Premsa
10/02/2025
Del 20 al 23 de febrer, cinquena edició d’aquesta mostra que té la seva seu principal a la Filmoteca de Catalunya i que explora territoris cinematogràfics que neixen de la no-ficció. En la programació destaquen la presència del cineasta palestí Kamal Aljafari i una memòria del cinema documental argentí.
La Inesperada, certamen dirigit per Núria Giménez Lorang i Miquel Martí Freixas, posa el focus en la no-ficció, en el llenguatge cinematogràfic que es relaciona amb la realitat des d’un ampli territori on tenen cabuda des del cinema fins a les arts visuals. Un terreny fèrtil per trobar un espai de creació lliure i genuïna, autoral i contemporània.
En el món de múltiples imatges, de continguts audiovisuals i de pel·lícules en què vivim, La Inesperada proposa una selecció precisa, de mida humana, en què cada sessió vol ser una experiència curosament programada i singular, viscuda col·lectivament amb una programació d’obres contemporànies que són inèdites a Catalunya. A més de la Filmoteca de Catalunya, les activitats de La Inesperada es desenvolupen al Zumzeig i al CCCB.
L’edició d’enguany s’inaugura amb la visita del cineasta palestí Kamal Aljafari, que presentarà A Fidai Film, una obra que reivindica de manera experimental les memòries devastades en una exploració de la identitat, la memòria i la resistència, arran de l’assalt i saqueig del Centre de Recerca Palestina de Beirut per part de l’exèrcit israelià l’estiu de 1982. La repetició del film dissabte 22 de febrer a les 18.00 h a la Sala Chomón anirà acompanyada d’una conversa amb Kamal Aljafari i el filòsof Xavier Bassas.
En una altra proposta, Pere Alberó raona sobre els destins, contradiccions i fracassos de les esquerres revolucionàries a Organizar la indisciplina, on viatja des de racons del Poblenou fins a tombes d’arreu d’Europa, per carrers i places on les protestes van ser cridades i els manifestos van ser impresos. Un assaig cinematogràfic que transita per una memòria gairebé esvaïda.
Una sessió molt especial reflexionarà sobre la festa major, entre l’etnografia i la disbauxa, a través de dues obres separades per diverses dècades. Jean-Baptiste Alazard presentarà i comentarà amb el públic Festa Major, on retrata la màgia de la tradició centenària del seu petit poble situat als Pirineus Orientals francesos, Fillols. El contrapunt serà la restauració de la Filmoteca del film de 1933 sobre la Festa Major de Sant Cugat del Vallès filmada pel pioner del cinema amateur català Eusebi Ferrer Borrell, una de les joies que va permetre recuperar la commemoració l’any passat del Centenari del Cinema Amateur a Catalunya.
Finalment, la sessió Memòria del cinema documental argentí comptarà amb una conferència del cineasta Martín Solá i les projeccions de dues pel·lícules emparentades, tot i que separades per dues dècades de distància: Tire Dié (1960) de Fernando Birri, un dels pares del Nou Cinema Llatinoamericà que narra les vides humils de molts ciutadans de Santa Fe. El programa es completa amb Los Totos (1983), d'una altra persona cabdal en el documental argentí, Marcelo Céspedes, influït pel cinema de Birri, en aquest cas en un acostament a la vida a la vila de San Fernando, al nord del Gran Buenos Aires.
Amb la col·laboració de: