Premsa

La Filmoteca celebra els 50 anys de Drac Màgic

50 anys Drac Màgic

09/03/2021

Una sèrie de sessions programades els propers mesos acompanyen aquest aniversari d’un col·lectiu clau en la tasca pedagògica i de visibilització de les dones en el món audiovisual. Dimarts 23 de març a les 19.00 h a la Sala Chomón tindrà lloc l’acte inaugural de la celebració, amb membres fundadores i actuals de Drac Màgic i la projecció del curt ‘Emploi du temps’ de Bernard Lemoine.

El 1971 es va fundar Drac Màgic, amb l’objectiu de sumar esforços en l’estudi i la divulgació de la cultura audiovisual. Durant aquest mig segle de vida, la cooperativa ha centrat l’activitat en la representació de les dones en els mitjans de comunicació audiovisuals i en l’autoria cinematogràfica, així com la formació en llenguatges audiovisuals, promovent la divulgació de la cultura cinematogràfica entesa com a espai de coneixement, crítica i reflexió.

La Filmoteca s’afegeix a la celebració d’aquest aniversari amb un homenatge que es perllongarà els propers mesos amb diverses sessions temàtiques com ‘Cinema i història’, ‘Cinema i educació i d’altres emmarcades en la programació familiar FilmoXica que comptaran amb dinamitzacions especials.

El 2021 es compleixen cinquanta anys des de la fundació de Drac Màgic. Aquesta cooperativa d’iniciativa social, pionera en l’anàlisi i la divulgació de la cultura audiovisual, trenca motlles en els àmbits educatius, social i cultural des dels seus inicis.

En el seu naixement, a les acaballes del franquisme, la perspectiva transformadora va ser una de les credencials de presentació. Al llarg de les cinc dècades que hi han prosseguit, això s’ha concretat en la reivindicació de la importància de portar la reflexió sobre les imatges als àmbits de la pedagogia cinematogràfica, de la difusió del cinema infantil i de la programació i l’exhibició del cinema de les dones. Els projectes nascuts d’aquests principis han portat a Drac Màgic a desenvolupar la seva activitat dins i fora del territori, a establir aliances arreu d’Europa i a participar dels debats contemporanis més innovadors i valents.

De moment, més d’un milió d’infants i joves de tot Catalunya ja han participat en les seves activitats cinematogràfiques i s’ha donat a conèixer el cinema de centenars de directores de més de 100 països d’arreu del món, de les quals s’han projectat més de dos milers de films.

Aquest és un treball imprescindible en un moment com l’actual, on les pantalles proliferen. Amb elles, creix el paper de l’audiovisual en la construcció de relats culturals determinants per a la societat. Per això, avui des dels ecofeminismes, l’atenció a les diversitats i la cultura de pau, Drac Màgic promou l’adquisició d’una consciència crítica per entendre el món passat i present i imaginar futurs possibles.

 

Dimarts 23 de març | 19.00 h Sala Chomón

Acte inaugural dels 50 anys de Drac Màgic

La projecció d’Emploi du temps (Bernard Lemoine. 1976), una de les pel·lícules emblemàtiques dels primers anys de l’entitat, donarà peu a un recorregut a través de l’ADN de la cooperativa on es presentaran les activitats de celebració d’aquests cinquanta anys d’història.

Participen: Isona Passola (presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català), Esteve Riambau (director de la Filmoteca de Catalunya), Marina Vinyes (cap de difusió de la Filmoteca de Catalunya), Dolors Manté (cofundadora de Drac Màgic) i Marta Nieto (codirectora de continguts de Drac Màgic).