Premsa

Homenatge a Josep Maria Forn

Josep Maria Forn

11/12/2021

Dimecres 22 de desembre a les 20.00 h, sessió de record de l’home de cinema desaparegut l’octubre passat, amb la col·laboració de l’Acadèmia del Cinema Català, Memorial Democràtic i Productors Audiovisuals de Catalunya. L’acte inclourà la projecció de la darrera entrevista amb Forn, feta el maig per alumnes de l’Institut Santa Eulàlia de Terrassa amb motiu de la presentació de la restauració del seu film més personal, ‘La piel quemada’ (1966).

Director, productor i guionista, Josep Maria Forn va ser director general de cinematografia del Departament de Cultura, fundador de l’Institut del Cinema Català i president del Col·legi de Directors. Un gran home de cinema del país que va dedicar-hi més de sis dècades i que ens va deixar el passat 3 d’octubre a l’edat de 93 anys. La sessió d’homenatge que li ofereix la Filmoteca, amb la col·laboració de l’Acadèmia del Cinema Català, Memorial Democràtic i PAC (Productors Audiovisuals de Catalunya), serà el proper dimecres 22 de desembre a les 20.00 h a la Sala Chomón, en companyia de familiars, amics i alguns dels seus col·laboradors més propers.

En l’acte s’hi projectaran diversos materials relacionats amb la filmografia de Forn, i es recuperarà la darrera entrevista que li va fer la Filmoteca sis mesos abans de morir, amb motiu de la restauració duta a terme pel Centre de Conservació i Restauració del seu títol més personal, el valent retrat de la immigració a l’Espanya dels anys seixanta La piel quemada (1966). El film es va presentar en el marc del projecte europeu A Season of Classic Films, liderat per l’Associació de Cinemateques Europees (ACE), que promou la difusió de pel·lícules restaurades per 22 arxius fílmics europeus, especialment entre el públic jove. Alumnes de l’Institut Santa Eulàlia de Terrassa van analitzar la pel·lícula i van fer-li una entrevista a Josep Maria Forn, que es podrà veure en la sessió d’homenatge del dia 22 de desembre.

Josep Maria Forn es va iniciar al món del cinema com a meritori a la productora Emisora Films i, després de fer tasques d’ajudant de direcció, l’any 1955, va acceptar l’encàrrec de dirigir la que seria la seva primera pel·lícula, Yo maté. En la seva extensa filmografia destaquen títols com Muerte al amanecer (1961), La barca sin pescador (1964), Companys, procés a Catalunya (1979), Subjúdice (1998) o El coronel Macià (2006). A part de la seva faceta com a director, Forn va produir, mitjançant la seva empresa PC Teide i a partir del 1994 amb Films de l’Orient, més de 80 films, entre els quals hi ha obres de cineastes com Gonzalo Herralde, Antoni Ribas, Ventura Pons, Eugeni Anglada i Arboix o Carles Balaguer. President d’Honor de PAC, l’any 2001 va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi i el 2010 va rebre el Premi Gaudí d’Honor - Miquel Porter de l’Acadèmia del Cinema Català.

 

Amb la col·laboració de:

Acadèmia del Cinema CatalàMemorial democràticProductors Audiovisuals de Catalunya