Premsa

FilmoRuta pel Raval: imatges per entendre un barri

Mapa FilmoRuta Raval

25/05/2022

La ruta proposa un itinerari per cinc punts vitals del barri a través de pel·lícules emblemàtiques com ‘Distrito Quinto’, ‘Mónica del Raval’ o ‘En construcción’, L’activitat s’inaugura dimecres 11 de maig a les 18.30 h, amb una ruta guiada que acabarà amb la projecció de ‘Barrio Chino’ a la Sala Laya.

La Filmoteca de Catalunya, en el seu desè aniversari al Raval, presenta un itinerari físic i virtual que posa en contacte pel·lícules i veïnat i entitats del Raval per desplegar un mapa de significats compartits respecte a la filmografia lligada al territori.

Com explica una pel·lícula dels cinquanta el present del Raval? Com s’interpreta avui un film rodat fa vint anys? Quins diàlegs s’estableixen entre la representació cinematogràfica i les realitats del barri?

A través d’algunes pel·lícules emblemàtiques com Distrito Quinto o En construcción, la ruta es pregunta sobre aquelles qüestions que travessen les vides de les persones que l’habiten, com el dret a l’habitatge, els usos de l’espai públic o la salut comunitària. El resultat és un mapa col·laboratiu per entendre com el cinema produeix realitat i la realitat produeix cinema.

FilmoRuta Raval

L’itinerari consta de cinc etapes: una dedicada a la memòria de les sales de cinema del Raval, lligada a la seu actual de la Filmoteca; una altra sobre les veïnes expertes en salut, que es relaciona amb la pel·lícula Mónica del Raval (Francesc Betriu, 2009); una tercera centrada en Ocaña, retrat intermitent (Ventura Pons, 1978) i la plaça Reial; la quarta parada explora alguns arquetips cinematogràfics que representa el barri, com el gènere policíac amb Distrito Quinto (Julio Coll, 1958) i, finalment, la qüestió de l’habitatge reflectida a En construcción (José Luis Guerin, 2001).

Per seguir la FilmoRuta, la Filmoteca ha editat un mapa que contextualitza les cinc parades i incorpora un codi QR per a cadascuna que remet a material audiovisual i a escenes de les pel·lícules referenciades. El mapa estarà disponible al vestíbul de la Filmoteca en paper per a tothom que vulgui seguir la ruta, i també es pot descarregar des del web.

Barrio Chino
Barrio Chino

Dimecres 11 de maig es posa en marxa la FilmoRuta amb un itinerari pel Raval de bracet de LaLaberinta i entitats, col·lectius i veïns i veïnes que han participat en la creació del mapa i que acabarà amb la projecció de Barrio Chino (Morando i Gherardo Morandini, 1990) a la sala Laya de la Filmoteca.

A les 18.30h s’iniciarà la ruta des de la plaça de Salvador Seguí, al davant de la Filmoteca.

Inscripcions gratuïtes a: filmoteca.taquilla@gencat.cat

 

Amb la col·laboració de:

La laberinta