catalunya acull les Jornades LUX de Cinema, en què es projecten les tres pel·lícules finalistes del Premi LUX 2019 de cinema del Parlament Europeu. Els dijous 14, 21 i 28 de novembre, a les 20.00 h a la Sala Chomón, es projectaran, en sessions gratuïtes, El reino, de Rodrigo Sorogoyen, el primer llargmetratge espanyol finalista en aquest guardó, que presentaran l’eurodiputada Diana Riba i del director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau; God Exists, Her Name is Petrunya, amb la presència de la seva directora, la cineasta de Macedònia del Nord Teona Strugar Mitevska, i Cold Case Hammarskjöld, del cineasta i periodista danès Mads Brügger.

La varietat de temes i estils cinematogràfics dels tres finalistes d’enguany demostren la diversitat creativa del cinema europeu actual. Hi trobem un documental, Cold Case Hammarskjöld, de Mads Brügger, tercer documental que arriba a ser finalista dels LUX, i que es va estrenar mundialment al Festival de Cinema de Sundance, on va guanyar el Premi a la direcció en la Competició World Cinema Documentary; un thriller polític, El Reino, de Rodrigo Sorogoyen, estrenat al Festival de Sant Sebastià i guanyador de set premis Goya, i un drama social amb tocs de comèdia, God Exists, Her Name Is Petrunya, de la cineasta macedònia Teona Strugar Mitevska, presentat a la Berlinale, on va recollir el Premi del Jurat Ecumènic. La directora assistirà a la projecció del seu llargmetratge el 21 de novembre a les 20.00.

La pel·lícula guanyadora del premi LUX serà anunciada pel president del Parlament Europeu, David Sassoli, en una sessió solemne que se celebrarà a Estrasburg el proper 27 de novembre, en presència dels directors de les tres finalistes. A més de ser promogut pel Parlament Europeu, el llargmetratge vencedor serà adaptat per a persones amb problemes visuals i auditius.

Des del 2007 el Parlament Europeu atorga cada any el Premi LUX de cinema a pel·lícules que, a través de les seves històries, contribueixen al debat públic europeu, tractant assumptes com la solidaritat, la crisi econòmica, la immigració, la justícia, les llibertats públiques o els drets fonamentals. Des de 2012 la Filmoteca de Catalunya acull les Jornades LUX de Cinema amb la col·laboració de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.

Les pel·lícules guardonades en anteriors edicions han estat: Auf der anderen Seite, de Fatih Akin (2007); Le silence de Lorna, de Pierre i Jean Luc Dardenne (2008); Welcome, de Philippe Lioret (2009); Die Fremde, de Feo Aladag (2010); Les nieges du Kilimandjaro, de Robert Guédiguian (2011); Io sono Li, d’Andrea Segre (2012); The Broken Circle Breakdown, de Felix van Groeningen (2013); Ida, de Pawel Pawlikowski (2014); Mustang, de Deniz Gamze Ergüven (2015); Toni Erdmann, de Maren Ade (2016); Sameblod, d’Amanda Kernell (2017) i La dona de la muntanya (Kona fer í stríð), de Benedikt Erlingsson (2018).